Składniki: 300 g piersi z indyka 1 cebula 2 dojrzałe pomidory mleczko kokosowe ziarna kolendry jogurt naturalny cytryna świeża mięta świeży imbir sól, pieprz, kurkuma, curry, chili oliwa z oliwek 200 g ryżu 1 ananas natka pietruszki lub kolendry do dekoracji
Przygotowanie: Indyka marynujemy w soli, pieprzu, chili, kurkumie i curry. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie i dodajemy indyka, dusimy chwilę pod przykryciem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i pokrojone pomidory bez miąższu i skóry. Dusimy wszystko około 30 minut, aż sos się zredukuje. Gotujemy ryż wcześniej namoczony w wodzie. Ananasa kroimy w drobna kostkę i dusimy z niewielką ilością cukru i soku z cytryny. Do jogurtu naturalnego dodajemy sól, pieprz, miętę, sok z cytryny. Wykładamy ryż, kroimy indyka i polewamy sosem. Przyprawiamy posiekaną natką. Ananasowy chatni i sos miętowy wykładamy w osobnych miseczkach.