Kinga Paruzel – Puszyste kotleciki z karpia
SKŁADNIKI:
filet z karpia
1 grejpfrut
1 czosnek
1 cytryna
czarny sezam
1 jajko
mąka
kiełki rzodkiewki
pieprz
sól
cukier
kolendra
chili
olej
FILET:
Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.
Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
WINEGRET:
Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.