Kupiłam piękne mango i postanowiłam przygotować z niego sałatkę z grillowanym kurczakiem i figami z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Pomyślałam, że w takiej konfiguracji najlepszy będzie lekki „winegret”, ale kwaśniejszy od tradycyjnego, który z reguły przygotowuję. Proporcje składników, jakie dobrałam, okazały się strzałem w przysłowiową 10- sałatka wyszła pyszna i do tego cieszyła oko :)
Składniki:
40 dag mango 1 pierś z kurczaka 2 figi 10 pomidorków koktajlowych lub truskawkowych sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki octu winnego 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny
Opis przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano (pierś nie może być w środku krwista).
Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, odsączamy. Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy mniej więcej w 1 cm kostkę. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce rozsypujemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami i półtalarkami fig.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Autor: Bernadetta Parusińska- Ulewicz