Puszyste kotleciki z karpia

Puszyste kotleciki z karpia
Puszyste kotleciki z karpia

Kinga Paruzel – Puszyste kotleciki z karpia

SKŁADNIKI:

filet z karpia

1 grejpfrut

1 czosnek

1 cytryna

czarny sezam

1 jajko

mąka

kiełki rzodkiewki

pieprz

sól

cukier

kolendra

chili

olej

FILET:

Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.

Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.

Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.

W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.

WINEGRET:

Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.

Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

podziel się:

Pozostałe wiadomości