Ola Juszkiewicz
Smażona kulka z fioletowego ziemniaka z combrem z królika.
- fioletowe ziemniaki
- sól, pieprz
- majeranek
- jaja
- panko
- olej
- oliwa z oliwek
- comber z królika
- masło
- świeży tymianek
- pietruszka korzeń
- seler
- marchew
- por
- żubrówka
- mąka ziemniaczana
3 fioletowe ziemniaki gotujemy do miękkości w skórkach. Po ugotowaniu obieramy ze skóry, rozgniatamy na puree, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Formujemy kule, obtaczamy w jajku i panko. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej tak, aby cała kulka była zanurzona. Smażymy kulkę, aż panko się zarumieni.
Na łyżce rozgrzanej oliwy na patelni kładziemy wyczyszczony comber, solimy, smażymy parę minut z każdej strony, następnie dodajemy łyżkę masła i garstkę świeżego tymianku, masełkujemy przez parę minut.
Bulion na króliku i warzywach (pietruszka, seler, marchewka, por, resztki po combrze i jeden cały comber) - gotujemy
3/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię, zalewamy 5 łyżkami żubrówki, gotujemy parę minut by alkohol odparował, doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego masła i gotujemy do powstania jednolitej konsystencji. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić mąką ziemniaczaną.
Na talerz wylewamy gotowy sos, comber z królika oraz rozkrojoną na pół smażoną kulę.
Babka ziemniaczana
- ziemniaki
- jaja
- cebula biała
- masło
- wędzony boczek
- sól, pieprz
- majeranek
- leśne grzyby (borowik, maślak, itp.)
- jogurt grecki
- śmietana 18%
5 ziemniaków obieramy i przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Z powstałej masy odsączamy płyn, przekładamy masę do miski, dodajemy 1 jajko oraz pół cebuli posiekanej i podsmażonej na maśle razem z 2 plastrami wędzonego boczku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tartaletkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ziemniaczaną, wkładamy do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę i 15 minut. Na patelni podsmażamy na maśle leśne grzyby. W miseczce mieszamy łyżkę jogurty greckiego i 2 łyżki śmietany 18%, upieczoną babkę wyjmujemy na talerz, kładziemy obok kleksa śmietany i podsmażonych grzybów.
Krem z ziemniaków
- mleko
- ziemniaki
- por
- pietruszka korzeń
- seler
- świeży tymianek
- bulion
- ser bryndza
- sól
W trzech szklankach mleka gotujemy 4 pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, pietruszkę korzeń i kawałek bulwy selera, dorzucany garstkę świeżego tymianku. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy 1,5 szklanki bulionu z dania z combrem, łyżkę sera bryndza, sól i miksujemy do uzyskania kremowej zupy.
Gotową zupę wykładamy na talerz i posypujemy kruszoną bryndzą
Serowo - ziemniaczane placki z owocami leśnymi i żubrówką
- ziemniaki
- twaróg tłusty
- jaja
- cukier
- mąka ziemniaczana
- olej
- jeżyny
- masło
- żubrówka
2 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wrzucamy 200 g tłustego twarogu. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem razem z twarogiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Smażymy z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Przygotowujemy jeżyny. Na patelnię dajemy garść jeżyn, łyżkę masła, łyżkę cukru. Gotujemy parę minut, aż jeżyny puszczą sok. Następnie wlewamy 50 ml żubrówki i gotujemy jeszcze parę minut do odparowania alkoholu. Placuszki wykładamy na talerz i polewamy jeżynami i sosem.
Kartacze z mięsem z królika
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól, pieprz
- majeranek
- comber z królika
- bulion
- marchew
- por
- cebula biała
- wędzony boczek
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy 4 obrane ziemniaki. Wodę z ziemniaków przelewamy do miseczki i czekamy, aż na dnie osiądzie krochmal. Wtedy wylewamy płyn, a otrzymany krochmal przekładamy do surowych ziemniaków. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jednego ugotowanego ziemniaka. Dodajemy sól, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Ugotowanego królika z pierwszego dania z bulionu mielimy w maszynce, dodajemy z bulionu ugotowane marchewkę i pora. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
Formujemy na ręce placek, wkładamy do środka mięsko z królika i formujemy kartacze. Kartacza wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 - 20 minut. Przygotowujemy okrasę z cebulki i boczku wędzonego. Ugotowaną pyzę wykładamy na talerz, posypujemy okrasą.
Karolina Źródłowska
Krem z batatów.
- batat,
- imbir,
- czosnek,
- cebula,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- mleko kokosowe,
- zwykłe mleko
Gotujemy bulion: do garnka wlewamy wodę, wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę, ziele, liść, cebulę, wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok godziny. Batata obieramy i gotujemy w mleku z dodatkiem imbiru do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy. Przerzucamy do garnka, dodajemy bulion, wszystko razem mieszamy, doprawimy solą. Na koniec wlewamy odrobinę mleka kokosowego.
Placki ziemniaczane w sosie kurkowym
- ziemniaki
- jaja
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- skrobia ziemniaczana
- olej
- masło
- szalotka
- białe wino
- kurki
- śmietana 30%
- gałka muszkatołowa
6 ziemniaków obieramy i trzemy na tarce. Przerzucamy na sito i zostawimy do spłynięcia skrobi. Dodajemy połowę roztrzepanego jajka, doprawiamy solą i pieprzem i świeżo posiekaną pietruszką i dodajemy łyżkę skrobi. Mieszamy. Smażymy placki ziemniaczane na patelni z olejem.
Sos: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, podlewamy białym winem, mocno odparowujemy, dodajemy garść kurek w całości, wszystko smażymy przez 15 minut. Dorzucamy świeżo pokrojoną pietruszkę. Zalewamy śmietanką 30%. Wszystko razem gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na talerz wykładamy 3 placki, obok dajemy sos, posypujemy świeżą pietruszką.
Comber z królika ze szparagami i batatem.
- królik
- bataty
- mleko
- tymianek świeży
- masło
- śmietana 30%
- szparagi
- sól, pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
Wycinamy comber z królika. Batata obieramy i gotujemy w mleku z tymiankiem do miękkości. Wyciągamy tymianek, pozostałe składniki blendujemy z dodatkiem zimnego masła i śmietany 30%.
Odcinamy główki szparagów. Blanszujemy w gorącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie hartujemy je w ziemnej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni na maśle z czosnkiem.
Królika smażymy na odrobinie oliwy, solimy na patelni. Smażymy przez ok 2 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wrzucamy kostkę zimnego masła, zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma gałązkami tymianku, masełkujemy ok. 1 minuty.
Królika przekładamy na ścierkę, zakrywamy, odstawiamy na 3 minuty.
Na talerz kładziemy puree z batata, królika kroimy po przekątnej i kładziemy na talerz, dodajemy blanszowane szparagi.
Polędwica wieprzowa z fioletowymi ziemniakami w panko
- fioletowe ziemniaki
- sól
- polędwiczka wieprzowa
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- masło
- czosnek
- jaja
- skrobia ziemniaczana
- ser kozi
- panko
- olej
4 fioletowe ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości wody z solą. Polędwicę czyścimy z włókien. Smażymy ją na oliwie z oliwek i gałązką rozmarynu przez ok 6 minut.
Następnie wrzucamy na patelnię zimne masło, ząbek czosnku i wszystko masełkujemy przez 2 minuty. Zdejmujemy na ścierkę, zawijamy i zostawiamy na 5 minut.
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich odrobinę jajka, pół łyżeczki skrobi, ser kozi oraz odrobinę panko. Formujemy kulkę i obtaczamy ją w panko. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
Na talerz wykładamy przekrojonego ziemniaka, polędwicę kroimy w paseczki, kładziemy na talerz i polewamy pozostałym masłem z czosnkiem.
Mus ziemniaczany z owocami i karmelizowanym orzechem włoskim
- młode ziemniaki
- bataty
- śmietana 30% i 36%
- laska wanilii
- cukier
- miód
- orzechy włoskie
- maliny, jeżyny
- świeża mięta
Młodego ziemniaka i batata obieramy i kroimy w drobną kostkę i gotujemy w śmietanie 30% do miękkości. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 36% z ziarenkami wanilii i cukrem. Ziemniaki odcedzamy, blendujemy, mieszamy z ubitą śmietaną do uzyskania konsystencji musu i wkładamy do lodówki. W tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki miodu, karmelizujemy w tym orzechy.
Na talerz wykładamy 3 łezki musu, na rogach układamy po jednym orzechu, malinie i jeżynie, dekorujemy cały talerz miętą.
Rafał Fidyt
Ziemniaki gratin z królikiem
- ziemniaki
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek
- masło
- parmezan
- comber z królika
- tymianek świeży
2 ziemniaki obieramy, kroimy na mandolinie na cienkie plasterki. Śmietanę 30% doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną czosnku. Kokilkę smarujemy masłem, układamy ziemniaki warstwowo, żeby wypełniły cała kokilkę. Zalewamy to przygotowaną śmietaną i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Comber z królika obsmażamy na patelni na odrobinie masła, gdy się zarumieni z dwóch stron, dodajemy dużo masła, ząbek czosnku i gałązki tymianku, masełkujemy. Na talerzu podajemy ziemniaki z królikiem.
Pieczonki z patelni
- kapusta
- ziemniaki
- boczek wędzony
- cebula
- marchew
- pietruszka korzeń
- sól, pieprz
- koperek, natka pietruszki, tymianek
- kefir lub zsiadłe mleko
Na patelni układamy liście kapusty, na nie kładziemy warstwowo ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek, cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojone w talarki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami: pietruszką, koperkiem, tymiankiem. Układanie powtarzamy do wypełnienia patelni. Przykrywamy pokrywką i stawiamy na gazie na małym ogniu na ok godzinę. Podajemy, gdy ziemniaki są miękkie. Najlepiej smakują z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Mielone z ziemniakami i sałatą ze śmietaną
- karczek wp.
- królik
- cebula biała
- czosnek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- jaja
- panko
- ziemniaki
- śmietana 30%
- masło
- gałka muszkatołowa
- sałata masłowa
- śmietana 18%
- ocet
- cukier
- szczypiorek
Karkówkę i resztki z królika z poprzedniego dania mielimy razem z połówka cebuli i ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy jajko. Wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki, panierujemy w panko i smażymy na patelni na oleju do zarumienienia.
3 ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy śmietanę 50ml 30%, 50g masła i na gazie mieszamy, odparowujemy do uzyskania gładkiej konsystencji puree, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Sałatę masłową kroimy na 4 części. Śmietanę 18% doprawiamy odrobiną octu, soli, pieprzu, cukru, dodajemy poszatkowany szczypiorek. Na talerzu układamy kleks z puree, kładziemy kotleta, obok ćwiartkę sałaty, polewamy śmietaną.
Pieczony ziemniak jak z ogniska z sosem grzybowym
Składniki:
- 3 ziemniaki
- mąka pszenna 100g
- sól 100g
- garść grzybów(borowiki,podgrzybki,itp.)
- śmietanka 36%
- tymianek
- rozmaryn
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
3 małe ziemniaki myjemy ale nie osuszamy i nie obieramy. Mokre ziemniaki obtaczamy w mieszaninie mąki i soli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy przez 1.godz. Na ostatnie 15 min zwiększamy temp do maksimum. Na maśle podsmażamy garść grzybów leśnych dodajemy śmietankę i doprawiamy ziołami.
Ziemniak huslleback z leczo
Składniki:
- ziemniak 1
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz
- kminek
- papryka czerwona w proszku
- rozmaryn,tymianek
- pietruszką zielona
- cebula
- papryka czerwona
- papryka żółta
- pomidory
- kiełbasa chorizo
- boczek
Sposób przygotowania:
Na desce do krojenia kładziemy stołowe noże, między nie kładziemy ziemniaka i nacinamy w drobne plasterki, zatrzymując się na nożach. Ziemniaka smarujemy mieszanina oliwy, przypraw i wstawiamy do nagrzanego na 200 st piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości ziemniaka od 45 min do godziny. Co jakiś czas smarując marynatą.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy drobno pokrojony boczek i kiełbasę chorizo w plasterkach. Dorzucamy cebulę i ja szklimy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki i 2 sparz one i obrane pomidory, pokrojone w kostkę. Delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwona papryką słodka i kminkiem.
Sylwia Garska – Chmarycz
Suflet ziemniaczany z sosem śliwkowo-figowym na żubrówce
Składniki:
- 1 ziemniak
- 3 białka
- 1 żółtko
- cukier
- mąka pszenna łyżka
- mąka ziemniaczana łyżka
- śliwki
- figi
- żubrówka
- miód
- sól
- masło
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka i dodajemy szczyptę soli, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz pszennej, przetarty przez praskę ugotowany ziemniak ,żółtko i łyżkę cukru. Łączymy składniki na jednolitą masę. Kokilki smarujemy masłem i wypełniany masą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st, na 10 min.
Sos:
Śliwki i figi wrzucamy na patelnie, dodajemy 50 ml Żubrówki i flambirujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez sito. Suflet polewamy gotowym sosem.
Ziemniaki z Kanarów
Składniki:
- ziemniaki
- szklanka soli
- szklanka wody
- oliwa
- masło
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy sól i dodajemy wody. Gotujemy ziemniaki w gotowej zalewie do miękkości. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, układamy również na nich zimne masło i dodajemy odrobinę oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st na 5 minut.
Zupa ziemniaczana
Składniki:
- ziemniaki
- por
- seler naciowy
- cebula
- pomidor
- seler
- pietruszka
- marchewka
- czosnek
- skóra z boczku wędzonego
- boczek wędzony
- karczek
- pierś z kurczaka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- sól
- imbir
- fenkuł
- ocet
- śmietana 36%
- chrzan tarty
Sposób przygotowania:
Z wymienionych warzyw, karczku i skóry boczku gotujemy bulion przez 40 min. Po uzyskaniu bulionu przecedzamy go przez sito. Boczek przypiekamy na patelni pokrojony w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Dodajemy cebulę . Gotujemy do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu zupy dodajemy upieczony boczek doprawiamy majerankiem. Dodajemy 2 łyżki octu. Dekorujemy śmietaną Chrzanową.
Śmietana chrzanowa:
Ubijamy Śmietanę 36%, lekko solimy, dodajemy tarty chrzan i dodajemy do zupy.
Pieczonka ziemniaczana
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- kapusta
- boczek wędzony
- 4 plastry polędwicy wieprzowej
- wcześniej przygotowany bulion
- skóra z piersi kaczki
- gałka muszkatołową
- sól,pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na patelni z kropla oliwy, przesmażamy polędwicę. W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spod skórę z kaczki, lekko solimy, następnie pocięte na ma dolinie surowe ziemniaki, kapustę poszatkowaną, cienkie plastry boczku wędzonego, cebula w krążki, sól i pieprz, gałka muszkatołową, przepieczona wcześniej polędwica, kolejna warstwa talarków ziemniaczanych, zalewamy bulionem, układamy boczek i pieczemy w piekarniku pod przykryciem dużego liścia kapusty. Na 200 st przez 30 min.
Ziemniak z ogniska
Składniki:
- ziemniak duży
- ser cheddar
- masło
- filet z piersi z kaczki
- gałka muszkatołową
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Z ugotowanego ziemniaka wydrążamy miąższ i przecieramy go przez praskę wraz ze startym serem w ilościach 1 do 1. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W wydrążonym ziemniaku kładziemy ser, kosteczkę masła oraz przygotowany farsz. Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w którym dookoła układamy plasterki piersi z kaczki oprószone solą. Pieczemy przez 30 min w 200 st. Podajemy na talerzu ziemniak, w towarzystwie upieczonej filecików z kaczki. Przed podaniem opalamy palnikiem ziemniaka z wierzchu.