Samar Khanafer: Tort bezowy

Samar Khanafer_ (2).jpg
Samar Khanafer_ (2).jpg

Tort bezowy, krem szafranowo – limonkowy, figi, mango, granat, pistacje, płatki migdałów

Białka mieszamy z cukrem delikatnie w kąpieli wodnej, aby z zimnych nabrały temperatury lekko ciepłej. Potem ubijamy je w mikserze aż do momentu, kiedy będziemy mogli odwrócić miskę i nic się nie wyleje/wysypie. Masę przekładamy na blachę w postaci sporych kół za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w piekarniku aż beza będzie sucha i chrupiąca w 150 stopniach. Mascarpone ubijamy z bitą śmietaną, dodajemy wcześniej namoczony szafran, sok z limonki i trochę cukru. Kroimy mango, czyścimy granata. Na patelni mieszamy wodę cytrynową z cukrem i grzejemy aż do uzyskania lepkiej i ciągnącej się masy. Całość łączymy w następujący sposób: beza, delikatna warstwa konfitury z płatków róż, krem mascarpone, beza, konfitura, krem, beza, krem, owoce, płatki migdałów, delikatnie dekorujemy "krówką" z wody różanej.

podziel się:

Pozostałe wiadomości