Samar Khanafer: Kofta, hummus, tabbouleh

Samar Khanafer: Kofta, hummus, tabbouleh
Samar Khanafer: Kofta, hummus, tabbouleh

KOFTA Kofta to tak naprawdę sposób przyrządzenia mięsa. Może być podane jako szaszłyk, smażone kulki (jak nasze pulpety), albo w postaci zapiekanki. U mnie padł wybór na tą ostatnią propozycję podania. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 1 kg obranych ziemniaków 1 bakłażan 2-3 pomidory 2 cebule oliwa z oliwek ½ pęczka natki pietruszki kolendra sól pieprz mieszanka przypraw arabskich: ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, goździki, nasiona wiśni wonnej, imbir, gałka muszkatołowa 250 ml przecieru pomidorowegoPrzygotowanie: Bakłażana kroimy w krążki, smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Mięso mielimy wraz z natką pietruszki i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem oraz kolendrą i mieszanką przypraw arabskich. Wykładamy na natłuszczoną blachę lub do formy, na mięso układamy bakłażana, pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy wodą na wysokość 0,5 cm (ze względu na ograniczony czas ja podgotowałam wcześniej ziemniaki i dopiero je poukładałam na mięsie). Wszystko przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy całość jest miękka zalewamy przecierem, układamy świeże pomidory i pieczemy przez kolejne 10-15 minut.

HUMMUS

Samar Khanafer: Kofta, hummus, tabbouleh
Samar Khanafer: Kofta, hummus, tabbouleh

Hummus jest wszystkim dobrze znany i lubiany, to nic innego jak pasta z cieciorki. Składniki:1 szklanka cieciorki 2 łyżki tahiny 1 ząbek czosnku sól pieprz mieszanka przypraw arabskich sok z cytryny 1 granat oliwa z oliwek.

Przygotowanie:Cieciorkę namaczamy na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. (Na castingu mam już ugotowaną cieciorkę). Część wody odlewamy, ale nie wylewamy. Cieciorkę mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszanką przypraw arabskich, tahiną i sokiem z cytryny. Mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy ziarnami granatu.TABBOULEH

Składniki:2-3 pęczki natki pietruszki kasza burgul pomidory sól pieprz oliwa z oliwek cytryna

Przygotowanie:Natkę pietruszki drobno siekamy, a pomidory kroimy w kostkę. Kaszę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na 10-15 minut. Z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryny przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości