Labraks na parze z sosem kolendrowo-sojowo-sezamowym
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg labraksa (można użyć też innej ryby o białym mięsie) 1 pęczek zielonej dymki
½ pęczka kolendry
około 3 cm świeżego imbiru 1 ½ łyżki wina ryżowego Shaoxing ( bądź wytrawnego sherry)
250 g ryżu jaśminowego sól
Sos:
1 łyżka posiekanej kolendry
3-5 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżki bardzo drobno posiekanego imbiru
1 łyżka wina ryżowego Shaoxing ( bądź wytrawnego sherry)
Dodatkowo:½ szklanki posiekanej dymki lub szczypiorku ½ szklanki posiekanej kolendry 1 łyżka bardzo drobno posiekanego imbiru 1 czerwona papryczka chili (bardzo drobno posiekana) 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, przepłukać wodą. Dobrze osączyć. Zalać wodą w ilości 1,5 ryżu. Posolić, zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 18-20 min. Po ugotowaniu odcedzić i zachować w cieple.
Rybę wyczyścić. Wykonać na całej jej długości, od głowy do ogona z każdej strony, po 3 nacięcia. Nasmarować rybę niewielką ilością soli oraz wina ryżowego.
Dymkę, kolendrę i posiekany w plasterki imbir wymieszać i podzielić na 2 porcje. Pierwszą porcją wyłożyć urządzenie do gotowania na parze. Położyć na tym rybę i przykryć pozostałą porcją dymki, kolendry i imbiru. Gotować na średnim ogniu przez około 10-15minut. (kiedy ryba jest gotowa, po nakłuciu widelcem mięso powinno się rozdzielać na płatki).
W tym czasie, w jednym garnku, należy wymieszać wszystkie składniki na sos. Postawić na najmniejszym palniku i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier się roztopi. Nie doprowadzać do wrzenia. Kiedy cukier już się rozpuści, garnek należy zdjąć z ognia.
Kapustę chińska oczyścić, umyć i pokroić na kawałki lub paski. W garnku zagotować wodę, posolić i blanszować kapustę przez 15 sek. – 1 minuty (w zależności od stopnia pokrojenia).
Prezentacja:
Ugotowaną rybę wyłożyć ją na talerz zaraz po przyrządzeniu, polać 3-4 łyżkami sosu i posypać: grubo posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, bardzo drobno posiekanym imbirem oraz papryczką chili. . Podawać z ryżem jaśminowym i blanszowaną chińską kapustą.
Źródło: TVN