Rafał Sarnowski: Pierożki z jarmużem i serem ricotta

Rafał Sarnowski: Pierożki z jarmużem i serem ricotta
Rafał Sarnowski: Pierożki z jarmużem i serem ricotta

Pierożki z jarmużem i serem ricotta

Składniki: 500 g mąki ½ szklanki wody 4 łyżki oliwy sól jarmuż ricotta 2 ząbki czosnku sól pieprz masło ocet winny

Przygotowanie: Mąkę z połową szklanki letniej wody, pół łyżeczki soli i 4 łyżkami oliwy wyrabiamy na jednolite ciasto i odkładamy pod folią, aby odpoczęło. Jarmuż oczyszczamy z twardych części i grubo szatkujemy. Wylewamy na patelnię oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy przez krótką chwilę. Dodajemy jarmuż i masło, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości, podlewając odrobina octu winnego. Po zdjęciu z ognia dodajemy serek ricotta i w razie potrzeby doprawiamy - farsz powinien być raczej ostry. Posypujemy mąka blat i rozwałkowujemy na nim cienko ciasto. Wykrawamy pierogi i nakładamy farsz. Gotujemy. Po ugotowaniu przesmażamy pierogi na maśle i wykładamy na talerz. Można udekorować miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości