Serek czekoladowy z ganache z czekolady deserowej z nutą pomarańczy i wanilii

Serek czekoladowy z ganache z czekolady deserowej z nutą pomarańczy i wanilii
Serek czekoladowy z ganache z czekolady deserowej z nutą pomarańczy i wanilii

Kinga Paruzel – Serek czekoladowy z ganache z czekolady deserowej z nutą pomarańczy i wanilii

SKŁADNIKI:

150g czekolady deserowej

350 ml śmietany 36%

skórka z pomarańczy

100 g serka mascarpone

ziarenka z ½ laski wanilii

- 50 g zimnego masła

- 1 żółtko

- 100g mąki

- 50 g cukru

- owoce do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy. Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.

Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone. Zalewamy go ok. 200 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.

TARTALETKA:

Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść. Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut. Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości