Przepisy z XIII odcinka - Pięć dań z ziemniaka

MasterChef odcinek. 13 (54).jpg
MasterChef odcinek. 13 (54).jpg

Ola Juszkiewicz

Smażona kulka z fioletowego ziemniaka z combrem z królika.

  • fioletowe ziemniaki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • jaja
  • panko
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • comber z królika
  • masło
  • świeży tymianek
  • pietruszka korzeń
  • seler
  • marchew
  • por
  • żubrówka
  • mąka ziemniaczana

3 fioletowe ziemniaki gotujemy do miękkości w skórkach. Po ugotowaniu obieramy ze skóry, rozgniatamy na puree, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Formujemy kule, obtaczamy w jajku i panko. Wrzucamy na rozgrzany głęboki olej tak, aby cała kulka była zanurzona. Smażymy kulkę, aż panko się zarumieni.

Na łyżce rozgrzanej oliwy na patelni kładziemy wyczyszczony comber, solimy, smażymy parę minut z każdej strony, następnie dodajemy łyżkę masła i garstkę świeżego tymianku, masełkujemy przez parę minut.

Bulion na króliku i warzywach (pietruszka, seler, marchewka, por, resztki po combrze i jeden cały comber) - gotujemy

3/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię, zalewamy 5 łyżkami żubrówki, gotujemy parę minut by alkohol odparował, doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego masła i gotujemy do powstania jednolitej konsystencji. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Na talerz wylewamy gotowy sos, comber z królika oraz rozkrojoną na pół smażoną kulę.

Babka ziemniaczana

  • ziemniaki
  • jaja
  • cebula biała
  • masło
  • wędzony boczek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • leśne grzyby (borowik, maślak, itp.)
  • jogurt grecki
  • śmietana 18%

5 ziemniaków obieramy i przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Z powstałej masy odsączamy płyn, przekładamy masę do miski, dodajemy 1 jajko oraz pół cebuli posiekanej i podsmażonej na maśle razem z 2 plastrami wędzonego boczku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tartaletkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ziemniaczaną, wkładamy do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę i 15 minut. Na patelni podsmażamy na maśle leśne grzyby. W miseczce mieszamy łyżkę jogurty greckiego i 2 łyżki śmietany 18%, upieczoną babkę wyjmujemy na talerz, kładziemy obok kleksa śmietany i podsmażonych grzybów.

Krem z ziemniaków

  • mleko
  • ziemniaki
  • por
  • pietruszka korzeń
  • seler
  • świeży tymianek
  • bulion
  • ser bryndza
  • sól

W trzech szklankach mleka gotujemy 4 pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, pietruszkę korzeń i kawałek bulwy selera, dorzucany garstkę świeżego tymianku. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy 1,5 szklanki bulionu z dania z combrem, łyżkę sera bryndza, sól i miksujemy do uzyskania kremowej zupy.

Gotową zupę wykładamy na talerz i posypujemy kruszoną bryndzą

Serowo - ziemniaczane placki z owocami leśnymi i żubrówką

  • ziemniaki
  • twaróg tłusty
  • jaja
  • cukier
  • mąka ziemniaczana
  • olej
  • jeżyny
  • masło
  • żubrówka

2 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wrzucamy 200 g tłustego twarogu. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem razem z twarogiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Smażymy z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Przygotowujemy jeżyny. Na patelnię dajemy garść jeżyn, łyżkę masła, łyżkę cukru. Gotujemy parę minut, aż jeżyny puszczą sok. Następnie wlewamy 50 ml żubrówki i gotujemy jeszcze parę minut do odparowania alkoholu. Placuszki wykładamy na talerz i polewamy jeżynami i sosem.

Kartacze z mięsem z królika

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • comber z królika
  • bulion
  • marchew
  • por
  • cebula biała
  • wędzony boczek

Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy 4 obrane ziemniaki. Wodę z ziemniaków przelewamy do miseczki i czekamy, aż na dnie osiądzie krochmal. Wtedy wylewamy płyn, a otrzymany krochmal przekładamy do surowych ziemniaków. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jednego ugotowanego ziemniaka. Dodajemy sól, wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Ugotowanego królika z pierwszego dania z bulionu mielimy w maszynce, dodajemy z bulionu ugotowane marchewkę i pora. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.

Formujemy na ręce placek, wkładamy do środka mięsko z królika i formujemy kartacze. Kartacza wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 - 20 minut. Przygotowujemy okrasę z cebulki i boczku wędzonego. Ugotowaną pyzę wykładamy na talerz, posypujemy okrasą.

Karolina Źródłowska

Krem z batatów.

  • batat,
  • imbir,
  • czosnek,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • mleko kokosowe,
  • zwykłe mleko

Gotujemy bulion: do garnka wlewamy wodę, wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę, ziele, liść, cebulę, wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok godziny. Batata obieramy i gotujemy w mleku z dodatkiem imbiru do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy. Przerzucamy do garnka, dodajemy bulion, wszystko razem mieszamy, doprawimy solą. Na koniec wlewamy odrobinę mleka kokosowego.

Placki ziemniaczane w sosie kurkowym

  • ziemniaki
  • jaja
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • skrobia ziemniaczana
  • olej
  • masło
  • szalotka
  • białe wino
  • kurki
  • śmietana 30%
  • gałka muszkatołowa

6 ziemniaków obieramy i trzemy na tarce. Przerzucamy na sito i zostawimy do spłynięcia skrobi. Dodajemy połowę roztrzepanego jajka, doprawiamy solą i pieprzem i świeżo posiekaną pietruszką i dodajemy łyżkę skrobi. Mieszamy. Smażymy placki ziemniaczane na patelni z olejem.

Sos: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, podlewamy białym winem, mocno odparowujemy, dodajemy garść kurek w całości, wszystko smażymy przez 15 minut. Dorzucamy świeżo pokrojoną pietruszkę. Zalewamy śmietanką 30%. Wszystko razem gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na talerz wykładamy 3 placki, obok dajemy sos, posypujemy świeżą pietruszką.

Comber z królika ze szparagami i batatem.

  • królik
  • bataty
  • mleko
  • tymianek świeży
  • masło
  • śmietana 30%
  • szparagi
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Wycinamy comber z królika. Batata obieramy i gotujemy w mleku z tymiankiem do miękkości. Wyciągamy tymianek, pozostałe składniki blendujemy z dodatkiem zimnego masła i śmietany 30%.

Odcinamy główki szparagów. Blanszujemy w gorącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie hartujemy je w ziemnej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni na maśle z czosnkiem.

Królika smażymy na odrobinie oliwy, solimy na patelni. Smażymy przez ok 2 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wrzucamy kostkę zimnego masła, zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma gałązkami tymianku, masełkujemy ok. 1 minuty.

Królika przekładamy na ścierkę, zakrywamy, odstawiamy na 3 minuty.

Na talerz kładziemy puree z batata, królika kroimy po przekątnej i kładziemy na talerz, dodajemy blanszowane szparagi.

Polędwica wieprzowa z fioletowymi ziemniakami w panko

  • fioletowe ziemniaki
  • sól
  • polędwiczka wieprzowa
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • masło
  • czosnek
  • jaja
  • skrobia ziemniaczana
  • ser kozi
  • panko
  • olej

4 fioletowe ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości wody z solą. Polędwicę czyścimy z włókien. Smażymy ją na oliwie z oliwek i gałązką rozmarynu przez ok 6 minut.

Następnie wrzucamy na patelnię zimne masło, ząbek czosnku i wszystko masełkujemy przez 2 minuty. Zdejmujemy na ścierkę, zawijamy i zostawiamy na 5 minut.

Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich odrobinę jajka, pół łyżeczki skrobi, ser kozi oraz odrobinę panko. Formujemy kulkę i obtaczamy ją w panko. Smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.

Na talerz wykładamy przekrojonego ziemniaka, polędwicę kroimy w paseczki, kładziemy na talerz i polewamy pozostałym masłem z czosnkiem.

Mus ziemniaczany z owocami i karmelizowanym orzechem włoskim

  • młode ziemniaki
  • bataty
  • śmietana 30% i 36%
  • laska wanilii
  • cukier
  • miód
  • orzechy włoskie
  • maliny, jeżyny
  • świeża mięta

Młodego ziemniaka i batata obieramy i kroimy w drobną kostkę i gotujemy w śmietanie 30% do miękkości. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 36% z ziarenkami wanilii i cukrem. Ziemniaki odcedzamy, blendujemy, mieszamy z ubitą śmietaną do uzyskania konsystencji musu i wkładamy do lodówki. W tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki miodu, karmelizujemy w tym orzechy.

Na talerz wykładamy 3 łezki musu, na rogach układamy po jednym orzechu, malinie i jeżynie, dekorujemy cały talerz miętą.

Rafał Fidyt

Ziemniaki gratin z królikiem

  • ziemniaki
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
  • masło
  • parmezan
  • comber z królika
  • tymianek świeży

2 ziemniaki obieramy, kroimy na mandolinie na cienkie plasterki. Śmietanę 30% doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną czosnku. Kokilkę smarujemy masłem, układamy ziemniaki warstwowo, żeby wypełniły cała kokilkę. Zalewamy to przygotowaną śmietaną i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Comber z królika obsmażamy na patelni na odrobinie masła, gdy się zarumieni z dwóch stron, dodajemy dużo masła, ząbek czosnku i gałązki tymianku, masełkujemy. Na talerzu podajemy ziemniaki z królikiem.

Pieczonki z patelni

  • kapusta
  • ziemniaki
  • boczek wędzony
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • sól, pieprz
  • koperek, natka pietruszki, tymianek
  • kefir lub zsiadłe mleko

Na patelni układamy liście kapusty, na nie kładziemy warstwowo ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek, cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojone w talarki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami: pietruszką, koperkiem, tymiankiem. Układanie powtarzamy do wypełnienia patelni. Przykrywamy pokrywką i stawiamy na gazie na małym ogniu na ok godzinę. Podajemy, gdy ziemniaki są miękkie. Najlepiej smakują z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Mielone z ziemniakami i sałatą ze śmietaną

  • karczek wp.
  • królik
  • cebula biała
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • jaja
  • panko
  • ziemniaki
  • śmietana 30%
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sałata masłowa
  • śmietana 18%
  • ocet
  • cukier
  • szczypiorek

Karkówkę i resztki z królika z poprzedniego dania mielimy razem z połówka cebuli i ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy jajko. Wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki, panierujemy w panko i smażymy na patelni na oleju do zarumienienia.

3 ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy śmietanę 50ml 30%, 50g masła i na gazie mieszamy, odparowujemy do uzyskania gładkiej konsystencji puree, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Sałatę masłową kroimy na 4 części. Śmietanę 18% doprawiamy odrobiną octu, soli, pieprzu, cukru, dodajemy poszatkowany szczypiorek. Na talerzu układamy kleks z puree, kładziemy kotleta, obok ćwiartkę sałaty, polewamy śmietaną.

Pieczony ziemniak jak z ogniska z sosem grzybowym

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • mąka pszenna 100g
  • sól 100g
  • garść grzybów(borowiki,podgrzybki,itp.)
  • śmietanka 36%
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

3 małe ziemniaki myjemy ale nie osuszamy i nie obieramy. Mokre ziemniaki obtaczamy w mieszaninie mąki i soli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy przez 1.godz. Na ostatnie 15 min zwiększamy temp do maksimum. Na maśle podsmażamy garść grzybów leśnych dodajemy śmietankę i doprawiamy ziołami.

Ziemniak huslleback z leczo

Składniki:

  • ziemniak 1
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • kminek
  • papryka czerwona w proszku
  • rozmaryn,tymianek
  • pietruszką zielona
  • cebula
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pomidory
  • kiełbasa chorizo
  • boczek

Sposób przygotowania:

Na desce do krojenia kładziemy stołowe noże, między nie kładziemy ziemniaka i nacinamy w drobne plasterki, zatrzymując się na nożach. Ziemniaka smarujemy mieszanina oliwy, przypraw i wstawiamy do nagrzanego na 200 st piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości ziemniaka od 45 min do godziny. Co jakiś czas smarując marynatą.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy drobno pokrojony boczek i kiełbasę chorizo w plasterkach. Dorzucamy cebulę i ja szklimy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki i 2 sparz one i obrane pomidory, pokrojone w kostkę. Delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwona papryką słodka i kminkiem.

Sylwia Garska – Chmarycz

Suflet ziemniaczany z sosem śliwkowo-figowym na żubrówce

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • cukier
  • mąka pszenna łyżka
  • mąka ziemniaczana łyżka
  • śliwki
  • figi
  • żubrówka
  • miód
  • sól
  • masło

Sposób przygotowania:

Ubijamy białka i dodajemy szczyptę soli, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz pszennej, przetarty przez praskę ugotowany ziemniak ,żółtko i łyżkę cukru. Łączymy składniki na jednolitą masę. Kokilki smarujemy masłem i wypełniany masą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st, na 10 min.

Sos:

Śliwki i figi wrzucamy na patelnie, dodajemy 50 ml Żubrówki i flambirujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez sito. Suflet polewamy gotowym sosem.

Ziemniaki z Kanarów

Składniki:

  • ziemniaki
  • szklanka soli
  • szklanka wody
  • oliwa
  • masło

Sposób przygotowania:

Do garnka wsypujemy sól i dodajemy wody. Gotujemy ziemniaki w gotowej zalewie do miękkości. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, układamy również na nich zimne masło i dodajemy odrobinę oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st na 5 minut.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

  • ziemniaki
  • por
  • seler naciowy
  • cebula
  • pomidor
  • seler
  • pietruszka
  • marchewka
  • czosnek
  • skóra z boczku wędzonego
  • boczek wędzony
  • karczek
  • pierś z kurczaka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • imbir
  • fenkuł
  • ocet
  • śmietana 36%
  • chrzan tarty

Sposób przygotowania:

Z wymienionych warzyw, karczku i skóry boczku gotujemy bulion przez 40 min. Po uzyskaniu bulionu przecedzamy go przez sito. Boczek przypiekamy na patelni pokrojony w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Dodajemy cebulę . Gotujemy do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu zupy dodajemy upieczony boczek doprawiamy majerankiem. Dodajemy 2 łyżki octu. Dekorujemy śmietaną Chrzanową.

Śmietana chrzanowa:

Ubijamy Śmietanę 36%, lekko solimy, dodajemy tarty chrzan i dodajemy do zupy.

Pieczonka ziemniaczana

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • kapusta
  • boczek wędzony
  • 4 plastry polędwicy wieprzowej
  • wcześniej przygotowany bulion
  • skóra z piersi kaczki
  • gałka muszkatołową
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na patelni z kropla oliwy, przesmażamy polędwicę. W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spod skórę z kaczki, lekko solimy, następnie pocięte na ma dolinie surowe ziemniaki, kapustę poszatkowaną, cienkie plastry boczku wędzonego, cebula w krążki, sól i pieprz, gałka muszkatołową, przepieczona wcześniej polędwica, kolejna warstwa talarków ziemniaczanych, zalewamy bulionem, układamy boczek i pieczemy w piekarniku pod przykryciem dużego liścia kapusty. Na 200 st przez 30 min.

Ziemniak z ogniska

Składniki:

  • ziemniak duży
  • ser cheddar
  • masło
  • filet z piersi z kaczki
  • gałka muszkatołową
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z ugotowanego ziemniaka wydrążamy miąższ i przecieramy go przez praskę wraz ze startym serem w ilościach 1 do 1. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W wydrążonym ziemniaku kładziemy ser, kosteczkę masła oraz przygotowany farsz. Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w którym dookoła układamy plasterki piersi z kaczki oprószone solą. Pieczemy przez 30 min w 200 st. Podajemy na talerzu ziemniak, w towarzystwie upieczonej filecików z kaczki. Przed podaniem opalamy palnikiem ziemniaka z wierzchu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości