Sylwia Garska – Chmarycz
Pierogi z kurkami
- pół kg mąki pszennej,
- woda (wrzątek)
- sól
- 2 garści kurek,
- 3 plastry boczku
- 1 ziemniak
- masło
Ugniatamy ciasto na pierogi, wysypując mąkę i łączymy ją z gorącą wodą tak, aby mąka się lekko zaparzyła. Odstawiamy pod przykryciem i w tym czasie robimy farsz. Gotujemy ziemniaka, przeciskamy przez praskę, a na patelni podsmażamy kurki z boczkiem. Łączymy grzyby z ziemniakiem, taki farsz wkładamy do pierożków i gotujemy do wypłynięcia. Okraszamy masełkiem.
Comber z jagnięciny z pieczona kukurydzą i sosem chutney
- comber jagnięcy,
- sól, pieprz
- cukier
- kolba kukurydzy,
- jeżyny garść,
- cebula,
- masło
- wino białe,
- ocet winny
- wiśniówka
- oliwa z oliwek
Comber doprawiamy lekko solą, odstawiamy. W rondlu rozpuszczamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i podlewamy winem. Dodajemy jeżyny, podlewamy wiśniówką, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem winnym. Redukujemy, możemy trochę doprawić cukrem. Kukurydzę opalamy na patelni, a pod koniec kładziemy trochę masła i solimy ją. Wykładamy na talerz. Comber kładziemy na mocno rozgrzanej patelni z kroplą oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Układamy wszystko na talerzu.
Naleśniki Crêpes Suzette
- 3 łyżki cukru
- 200 ml soku z pomarańczy musi być świeżo wyciśnięty, nie może być z kartonu
- sok z połowy cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z pół cytryny
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 50g masła
Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru i zostawiamy ją na średnim ogniu. Nie mieszamy, ani nią nie ruszamy. Cukier powinien się skarmelizować i mieć bursztynowy kolor – wtedy natychmiast zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, a także likier. Ale ostrożnie: rozgrzany karmel bardzo się wzburzy i zacznie bulgotać, więc trzeba uważać. Dodajemy też otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Patelnię stawiamy znowu na średni ogień, by stopić ponownie karmel i by połączyć go z sokiem oraz skórką. Na samym końcu dodajemy masło, mieszamy sos i redukujemy, by był gęstszy. Dodajemy naleśniki złożone na ćwiartki. Podgrzewamy całość, polewając co chwilę naleśniki sosem.
Ciasto:
- mąka pszenna
- mleko
- woda
- masło klarowane
- cukier.
- jaja
Mieszamy do uzyskania ciekłej masy o konsystencji śmietany.
Ola Juszkiewicz
Szybkie gołąbki z grzybami leśnymi
- kasza jęczmienna
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kapusta włoska
- leśne grzyby (borowik, maślaki, itp)
- masło
- szalotka
- kurki
- białe wino
- śmietana 30 lub 36%
-Pół szklanki kaszy jęczmiennej opłucz w zimnej wodzie i ugotuj w osolonej wodzie. 5 liści kapusty włoskiej ugotuj do miękkości, odkrój grubszy trzonek. Garść grzybów leśnych pokrój na kawałki i podsmaż na patelni z łyżką masła i posiekaną szalotką. Ugotowaną kaszę wymieszaj z gotowymi grzybami, wyłóż na ugotowaną kapustę i zawiń jak gołąbki. Gotowe gołąbki podsmaż na maśle. Przygotuj sos do gołąbków: pół drobno posiekanej szalotki podduś na łyżeczce masła, dodaj parę kurek i 40 ml wina białego. Zredukuj alkohol. Dodaj pół szklanki śmietanki 30-36% i gotuj jeszcze przez parę minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Comber jagnięcy z bobem i kruszonką ziołową
- comber jagnięcy
- sól
- tymianek
- rozmaryn
- majeranek
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- bób
- masło
- szałwia (świeża)
- mąka
- cukier
- jeżyny, porzeczki
Pokrój comber jagnięcy na mniejsze kotleciki z kością. Kotlety posól i natrzyj odrobiną tymianku i rozmarynu. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oliwy i połóż kotleciki. Smaż z każdej strony ok. 6-7 min, następnie zawiń w ściereczkę i pozostaw na ok. 7-8 min by jagnięcina odpoczęła.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz z łusek i podsmaż na patelni z łyżką masła i garścią posiekanej świeżej szałwi. Przygotuj kruszonkę: pół szklanki mąki, ok. 40 gram zimnego masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki wybranych ziół (może być: tymianek, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie) wyrób w palcach na kruszonkę. Gotową kruszonkę wysyp na patelnię i smaż na średnim ogniu aż jej kolor będzie rumiany. Przygotuj sos z jeżyn i porzeczek: garść jeżyn i pół garści porzeczek wyłóż na patelnię, dodaj łyżkę masła i duś na małym ogniu aż owoce puszczą soki. Kiedy sos będzie gotowy, przetrzyj go przez sitko, tak by pestki z owoców zostały na sitku.
Wszystko ładnie ułóż na talerzu.
Crêpes Suzette
- maka pszenna
- jaja
- mleko
- cukier pomarańczowy
- masło klarowane
- cukier
- pomarańcze
- likier pomarańczowy(Cointreau)
- masło
-Przygotuj ciasto na naleśniki: w dużej misce wymieszaj 3/4 mąki pszennej, jajko, 1 szklankę mleka, łyżkę cukru pomarańczowego oraz ok. pół szklanki masła klarowanego. Odstaw na ok. 10 minut, następnie usmaż naleśniki.
Syrop do naleśników: na patelni skarmelizuj ok. 1/3 szklanki cukru, kiedy cukier się rozpuści dodaj sok z 4 świeżo wyciśniętych pomarańczy. Pogotuj jeszcze przez ok. 3-4 min na średnim ogniu. Dodaj 50 ml Cointreau i gotuj do czasu, aż alkohol wyparuje. Na sam koniec dodaj 50 gram masła i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe naleśniki wyłóż kolejno na patelnię z syropem i w patelni złóż je na ćwiartki. Potrzymaj naleśniki jeszcze przez ok. 2-3 min na patelni na bardzo małym ogniu, tak by ciasto "nasiąknęło" syropem.
Rafał Fidyt
Kaszotto grzybowe z oscypkiem
- kasza gryczana niepalona 100g
- grzyby 3 sztuki
- grzyby suszone garść
- cebula
- czosnek
- marchew
- pietruszka
- seler
- rozmaryn
- natka pietruszki
- oscypek 50g
- wino białe
- masło
- sól,pieprz
Z grzybów suszonych i warzyw gotujemy intensywny wywar, który doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy kaszę i chwilę smażymy, podlewamy odrobiną wina i czekamy aż wino odparuje. Następnie podlewamy kaszę wywarem z suszonych grzybów i gdy wywar się wchłonie, powtarzamy tę czynność do uzyskania miękkiej kaszy. Na sam koniec dodajemy masło i oscypek. Doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną natką pietruszki.
Kotleciki jagnięce z bakłażanem
- Kotleciki jagnięce 3 sztuki
- Cytryna
- oregano
- Bakłażan
- pasta pomidorowa
- bazylia
- parmezan
- cebula
- sól ,pieprz
Kotleciki jagnięce marynujemy w soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, by się "spocił" i po 15 minutach myjemy i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pastę pomidorową, przyprawiamy solą i pieprzem, bazylią i robimy gęsty sos. Grillowane plastry bakłażana smarujemy sosem, posypujemy startym parmezanem i układamy kilka warstw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kotleciki grillujemy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty. Na talerzu układamy pieczonego bakłażana i obok kotleciki, przyozdabiamy świeżą bazylią.
Crêpes Suzette
- 250 g mąki,
- jajko,
- mleko,
- cukier,
- 50 g roztopionego masła,
- limonka,
- pomarańcze,
- likier pomarańczowy
Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i masła robimy gęste ciasto naleśnikowe. Smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy cukier z sokiem z limonki, potartą skórkę pomarańczową i czekamy, aż się zacznie karmelizować. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, redukujemy do gęstego sosu. Jak zgęstnieje, dodajemy filety z pomarańczy, karmelizujemy je w sosie. Na koniec dodajemy naleśniki poskładane w trójkąty, lekko podsmażamy, dolewamy 50 ml likieru pomarańczowego i flambirujemy. Podajemy na talerzu, ozdabiamy filetami z pomarańczy.