Uovo en Raviolo z masełkiem szałwiowym, sos pomidorowy z cynamonem i anyżem
Składniki na ciasto:
120 g mąki pszennej typ 450 ¼ szklanki wody 3 żółtkaFarsz: 250 g sera ricotta 100 g parmezanu skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki 60 g prosciutto di parmaSos: ¼ szklanki oliwy z oliwek 3 bardzo dojrzałe pomidory 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 szczypta cynamonu 1 szczypta anyżu sól, pieprzMasło szałwiowe: 20 g masła 1 ząbek czosnku kilka listków szałwii sól, pieprz Przygotowanie:
Najpierw należy zarobić ciasto na makaron.
Ricottę, parmezan, startą skórkę z cytryny, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki dokładnie połącz i przypraw solą i pieprzem. Prosciutto di Parma podsmaż na gorącej patelni i po ostudzeniu połącz z nadzieniem z ricotty.
Szalotkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj pokrojone pomidory, czosnek, cynamon, anyż, doprowadź do wrzenia, gotuj przez chwilę, a następnie zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowane ciasto rozwałkuj cienko, nałóż nadzienie i uformuj ravioli. W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę.
Masło roztop w rondelku, dodaj posiekany drobno czosnek i szałwię. Dopraw solą i pieprzem.
Ravioli zanurz we wrzątku i gotuj przez 2 minuty.
Na talerzu rozprowadź sos, ułóż na nim raviolo i polej masłem szałwiowym z listkami szałwii.