Pamiętacie finałowe danie Martyny Chomackiej? Mamy coś dla prawdziwych mięsożerców! Sprawdźcie jej przepis. Oszalejecie na punkcie tego dania!
STEK Z SOSEM GRZYBOWYM I PORAMIPotrzebne produkty:
-polędwica wołowa 200 gramów
-kurki
-borowiki
-por
-cebula
-czosnek
-śmietana 36%
-masło
-pietruszka
-ocet
-sól i pieprzSposób przygotowania:
Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość spore kawałki. Przesmażamy razem, dodajemy czosnek, dusimy. Dolewamy odrobinę śmietanki i równoważymy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy garść pietruszki posiekanej. Odstawiamy.
Pora najpierw blanszujemy we wrzątku a następnie smażymy go na mocno rozgrzanej patelni tak aby dół i góra mocno się zwęgliły.
Steka smażymy wedle upodobań na maśle, ciągle go bastując razem z tymiankiem i ząbkiem czosnku na patelni. Przed podaniem ściągamy mięso na deskę aby mogło odpocząć.
Na talerz wykładamy sos, na niego steka, na górze układamy kilka pięknych kawałków grzybów a obok układamy pory. Możemy je skropić odrobiną octu winnego dla równowagi.Smacznego!Zobacz WIDEO:
Najlepsze momenty w programie"MasterChef" według Anny Starmach!
3, 2, 1... Martyna zdążyła dokończyć swoją potrawę?
Martyna: Przy gotowaniu się odprężam!