Przepisy z XIII odcinka - Pięć dań z ziemniaka

MasterChef odcinek. 13 (54).jpg
MasterChef odcinek. 13 (54).jpg

Ola Juszkiewicz

Smażona kulka z fioletowego ziemniaka z combrem z królika.

  • fioletowe ziemniaki
    • sól, pieprz
      • majeranek
        • jaja
          • panko
            • olej
              • oliwa z oliwek
                • comber z królika
                  • masło
                    • świeży tymianek
                      • pietruszka korzeń
                        • seler
                          • marchew
                            • por
                              • żubrówka
                                • mąka ziemniaczana

                                  3 fioletowe ziemniaki gotujemy do miękkości w skórkach. Po ugotowaniu obieramy ze skóry, rozgniatamy na puree, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Formujemy kule, obtaczamy w jajku i panko. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej tak, aby cała kulka była zanurzona. Smażymy kulkę, aż panko się zarumieni.

                                  Na łyżce rozgrzanej oliwy na patelni kładziemy wyczyszczony comber, solimy, smażymy parę minut z każdej strony, następnie dodajemy łyżkę masła i garstkę świeżego tymianku, masełkujemy przez parę minut.

                                  Bulion na króliku i warzywach (pietruszka, seler, marchewka, por, resztki po combrze i jeden cały comber) - gotujemy

                                  3/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię, zalewamy 5 łyżkami żubrówki, gotujemy parę minut by alkohol odparował, doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego masła i gotujemy do powstania jednolitej konsystencji. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić mąką ziemniaczaną.

                                  Na talerz wylewamy gotowy sos, comber z królika oraz rozkrojoną na pół smażoną kulę.

                                  Babka ziemniaczana

                                  • ziemniaki
                                    • jaja
                                      • cebula biała
                                        • masło
                                          • wędzony boczek
                                            • sól, pieprz
                                              • majeranek
                                                • leśne grzyby (borowik, maślak, itp.)
                                                  • jogurt grecki
                                                    • śmietana 18%

                                                      5 ziemniaków obieramy i przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Z powstałej masy odsączamy płyn, przekładamy masę do miski, dodajemy 1 jajko oraz pół cebuli posiekanej i podsmażonej na maśle razem z 2 plastrami wędzonego boczku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tartaletkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ziemniaczaną, wkładamy do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę i 15 minut. Na patelni podsmażamy na maśle leśne grzyby. W miseczce mieszamy łyżkę jogurty greckiego i 2 łyżki śmietany 18%, upieczoną babkę wyjmujemy na talerz, kładziemy obok kleksa śmietany i podsmażonych grzybów.

                                                      Krem z ziemniaków

                                                      • mleko
                                                        • ziemniaki
                                                          • por
                                                            • pietruszka korzeń
                                                              • seler
                                                                • świeży tymianek
                                                                  • bulion
                                                                    • ser bryndza
                                                                      • sól

                                                                        W trzech szklankach mleka gotujemy 4 pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, pietruszkę korzeń i kawałek bulwy selera, dorzucany garstkę świeżego tymianku. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy 1,5 szklanki bulionu z dania z combrem, łyżkę sera bryndza, sól i miksujemy do uzyskania kremowej zupy.

                                                                        Gotową zupę wykładamy na talerz i posypujemy kruszoną bryndzą

                                                                        Serowo - ziemniaczane placki z owocami leśnymi i żubrówką

                                                                        • ziemniaki
                                                                          • twaróg tłusty
                                                                            • jaja
                                                                              • cukier
                                                                                • mąka ziemniaczana
                                                                                  • olej
                                                                                    • jeżyny
                                                                                      • masło
                                                                                        • żubrówka

                                                                                          2 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wrzucamy 200 g tłustego twarogu. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem razem z twarogiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Smażymy z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Przygotowujemy jeżyny. Na patelnię dajemy garść jeżyn, łyżkę masła, łyżkę cukru. Gotujemy parę minut, aż jeżyny puszczą sok. Następnie wlewamy 50 ml żubrówki i gotujemy jeszcze parę minut do odparowania alkoholu. Placuszki wykładamy na talerz i polewamy jeżynami i sosem.

                                                                                          Kartacze z mięsem z królika

                                                                                          • ziemniaki
                                                                                            • mąka ziemniaczana
                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                • majeranek
                                                                                                  • comber z królika
                                                                                                    • bulion
                                                                                                      • marchew
                                                                                                        • por
                                                                                                          • cebula biała
                                                                                                            • wędzony boczek

                                                                                                              Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy 4 obrane ziemniaki. Wodę z ziemniaków przelewamy do miseczki i czekamy, aż na dnie osiądzie krochmal. Wtedy wylewamy płyn, a otrzymany krochmal przekładamy do surowych ziemniaków. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jednego ugotowanego ziemniaka. Dodajemy sól, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Ugotowanego królika z pierwszego dania z bulionu mielimy w maszynce, dodajemy z bulionu ugotowane marchewkę i pora. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.

