Smażone ravioli z kremem poziomkowym

Smażone ravioli z kremem poziomkowym
Smażone ravioli z kremem poziomkowym
Przepis Michała Muskały

Smażone ravioli z kremem poziomkowym

Pasta na ravioli:

1 jajko

100 g mąki

Szczypta cukru

Szczypta soli

Łyżeczka oleju (słonecznikowy lub z pestek winogron)

Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Farsz:

Garść poziomek

Łyżka cukru pudru

2 łyżki twarogu

1 Łyżka serka mascarpone

Laska wanilii

Poziomki lekko rozgnieść z cukrem pudrem, dodać twaróg i mascarpone. ¼ laski wanilii przeciąć na pół, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do farszu. Wszystko delikatnie wymieszać.

Ravioli:

Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkować, nakładać po łyżeczce farszu w równych (ok. 4 cm x 4 cm) odstępach. Krawędzie ciasta zwilżyć wodą, przykryć drugą warstwą ciasta, delikatnie docisnąć, żeby się skleiło. Wykrawać kwadraciki najlpeiej za pomocą radełka.

Na patelni rozgrzać do wysokiej temperatury olej o neutralnym smaku (słonecznikowy lub z pestek winogron). Wlać tyle oleju, żeby przykrył pierożki, które będziemy do niego wrzucać. Ravioli z poziomkowym farszem smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do zarumienienia.

Wyciągamy je z patelni, odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz. Podajemy przybrane poziomkami i marmoladą z pomarańczy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości