Magdalena Mierzwińska – Puszyste naleśniki z czekoladowym sosem angielskim
SKŁADNIKI:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
ziarenka wanilii
1 łyżka miodu leśnego
2 jajka
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
1 szklanka maki tortowej
SOS ANGIELSKI:
W rondelku podgrzewamy szklankę mleka z ziarenkami wanilii i 1 łyżką miodu leśnego. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na puszysta masę, czy jak kto woli na kogel-mogel. Następnie powoli wlewamy mleko do ubitych żółtek, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie oblepiał łyżkę, a po podmuchaniu będą tworzyły się falki.
W 0,5 szklance gorącego mleka rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, łączymy z sosem angielskim i odstawiamy. Można podać schłodzony lub ciepły.
NALEŚNIKI:
2 jajka łączymy z 1,5 szklanki mleka (lub lepiej pół na pół z wodą gazowaną), szczyptą soli i 2 płaskimi łyżkami cukru. Dosypujemy 1 szklankę mąki tortowej. Mieszamy do momentu, aż nie będzie widać grudek. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na min. 15 minut.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła. Wlewamy trochę ciasta i smażyć do lekkiego zezłocenia.
Na dużym talerzu kładziemy małą miseczkę z sosem czekoladowym. Naleśniki ciasno zwijamy w rulon, przecinamy ukośnie na pół i ładnie układamy na talerzu obok miseczki z sosem. Dekorujemy talerz wiórkami z białej czekolady i listkiem mięty.