Ślimaki po burgundzku z jajkiem w koszulce
Składniki na 2 porcje:
2 jajka ocet winny 12 szt. mięsa ślimaków 100 g pieczarek 100 g masła 200 g świeżego szpinaku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz gałka muszkatołowa 50 ml sosu demiglass 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona cebula
Przygotowanie:
Szpinak opłukać, poddusić na maśle z dodatkiem czosnku posiekanego , soli, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej.
Pieczarki pokroić w małe plasterki, cebulę psiekać, przesmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Podlać winem, odparować, dolać demiglass. Chwilę gotować, pod koniec dodać mięso ślimaków. Gotować, zaciągnąć łyżką masła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ocet winny, ugotować dwa jajka w koszulce.
Na talerzu umieścić szpinak, pieczarki z mięsem ślimaków, na wierzchu jajko w koszulce. Polać sosem.