                                                                                                              Formujemy na ręce placek, wkładamy do środka mięsko z królika i formujemy kartacze. Kartacza wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 - 20 minut. Przygotowujemy okrasę z cebulki i boczku wędzonego. Ugotowaną pyzę wykładamy na talerz, posypujemy okrasą.

                                                                                                              Karolina Źródłowska

                                                                                                              Krem z batatów.

                                                                                                              • batat,
                                                                                                                • imbir,
                                                                                                                  • czosnek,
                                                                                                                    • cebula,
                                                                                                                      • marchewka,
                                                                                                                        • pietruszka,
                                                                                                                          • seler,
                                                                                                                            • sól, pieprz,
                                                                                                                              • ziele angielskie, liść laurowy,
                                                                                                                                • mleko kokosowe,
                                                                                                                                  • zwykłe mleko

                                                                                                                                    Gotujemy bulion: do garnka wlewamy wodę, wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę, ziele, liść, cebulę, wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok godziny. Batata obieramy i gotujemy w mleku z dodatkiem imbiru do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy. Przerzucamy do garnka, dodajemy bulion, wszystko razem mieszamy, doprawimy solą. Na koniec wlewamy odrobinę mleka kokosowego.

                                                                                                                                    Placki ziemniaczane w sosie kurkowym

                                                                                                                                    • ziemniaki
                                                                                                                                      • jaja
                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                          • natka pietruszki
                                                                                                                                            • skrobia ziemniaczana
                                                                                                                                              • olej
                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                  • szalotka
                                                                                                                                                    • białe wino
                                                                                                                                                      • kurki
                                                                                                                                                        • śmietana 30%
                                                                                                                                                          • gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                            6 ziemniaków obieramy i trzemy na tarce. Przerzucamy na sito i zostawimy do spłynięcia skrobi. Dodajemy połowę roztrzepanego jajka, doprawiamy solą i pieprzem i świeżo posiekaną pietruszką i dodajemy łyżkę skrobi. Mieszamy. Smażymy placki ziemniaczane na patelni z olejem.

                                                                                                                                                            Sos: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, podlewamy białym winem, mocno odparowujemy, dodajemy garść kurek w całości, wszystko smażymy przez 15 minut. Dorzucamy świeżo pokrojoną pietruszkę. Zalewamy śmietanką 30%. Wszystko razem gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

                                                                                                                                                            Na talerz wykładamy 3 placki, obok dajemy sos, posypujemy świeżą pietruszką.

                                                                                                                                                            Comber z królika ze szparagami i batatem.

                                                                                                                                                            • królik
                                                                                                                                                              • bataty
                                                                                                                                                                • mleko
                                                                                                                                                                  • tymianek świeży
                                                                                                                                                                    • masło
                                                                                                                                                                      • śmietana 30%
                                                                                                                                                                        • szparagi
                                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                                            • czosnek
                                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                                                Wycinamy comber z królika. Batata obieramy i gotujemy w mleku z tymiankiem do miękkości. Wyciągamy tymianek, pozostałe składniki blendujemy z dodatkiem zimnego masła i śmietany 30%.

                                                                                                                                                                                Odcinamy główki szparagów. Blanszujemy w gorącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie hartujemy je w ziemnej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni na maśle z czosnkiem.

                                                                                                                                                                                Królika smażymy na odrobinie oliwy, solimy na patelni. Smażymy przez ok 2 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wrzucamy kostkę zimnego masła, zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma gałązkami tymianku, masełkujemy ok. 1 minuty.

                                                                                                                                                                                Królika przekładamy na ścierkę, zakrywamy, odstawiamy na 3 minuty.

                                                                                                                                                                                Na talerz kładziemy puree z batata, królika kroimy po przekątnej i kładziemy na talerz, dodajemy blanszowane szparagi.

                                                                                                                                                                                Polędwica wieprzowa z fioletowymi ziemniakami w panko

                                                                                                                                                                                • fioletowe ziemniaki
                                                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                                                    • polędwiczka wieprzowa
                                                                                                                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                        • rozmaryn
                                                                                                                                                                                          • masło
                                                                                                                                                                                            • czosnek
                                                                                                                                                                                              • jaja
                                                                                                                                                                                                • skrobia ziemniaczana
                                                                                                                                                                                                  • ser kozi
                                                                                                                                                                                                    • panko
                                                                                                                                                                                                      • olej

                                                                                                                                                                                                        4 fioletowe ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości wody z solą. Polędwicę czyścimy z włókien. Smażymy ją na oliwie z oliwek i gałązką rozmarynu przez ok 6 minut.

                                                                                                                                                                                                        Następnie wrzucamy na patelnię zimne masło, ząbek czosnku i wszystko masełkujemy przez 2 minuty. Zdejmujemy na ścierkę, zawijamy i zostawiamy na 5 minut.

                                                                                                                                                                                                        Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich odrobinę jajka, pół łyżeczki skrobi, ser kozi oraz odrobinę panko. Formujemy kulkę i obtaczamy ją w panko. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.

                                                                                                                                                                                                        Na talerz wykładamy przekrojonego ziemniaka, polędwicę kroimy w paseczki, kładziemy na talerz i polewamy pozostałym masłem z czosnkiem.

                                                                                                                                                                                                        Mus ziemniaczany z owocami i karmelizowanym orzechem włoskim

                                                                                                                                                                                                        • młode ziemniaki
                                                                                                                                                                                                          • bataty
                                                                                                                                                                                                            • śmietana 30% i 36%
                                                                                                                                                                                                              • laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                • cukier
                                                                                                                                                                                                                  • miód
                                                                                                                                                                                                                    • orzechy włoskie
                                                                                                                                                                                                                      • maliny, jeżyny
                                                                                                                                                                                                                        • świeża mięta

                                                                                                                                                                                                                          Młodego ziemniaka i batata obieramy i kroimy w drobną kostkę i gotujemy w śmietanie 30% do miękkości. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 36% z ziarenkami wanilii i cukrem. Ziemniaki odcedzamy, blendujemy, mieszamy z ubitą śmietaną do uzyskania konsystencji musu i wkładamy do lodówki. W tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki miodu, karmelizujemy w tym orzechy.

                                                                                                                                                                                                                          Na talerz wykładamy 3 łezki musu, na rogach układamy po jednym orzechu, malinie i jeżynie, dekorujemy cały talerz miętą.

                                                                                                                                                                                                                          Rafał Fidyt

                                                                                                                                                                                                                          Ziemniaki gratin z królikiem

                                                                                                                                                                                                                          • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                            • śmietana 30%
                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                • gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                                                  • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                    • masło
                                                                                                                                                                                                                                      • parmezan
                                                                                                                                                                                                                                        • comber z królika
                                                                                                                                                                                                                                          • tymianek świeży

                                                                                                                                                                                                                                            2 ziemniaki obieramy, kroimy na mandolinie na cienkie plasterki. Śmietanę 30% doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną czosnku. Kokilkę smarujemy masłem, układamy ziemniaki warstwowo, żeby wypełniły cała kokilkę. Zalewamy to przygotowaną śmietaną i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Comber z królika obsmażamy na patelni na odrobinie masła, gdy się zarumieni z dwóch stron, dodajemy dużo masła, ząbek czosnku i gałązki tymianku, masełkujemy. Na talerzu podajemy ziemniaki z królikiem.

                                                                                                                                                                                                                                            Pieczonki z patelni

                                                                                                                                                                                                                                            • kapusta
                                                                                                                                                                                                                                              • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                • boczek wędzony
                                                                                                                                                                                                                                                  • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                    • marchew
                                                                                                                                                                                                                                                      • pietruszka korzeń
                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                          • koperek, natka pietruszki, tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                            • kefir lub zsiadłe mleko

                                                                                                                                                                                                                                                              Na patelni układamy liście kapusty, na nie kładziemy warstwowo ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek, cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojone w talarki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami: pietruszką, koperkiem, tymiankiem. Układanie powtarzamy do wypełnienia patelni. Przykrywamy pokrywką i stawiamy na gazie na małym ogniu na ok godzinę. Podajemy, gdy ziemniaki są miękkie. Najlepiej smakują z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

                                                                                                                                                                                                                                                              Mielone z ziemniakami i sałatą ze śmietaną

                                                                                                                                                                                                                                                              • karczek wp.
                                                                                                                                                                                                                                                                • królik
                                                                                                                                                                                                                                                                  • cebula biała
                                                                                                                                                                                                                                                                    • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                          • jaja
                                                                                                                                                                                                                                                                            • panko
                                                                                                                                                                                                                                                                              • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                • śmietana 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sałata masłowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • śmietana 18%
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ocet
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • szczypiorek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Karkówkę i resztki z królika z poprzedniego dania mielimy razem z połówka cebuli i ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy jajko. Wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki, panierujemy w panko i smażymy na patelni na oleju do zarumienienia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                3 ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy śmietanę 50ml 30%, 50g masła i na gazie mieszamy, odparowujemy do uzyskania gładkiej konsystencji puree, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sałatę masłową kroimy na 4 części. Śmietanę 18% doprawiamy odrobiną octu, soli, pieprzu, cukru, dodajemy poszatkowany szczypiorek. Na talerzu układamy kleks z puree, kładziemy kotleta, obok ćwiartkę sałaty, polewamy śmietaną.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pieczony ziemniak jak z ogniska z sosem grzybowym

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • mąka pszenna 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • garść grzybów(borowiki,podgrzybki,itp.)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • masło

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  3 małe ziemniaki myjemy ale nie osuszamy i nie obieramy. Mokre ziemniaki obtaczamy w mieszaninie mąki i soli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy przez 1.godz. Na ostatnie 15 min zwiększamy temp do maksimum. Na maśle podsmażamy garść grzybów leśnych dodajemy śmietankę i doprawiamy ziołami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ziemniak huslleback z leczo

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ziemniak 1
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól,pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • kminek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • papryka czerwona w proszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • rozmaryn,tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pietruszką zielona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • papryka czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • papryka żółta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • kiełbasa chorizo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • boczek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Na desce do krojenia kładziemy stołowe noże, między nie kładziemy ziemniaka i nacinamy w drobne plasterki, zatrzymując się na nożach. Ziemniaka smarujemy mieszanina oliwy, przypraw i wstawiamy do nagrzanego na 200 st piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości ziemniaka od 45 min do godziny. Co jakiś czas smarując marynatą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Na rozgrzaną patelnię kładziemy drobno pokrojony boczek i kiełbasę chorizo w plasterkach. Dorzucamy cebulę i ja szklimy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki i 2 sparz one i obrane pomidory, pokrojone w kostkę. Delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwona papryką słodka i kminkiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sylwia Garska – Chmarycz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Suflet ziemniaczany z sosem śliwkowo-figowym na żubrówce

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 ziemniak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 żółtko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • mąka pszenna łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • mąka ziemniaczana łyżka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • śliwki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • figi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • żubrówka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • miód
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ubijamy białka i dodajemy szczyptę soli, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz pszennej, przetarty przez praskę ugotowany ziemniak ,żółtko i łyżkę cukru. Łączymy składniki na jednolitą masę. Kokilki smarujemy masłem i wypełniany masą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st, na 10 min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Śliwki i figi wrzucamy na patelnie, dodajemy 50 ml Żubrówki i flambirujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez sito. Suflet polewamy gotowym sosem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ziemniaki z Kanarów

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • szklanka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • szklanka wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • masło

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Do garnka wsypujemy sól i dodajemy wody. Gotujemy ziemniaki w gotowej zalewie do miękkości. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, układamy również na nich zimne masło i dodajemy odrobinę oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st na 5 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Zupa ziemniaczana

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • por
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • seler naciowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pomidor
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • seler
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • marchewka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • skóra z boczku wędzonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • boczek wędzony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • karczek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pierś z kurczaka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ziele angielskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pieprz w ziarnach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • imbir
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • fenkuł
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • ocet
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • śmietana 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • chrzan tarty

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Z wymienionych warzyw, karczku i skóry boczku gotujemy bulion przez 40 min. Po uzyskaniu bulionu przecedzamy go przez sito. Boczek przypiekamy na patelni pokrojony w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Dodajemy cebulę . Gotujemy do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu zupy dodajemy upieczony boczek doprawiamy majerankiem. Dodajemy 2 łyżki octu. Dekorujemy śmietaną Chrzanową.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Śmietana chrzanowa:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Ubijamy Śmietanę 36%, lekko solimy, dodajemy tarty chrzan i dodajemy do zupy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pieczonka ziemniaczana

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • kapusta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • boczek wędzony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 plastry polędwicy wieprzowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • wcześniej przygotowany bulion
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • skóra z piersi kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • gałka muszkatołową
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól,pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Na patelni z kropla oliwy, przesmażamy polędwicę. W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spod skórę z kaczki, lekko solimy, następnie pocięte na ma dolinie surowe ziemniaki, kapustę poszatkowaną, cienkie plastry boczku wędzonego, cebula w krążki, sól i pieprz, gałka muszkatołową, przepieczona wcześniej polędwica, kolejna warstwa talarków ziemniaczanych, zalewamy bulionem, układamy boczek i pieczemy w piekarniku pod przykryciem dużego liścia kapusty. Na 200 st przez 30 min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ziemniak z ogniska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ziemniak duży
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ser cheddar
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • filet z piersi z kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • gałka muszkatołową
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Z ugotowanego ziemniaka wydrążamy miąższ i przecieramy go przez praskę wraz ze startym serem w ilościach 1 do 1. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W wydrążonym ziemniaku kładziemy ser, kosteczkę masła oraz przygotowany farsz. Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w którym dookoła układamy plasterki piersi z kaczki oprószone solą. Pieczemy przez 30 min w 200 st. Podajemy na talerzu ziemniak, w towarzystwie upieczonej filecików z kaczki. Przed podaniem opalamy palnikiem ziemniaka z wierzchu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości