Składniki: ciasto filo 1 burak 1 gruszka ok. 200 g ricotty miód skórka z ¼ pomarańczy 1 łyżeczka wody kwiatowej kardamon 50 g masła sól oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Ciasto filo wkładamy do kokilek wysmarowanych oliwą. Skórkę z pomarańczy kroimy w drobną kostkę i podgrzewamy delikatnie na odrobinie masła. Dodajemy pokrojonego buraka, oraz pokrojona gruszkę. Przyprawiamy odrobiną soli, kardamonem oraz miodem i dusimy do momentu kiedy buraki będą na pół miękkie. Farsz wkładamy do kokilek wyłożonych ciastem filo i pieczemy ok. 15-20 minut. W osobnej miseczce mieszamy ricottę z woda kwiatową. Po upieczeniu tarty studzimy i na ich wierzch nakładamy krem z ricotty.
podziel się: