Sajgonki o azjatyckiej nucie podane z sałatką z grapefruitowym dressingiem

Sajgonki o azjatyckiej nucie podane z sałatką z grapefruitowym dressingiem
Sajgonki o azjatyckiej nucie podane z sałatką z grapefruitowym dressingiem

Magdalena Mierzwińska – Sajgonki o azjatyckiej nucie podane z sałatką z grapefruitowym dressingiem

SKŁADNIKI:

filet z karpia

1 czerwony grejpfrut

papier ryżowy

1 żółta papryka

1 pomidor

1 ogórek

czarny sezam

listki kolendry

chili

oliwa

kiełki rzodkiewki

FILET:

Zamarynować filet z karpia w soku i skórce z grejpfruta.

W zmiękczony we wrzątku papier ryżowy zawinąć paski fileta z karpia (bez skóry i ości), paski żółtej papryki, paski pomidora i ogórka (oba obrane ze skórki) posypać czarnym sezamem i drobno pokrojoną chili. Zawinąć ciasno. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym ogniu do zezłocenia.

SAŁATKA:

Pokroić w drobna kostkę pomidora bez skórki, paprykę, ogórka bez skórki. Dodać drobno posiekane chili, czarny sezam i listki kolendry. Na dressing wycisnąć sok z czerwonego grapefruita i dolewać oliwy do odpowiedniej konsystencji i smaku.

Zamarynować warzywa w dressingu. Przed podaniem domieszać kiełki rzodkiewki , udekorować kolendrą i czarnym sezamem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości