Kinga Paruzel – Serek czekoladowy z ganache z czekolady deserowej z nutą pomarańczy i wanilii
SKŁADNIKI:
150g czekolady deserowej
350 ml śmietany 36%
skórka z pomarańczy
100 g serka mascarpone
ziarenka z ½ laski wanilii
- 50 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 100g mąki
- 50 g cukru
- owoce do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy. Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.
Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone. Zalewamy go ok. 200 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.
TARTALETKA:
Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść. Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut. Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.