Sandra Nowicka: Medaliony wieprzowe z sosem ze świeżej szałwii

Sandra Nowicka: Medaliony wieprzowe z sosem ze świeżej szałwii
Sandra Nowicka: Medaliony wieprzowe z sosem ze świeżej szałwii

Medaliony wieprzowe z sosem ze świeżej szałwii, placuszki z cukinii, glazurowane buraczki

Składniki główne:

ok. 300 g polędwiczki wieprzowej garść świeżej drobno pokrojonej szałwii garść grubo pokrojonej szałwii (do marynaty) oliwa do marynaty 150 ml słodkiej śmietanki kremówki 50 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz 3 łyżki oliwySkładniki na glazurowane buraczki:0,5 kg ugotowanych w skórce mniejszych buraczków 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżkę miodu sok z połówki małej cytryny sól, pieprzSkładniki na placuszki z cukinii: 1 cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki sól, pieprz oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Mięso opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i oczyszczamy ze ścięgien. Kroimy w poprzek na medaliony o grubości 3 cm i delikatnie przyciskamy pięścią, a następnie wkładamy do miski. Zasypujemy garścią świeżej, grubo pokrojonej szałwii i zalewamy oliwą w takiej ilości, aby dotarła do każdego kawałka mięsa. Marynujemy 2 godziny. Medaliony wyjmujemy z marynaty i oczyszczamy z listków szałwii. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso, na dużym ogniu, z każdej ze stron przez około 1 min. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym zmniejszamy ogień i obsmażamy mięso przez 2 min z każdej ze stron. Mięso w środku powinno być soczyste, ale nie surowe. Przekładamy na talerz i pozostawiamy w cieple, aby nie wystygły. Patelnię, na której smażyło się mięso podlewamy winem, po chwili dodajemy garść drobno posiekanej szałwii, dolewamy śmietankę i lekko redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykonanie glazurowanych buraczków: W czasie, kiedy mięso się marynuje, ugotowane buraczki, lekko twarde obieramy i kroimy w gruby, dowolny kształt. Składniki glazury mieszamy i podgrzewamy na patelni. Wkładamy pokrojone buraki i przesmażamy, często mieszając do momentu, aż buraczki obkleją się całe glazurą. Doprawiamy solą i pieprzem. Buraczki powinny być delikatnie chrupiące, można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wykonanie placuszków: Przygotowujemy masę na placuszki: cukinię ze skórką myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, a po 10 min odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy starty czosnek i drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, mąkę, jajka, jogurt i pieprz. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką pojedyncze, małe placuszki, które smażymy z obu stron na złoty kolor.

Prezentacja: Wykładamy na talerz placuszki z cukinii, mięso (jeżeli w międzyczasie nam wystygnie możemy włożyć je do sosu i razem krótko zagrzać) i dekorujemy talerz glazurowanymi buraczkami oraz sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości