Ela Podraza
Sałatka z makaronem risoni
- 50 g makaronu risoni
- 1 cebula
- 50 g kukurydzy
- 50 g sera żółtego typu gouda
- 2 jaja
- Sól, pieprz do smaku
- Puszka pomidorów bez skóry
- Pół łyżeczki sosu chilli
- Papryka słodka
- Papryka wędzona
- koncentrat pomidorowy
- łyżka musztardy
- Łyżka soku z cytryny
- Szklanka oleju
- Koperek do ozdoby
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jajo ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, sparzyć. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory zredukować, dodać 2 łyżki koncentratu, papryki, sól, pieprz, sos chili do smaku, gotować do redukcji płynu. Przetrzeć przez sitko. Makaron wymieszać z keczupem. Jajko wymieszać blenderem z musztardą, cytryną, solą i pieprzem. Stopniowo wlewać olej i cały czas ubijając blenderem, wlewać stopniowo olej do uzyskania majonezu. W ringu układać kolejno warstwy: makaron, cebulę, majonez, jajko, majonez, kukurydzę i ser. Ozdobić posiekanym koperkiem.
Łosoś na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym
- Filet z łososia
- Sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- Łyżka masła
- 50 ml śmietany kremówki 36 %
- Pół łyżki skórki otartej z cytryny
- 150 g pieczarek
- 50 ml wina białego
- Cebula szalotka 2 szt
- szparagi
- rozmaryn
Cebulę zeszklić na maśle, dodać wino i śmietanę, sól, pieprz, pieczarki pokrojone w plastry, dusić do zredukowania płynu o połowę. Na końcu wsypać posiekany świeży koperek. Łososia zamarynować w soli, soku z cytryny i startej skórce z cytryny na około 10min następnie gotować na parze ok. 15-20 minut. Szparagi zeszklić na posolonym maśle z dodatkiem rozmarynu, przez ok. 2 minuty, do uzyskania efektu al dente.
Łososia ułożyć na sosie, podawać ze szparagami.
Brownie z malinami
- 100 ml wody
- 250 g cukru pudru
- 3 jaja
- 200 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 200 g czekolady
- Garść płatków migdałowych
- Cukier waniliowy maliny
Wodę ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokruszoną w kostki czekoladę i masło, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Jajka wymieszać w osobnej misce z mąką. Do mąki z jajami wlewać stopniowo masę czekoladową. Dodać migdały. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Podawać z malinami
Krystian Pawlik
Spaghetti z czerwonym pesto
- Orzeszki pinii
- Suszone pomidory w oliwie
- Parmezan
- Ser pecorino
- Ząbek Czosnku
- Papryczka chili
- Makaron spaghetti
- bazylia
4 łyżki orzeszków pinii, pół szklanki suszonych pomidorów, 1/3 szklanki oliwy z pomidorów, ząbek czosnku, ¼ szklanki parmezanu, ¼ szklanki pecorino i odrobinę chili wrzucamy do blendera. Makaron gotujemy ok. 8 min. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i skrapiamy odrobiną oliwy. Mieszamy ze zblendowanym pesto. Wykładamy na talerz i dekorujemy listkiem bazylii oraz podpieczonymi na patelni orzeszkami pinii.
Faszerowane papryki
- Papryki słodkie 3 sztuki
- Mięso mielone – wieprzowo-wołowe
- Cebula
- Czosnek
- Pomidorki z puszki
- Rozmaryn, Pietruszka, Bazylia
- Papryczka chili
- Pieczarki
- Pieprz, sól
- Ser feta
- parmezan
- Curry
- kumin
- oliwa
Paprykom odkrawamy czubki i czyścimy w środku z pestek. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pietruszkę, bazylię, rozmaryn, mięsa mielone i pieczarki. Po krótkim smażeniu dodajemy odrobinę wody po gotowaniu makaronu, papryczkę chili i pomidory z puszki. Całość przyprawiamy pieprzem, curry i kuminem. Na koniec wrzucamy rozdrobniony ser feta. Po 10 minutach smażenia tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki oprószając je startym parmezanem i wrzucamy je do piekarnika na 180 stopni, na 10 minut. Wykładamy na talerz razem z „czapeczkami” i jeszcze oprószamy startym parmezanem.
Fondant
- 100g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- Łyżka mąki
- Maliny
- Cukier puder do dekoracji
Na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki wyściełanej odrobiną masła i mąki. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto, by odpoczęło przez 2 minuty. Następnie wyciągamy z formy i układamy na talerzu. Dekorujemy malinami i cukrem pudrem.
Mariusz Komenda
Polędwica z sosem kawowym
- Polędwiczka 500 g,
- 3 cebule,
- pieprz czarny w ziarnach,
- powidło śliwkowe,
- rozmaryn,
- wino czerwone,
- kawa,
- cynamon,
- sos chili,
- gorzka czekolada,
- gorgonzola,
- masło
Pieprz ziarnisty przesyp do woreczka strunowego i rozbij młotkiem. Polędwicę panieruj w rozbitym pieprzu. Cebule w całości włożyć do piekarnika i upiec w temp. 190 stopni ok. 20 minut. Powidła śliwkowe usmaż na patelni, dodaj rozmaryn, czerwone wino, dopraw do smaku. Zaparz filiżankę kawy, dolej do sosu i na koniec dodaj masło. Polędwicę obsmaż z każdej strony na patelni i zapiecz w piekarniku 8 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w ręczniku papierowym, aby odpoczęła.
Na talerz wylej sos, na niego połóż pokrojoną w 2 cm plastry polędwicę, obok ułożyć upieczone cebule przekrojone na pół, udekoruj rozmarynem.
Suflet czekoladowy
- 125 g czekolady deserowej,
- 90 g masła,
- 70 g cukru pudru,
- 50 g mąki tortowej 450,
- 3 jajka,
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, do ubitych jajek dodać mąkę oraz roztopioną ostudzoną czekoladę z masłem. Przelać do małych foremek i piec w piekarniku 10 minut w temp. 200 stopni. Podawać na talerzu, udekorować kwiatami
Carbonara
- Boczek wędzony,
- makaron spaghetti,
- czosnek,
- 3 jajka,
- grana padano,
- kiełki
Boczek pokrojony w kostkę usmażyć na patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka jajek wymieszać z serem grana padano (100g). Na patelni, na której smażył się boczek, wyłożyć makaron, dodać żółtka z serem, wymieszać. Serwować na talerzu przyozdobionym boczkiem, serem i kiełkami.
Grzesiek Zawierucha
Wieprzowina thai basil
- Ryż jaśminowy,
- olej,
- curry thai,
- chili, imbir, trawa cytrynowa,
- brokuł,
- marchew
- wieprzowina 100 g,
- sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy ciemny i jasny,
- tajska bazylia,
- dymka ze szczypiorkiem,
- pak choi,
- grzyby mun 4,
- liście kafiru
Wieprzowinę kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy czerwonym curry, sosem sojowym ciemnym i sosem rybnym, odstawiamy na bok na 20 minut. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulkę kroimy na ćwiartki, grzybki na ćwiartki, pak choi na kawałki 3 cm. Czosnek rozgniatamy z liśćmi limonki kafir, imbirem i chili oraz czerwonym curry, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy kilka sekund, po czym wrzucamy wieprzowinę, dodajemy łyżkę sosu rybnego. Następnie wrzucamy warzywa, całość szybko smażymy ok. minutę, ciągle mieszając. Dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego, łyżkę ciemnego, łyżkę jasnego, pół łyżki rybnego, odrobinę octu, pół łyżeczki cukru. Na koniec dajemy liście tajskiej bazylii, ściągamy z ognia.
Szklankę ryżu płuczemy w bardzo zimnej wodzie, wylewamy ją i wlewamy wodę, żeby przykrywała ryż taką warstwą, ile jest ryżu. Wrzucamy rozgniecioną trawę cytrynową, wstawiamy na duży ogień, jak się zagotuje, to ogień zmniejszamy do minimum, gotujemy ok. 6 minut, po czym wyłączamy i trzymamy ryż pod przykryciem.
Na talerzu układamy ryż, obok dajemy wieprzowinę, polewamy odrobina sosu, ozdabiamy tajską bazylią.
Makaron aglio e olio e peperoncino
- Czosnek
- anchois,
- pomidorki koktajlowe 8,
- peperoncino
- grana padano,
- pietruszka,
- sól, pieprz,
- bazylia,
- oliwa,
- makaron spaghetti 100 g,
- słodkie pomidory suszone w zalewie
Makaron gotuj w osolonej wodzie ok. 9 minut. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Jak się lekko podsmaży, to wrzucamy troszkę wody z gotowania makaronu. Dodajemy posiekane anchois, po 30 sekundach dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, lekko podsmażamy, po czym pomidory rozdrabniamy na patelni. Następnie wrzucamy odrobinę peperoncino, po chwili wrzucamy pokrojone w paseczki słodkie pomidory suszone (3) i trochę pietruszki oraz grana padano. Następnie dodajemy makaron prosto z wody, całość energicznie mieszamy, wykładamy na talerz. Na wierzch posypujemy świeżo startym serem grana padano oraz ozdabiamy rukolą oraz kiełkami amarantusa i oliwą.
Ciasto nemesis
- 300 g czekolady
- 200 g masła,
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- maliny,
- kardamon,
- cukier,
- śmietana 36%
- pieprz, sól
- cukier trzcinowy
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli. Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny. Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.
Ksawery Rajter
Carbonara z wędzonym łososiem
- 100 g wędzonych brzuszków łososiowych,
- makaron tagiatelle,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mleka,
- 50 ml białego wina,
- sól, pieprz
Brzuszki obierz ze skóry, podsmaż na odrobinie oliwy, podlej winem i zredukuj, odstaw. W osobnym garnku ugotuj makaron al dente 6 minut. W misce wymieszaj 2 żółtka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Do łososia dodaj makaron, wymieszaj i zalej żółtkami, dopraw do smaku. Wyłóż na talerz, udekoruj szczawikiem motylim i pieprzem.
Bitki wieprzowe w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą
- Pół polędwiczki wieprzowej,
- ziele angielskie,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- mąka do panierowania,
- 3 ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- pół główki czerwonej kapusty,
- mały kawałek boczku,
- łyżka jagód jałowca, 3 goździki,
- 2 łyżki masła
- oliwa
Polędwiczkę potnij na 2 cm plastry, rozbij na cienkie bitki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. minutę z każdej strony, zdejmij z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie i skarmelizuj cebulę na brązowo. Bitki wrzuć z powrotem na patelnię i zalej odrobiną wody, duś przez pół godziny. Kiedy bitki będą gotowe, na osobną patelnię przecedź sos i zagęść go zimnym masłem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 części, wyjmij jedną, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, zagnieć na zwarte ciasto i formuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć do garnka razem z drobno posiekaną cebulą, 2 goździkami, zielem angielskim i jagodami jałowca, podlej wodą i duś przez 20 minut. Na osobnej patelni, podsmaż boczek na skwarki i razem z tłuszczem dodaj do kapusty.
Wykładamy kapustę, osobno kluski i bitki, polewamy sosem.
Pudding z amaretto
- Pół litra mleka,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka mąki,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 ciasteczka amaretti
- 70 ml amaretto,
- 2 łyżki masła
W garnku podgrzej mleko, kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzącej, dodaj cukier oraz mąkę, wymieszaj trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Do mleka dorzuć rozdrobnioną czekoladę i laskę wanilii, mieszaj łyżką, aż zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj, aż pudding będzie lśniący. Podawaj w filiżance lub w pucharku, ozdób pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Marlena Cichocka
Tagiatelle ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi
- 100 g makaronu tagiatelle,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 4 pomidory suszone z zalewy,
- łyżka mascarpone,
- 2 łyżki śmietany 36%,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- parmezan,
- 2 ząbki czosnku
Makaron ugotuj przez 6 minut w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na patelni podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj szpinak, suszone pomidory pokrojone i podsmażaj, aż szpinak zmięknie. Podlej całość winem i zredukuj. Na osobnej patelni przysmaż pokrojoną szynkę i dorzuć do zredukowanego szpinaku. Na patelnię wrzuć makaron z wody dodaj łyżkę mascarpone i 2 łyżki śmietany, dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem.
Kaczka z brzoskwiniami w sosie balsamico i puree z pietruszki
- 2 korzenie pietruszki,
- pół litra mleka,
- 2 piersi z kaczki,
- 3 brzoskwinie,
- ocet balsamiczny gęsty,
- łyżka miodu,
- 3 gałązki rozmarynu,
- sól, pieprz
Skórę na piersi potnij w kratkę, uważając na mięso, aby go nie naciąć, przypraw solą i pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Odstaw na 20 minut. Pokrój drobno pietruszkę, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj w blenderze na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem i kilkoma łyżkami mleka z gotowania. Oczyść piersi z rozmarynu i zacznij smażyć na zimnej patelni od strony skóry przez 12 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Zdejmij piersi i pozwól im odpocząć przez 10 minut. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokrojone brzoskwinie, 50 ml octu balsamicznego, miód i łyżkę posiekanego rozmarynu z marynowania piersi. Chwilę redukuj, spróbuj sosu, ewentualnie dopraw większą ilością octu lub miodu, pamiętając, aby brzoskwinie się nie rozpadły.
Na talerz wyłóż 3 kleksy z puree, na tym połóż pokrojoną kaczkę, obok brzoskwinię z sosu i polej odrobiną sosu balsamico
Brownie czekoladowe z kremem poziomkowym
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g masła,
- 100 ml wody,
- 3 jajka,
- 200 cukru pudru,
- 80 g mąki,
- duża garść poziomek,
- 150 ml śmietany 36%,
- 2 łyżki mascarpone,
- bratki jadalne
Zagotuj wodę, zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę i masło, poczekaj, aż wszystko się rozpuści i wymieszaj, aby powstała gładka emulsja. W osobnej misce wymieszaj jajka z mąką i cukrem. Połącz wszystkie składniki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Ubij zimną śmietanę, dodaj 2 łyżki mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru. Dodaj pogniecione poziomki i zmiksuj na krem.
Na talerzu wyłóż ciasto, na to krem i całe poziomki. Udekoruj kwiatami.