Przepisy z VIII odcinka - Gotowanie dla teściowej!:)

KSAWERY _JW56145.jpg
KSAWERY _JW56145.jpg

Ela Podraza

Sałatka z makaronem risoni

  • 50 g makaronu risoni
  • 1 cebula
  • 50 g kukurydzy
  • 50 g sera żółtego typu gouda
  • 2 jaja
  • Sól, pieprz do smaku
  • Puszka pomidorów bez skóry
  • Pół łyżeczki sosu chilli
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka musztardy
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szklanka oleju
  • Koperek do ozdoby

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jajo ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, sparzyć. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory zredukować, dodać 2 łyżki koncentratu, papryki, sól, pieprz, sos chili do smaku, gotować do redukcji płynu. Przetrzeć przez sitko. Makaron wymieszać z keczupem. Jajko wymieszać blenderem z musztardą, cytryną, solą i pieprzem. Stopniowo wlewać olej i cały czas ubijając blenderem, wlewać stopniowo olej do uzyskania majonezu. W ringu układać kolejno warstwy: makaron, cebulę, majonez, jajko, majonez, kukurydzę i ser. Ozdobić posiekanym koperkiem.

Łosoś na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym

  • Filet z łososia
  • Sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • Łyżka masła
  • 50 ml śmietany kremówki 36 %
  • Pół łyżki skórki otartej z cytryny
  • 150 g pieczarek
  • 50 ml wina białego
  • Cebula szalotka 2 szt
  • szparagi
  • rozmaryn

Cebulę zeszklić na maśle, dodać wino i śmietanę, sól, pieprz, pieczarki pokrojone w plastry, dusić do zredukowania płynu o połowę. Na końcu wsypać posiekany świeży koperek. Łososia zamarynować w soli, soku z cytryny i startej skórce z cytryny na około 10min następnie gotować na parze ok. 15-20 minut. Szparagi zeszklić na posolonym maśle z dodatkiem rozmarynu, przez ok. 2 minuty, do uzyskania efektu al dente.

Łososia ułożyć na sosie, podawać ze szparagami.

Brownie z malinami

  • 100 ml wody
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady
  • Garść płatków migdałowych
  • Cukier waniliowy maliny

Wodę ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokruszoną w kostki czekoladę i masło, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Jajka wymieszać w osobnej misce z mąką. Do mąki z jajami wlewać stopniowo masę czekoladową. Dodać migdały. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Podawać z malinami

Krystian Pawlik

Spaghetti z czerwonym pesto

  • Orzeszki pinii
  • Suszone pomidory w oliwie
  • Parmezan
  • Ser pecorino
  • Ząbek Czosnku
  • Papryczka chili
  • Makaron spaghetti
  • bazylia

4 łyżki orzeszków pinii, pół szklanki suszonych pomidorów, 1/3 szklanki oliwy z pomidorów, ząbek czosnku, ¼ szklanki parmezanu, ¼ szklanki pecorino i odrobinę chili wrzucamy do blendera. Makaron gotujemy ok. 8 min. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i skrapiamy odrobiną oliwy. Mieszamy ze zblendowanym pesto. Wykładamy na talerz i dekorujemy listkiem bazylii oraz podpieczonymi na patelni orzeszkami pinii.

Faszerowane papryki

  • Papryki słodkie 3 sztuki
  • Mięso mielone – wieprzowo-wołowe
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pomidorki z puszki
  • Rozmaryn, Pietruszka, Bazylia
  • Papryczka chili
  • Pieczarki
  • Pieprz, sól
  • Ser feta
  • parmezan
  • Curry
  • kumin
  • oliwa

Paprykom odkrawamy czubki i czyścimy w środku z pestek. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.

Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pietruszkę, bazylię, rozmaryn, mięsa mielone i pieczarki. Po krótkim smażeniu dodajemy odrobinę wody po gotowaniu makaronu, papryczkę chili i pomidory z puszki. Całość przyprawiamy pieprzem, curry i kuminem. Na koniec wrzucamy rozdrobniony ser feta. Po 10 minutach smażenia tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki oprószając je startym parmezanem i wrzucamy je do piekarnika na 180 stopni, na 10 minut. Wykładamy na talerz razem z „czapeczkami” i jeszcze oprószamy startym parmezanem.

Fondant

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • Łyżka mąki
  • Maliny
  • Cukier puder do dekoracji

Na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki wyściełanej odrobiną masła i mąki. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto, by odpoczęło przez 2 minuty. Następnie wyciągamy z formy i układamy na talerzu. Dekorujemy malinami i cukrem pudrem.

Mariusz Komenda

Polędwica z sosem kawowym

  • Polędwiczka 500 g,
  • 3 cebule,
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • powidło śliwkowe,
  • rozmaryn,
  • wino czerwone,
  • kawa,
  • cynamon,
  • sos chili,
  • gorzka czekolada,
  • gorgonzola,
  • masło

Pieprz ziarnisty przesyp do woreczka strunowego i rozbij młotkiem. Polędwicę panieruj w rozbitym pieprzu. Cebule w całości włożyć do piekarnika i upiec w temp. 190 stopni ok. 20 minut. Powidła śliwkowe usmaż na patelni, dodaj rozmaryn, czerwone wino, dopraw do smaku. Zaparz filiżankę kawy, dolej do sosu i na koniec dodaj masło. Polędwicę obsmaż z każdej strony na patelni i zapiecz w piekarniku 8 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w ręczniku papierowym, aby odpoczęła.

Na talerz wylej sos, na niego połóż pokrojoną w 2 cm plastry polędwicę, obok ułożyć upieczone cebule przekrojone na pół, udekoruj rozmarynem.

Suflet czekoladowy

  • 125 g czekolady deserowej,
  • 90 g masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 50 g mąki tortowej 450,
  • 3 jajka,

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, do ubitych jajek dodać mąkę oraz roztopioną ostudzoną czekoladę z masłem. Przelać do małych foremek i piec w piekarniku 10 minut w temp. 200 stopni. Podawać na talerzu, udekorować kwiatami

Carbonara

  • Boczek wędzony,
  • makaron spaghetti,
  • czosnek,
  • 3 jajka,
  • grana padano,
  • kiełki

Boczek pokrojony w kostkę usmażyć na patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka jajek wymieszać z serem grana padano (100g). Na patelni, na której smażył się boczek, wyłożyć makaron, dodać żółtka z serem, wymieszać. Serwować na talerzu przyozdobionym boczkiem, serem i kiełkami.

Grzesiek Zawierucha

Wieprzowina thai basil

  • Ryż jaśminowy,
  • olej,
  • curry thai,
  • chili, imbir, trawa cytrynowa,
  • brokuł,
  • marchew
  • wieprzowina 100 g,
  • sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy ciemny i jasny,
  • tajska bazylia,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • pak choi,
  • grzyby mun 4,
  • liście kafiru

Wieprzowinę kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy czerwonym curry, sosem sojowym ciemnym i sosem rybnym, odstawiamy na bok na 20 minut. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulkę kroimy na ćwiartki, grzybki na ćwiartki, pak choi na kawałki 3 cm. Czosnek rozgniatamy z liśćmi limonki kafir, imbirem i chili oraz czerwonym curry, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy kilka sekund, po czym wrzucamy wieprzowinę, dodajemy łyżkę sosu rybnego. Następnie wrzucamy warzywa, całość szybko smażymy ok. minutę, ciągle mieszając. Dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego, łyżkę ciemnego, łyżkę jasnego, pół łyżki rybnego, odrobinę octu, pół łyżeczki cukru. Na koniec dajemy liście tajskiej bazylii, ściągamy z ognia.

Szklankę ryżu płuczemy w bardzo zimnej wodzie, wylewamy ją i wlewamy wodę, żeby przykrywała ryż taką warstwą, ile jest ryżu. Wrzucamy rozgniecioną trawę cytrynową, wstawiamy na duży ogień, jak się zagotuje, to ogień zmniejszamy do minimum, gotujemy ok. 6 minut, po czym wyłączamy i trzymamy ryż pod przykryciem.

Na talerzu układamy ryż, obok dajemy wieprzowinę, polewamy odrobina sosu, ozdabiamy tajską bazylią.

Makaron aglio e olio e peperoncino

  • Czosnek
  • anchois,
  • pomidorki koktajlowe 8,
  • peperoncino
  • grana padano,
  • pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • bazylia,
  • oliwa,
  • makaron spaghetti 100 g,
  • słodkie pomidory suszone w zalewie

Makaron gotuj w osolonej wodzie ok. 9 minut. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Jak się lekko podsmaży, to wrzucamy troszkę wody z gotowania makaronu. Dodajemy posiekane anchois, po 30 sekundach dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, lekko podsmażamy, po czym pomidory rozdrabniamy na patelni. Następnie wrzucamy odrobinę peperoncino, po chwili wrzucamy pokrojone w paseczki słodkie pomidory suszone (3) i trochę pietruszki oraz grana padano. Następnie dodajemy makaron prosto z wody, całość energicznie mieszamy, wykładamy na talerz. Na wierzch posypujemy świeżo startym serem grana padano oraz ozdabiamy rukolą oraz kiełkami amarantusa i oliwą.

Ciasto nemesis

  • 300 g czekolady
  • 200 g masła,
  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • maliny,
  • kardamon,
  • cukier,
  • śmietana 36%
  • pieprz, sól
  • cukier trzcinowy

Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli. Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny. Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.

Ksawery Rajter

Carbonara z wędzonym łososiem

  • 100 g wędzonych brzuszków łososiowych,
  • makaron tagiatelle,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 ml białego wina,
  • sól, pieprz

Brzuszki obierz ze skóry, podsmaż na odrobinie oliwy, podlej winem i zredukuj, odstaw. W osobnym garnku ugotuj makaron al dente 6 minut. W misce wymieszaj 2 żółtka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Do łososia dodaj makaron, wymieszaj i zalej żółtkami, dopraw do smaku. Wyłóż na talerz, udekoruj szczawikiem motylim i pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą

  • Pół polędwiczki wieprzowej,
  • ziele angielskie,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • mąka do panierowania,
  • 3 ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • mały kawałek boczku,
  • łyżka jagód jałowca, 3 goździki,
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Polędwiczkę potnij na 2 cm plastry, rozbij na cienkie bitki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. minutę z każdej strony, zdejmij z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie i skarmelizuj cebulę na brązowo. Bitki wrzuć z powrotem na patelnię i zalej odrobiną wody, duś przez pół godziny. Kiedy bitki będą gotowe, na osobną patelnię przecedź sos i zagęść go zimnym masłem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 części, wyjmij jedną, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, zagnieć na zwarte ciasto i formuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.

Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć do garnka razem z drobno posiekaną cebulą, 2 goździkami, zielem angielskim i jagodami jałowca, podlej wodą i duś przez 20 minut. Na osobnej patelni, podsmaż boczek na skwarki i razem z tłuszczem dodaj do kapusty.

Wykładamy kapustę, osobno kluski i bitki, polewamy sosem.

Pudding z amaretto

  • Pół litra mleka,
  • laska wanilii,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka mąki,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 ciasteczka amaretti
  • 70 ml amaretto,
  • 2 łyżki masła

W garnku podgrzej mleko, kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzącej, dodaj cukier oraz mąkę, wymieszaj trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Do mleka dorzuć rozdrobnioną czekoladę i laskę wanilii, mieszaj łyżką, aż zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj, aż pudding będzie lśniący. Podawaj w filiżance lub w pucharku, ozdób pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Marlena Cichocka

Tagiatelle ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

  • 100 g makaronu tagiatelle,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 4 plastry szynki parmeńskiej,
  • 4 pomidory suszone z zalewy,
  • łyżka mascarpone,
  • 2 łyżki śmietany 36%,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • parmezan,
  • 2 ząbki czosnku

Makaron ugotuj przez 6 minut w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na patelni podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj szpinak, suszone pomidory pokrojone i podsmażaj, aż szpinak zmięknie. Podlej całość winem i zredukuj. Na osobnej patelni przysmaż pokrojoną szynkę i dorzuć do zredukowanego szpinaku. Na patelnię wrzuć makaron z wody dodaj łyżkę mascarpone i 2 łyżki śmietany, dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem.

Kaczka z brzoskwiniami w sosie balsamico i puree z pietruszki

  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół litra mleka,
  • 2 piersi z kaczki,
  • 3 brzoskwinie,
  • ocet balsamiczny gęsty,
  • łyżka miodu,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • sól, pieprz

Skórę na piersi potnij w kratkę, uważając na mięso, aby go nie naciąć, przypraw solą i pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Odstaw na 20 minut. Pokrój drobno pietruszkę, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj w blenderze na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem i kilkoma łyżkami mleka z gotowania. Oczyść piersi z rozmarynu i zacznij smażyć na zimnej patelni od strony skóry przez 12 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Zdejmij piersi i pozwól im odpocząć przez 10 minut. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokrojone brzoskwinie, 50 ml octu balsamicznego, miód i łyżkę posiekanego rozmarynu z marynowania piersi. Chwilę redukuj, spróbuj sosu, ewentualnie dopraw większą ilością octu lub miodu, pamiętając, aby brzoskwinie się nie rozpadły.

Na talerz wyłóż 3 kleksy z puree, na tym połóż pokrojoną kaczkę, obok brzoskwinię z sosu i polej odrobiną sosu balsamico

Brownie czekoladowe z kremem poziomkowym

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 100 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 200 cukru pudru,
  • 80 g mąki,
  • duża garść poziomek,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • bratki jadalne

Zagotuj wodę, zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę i masło, poczekaj, aż wszystko się rozpuści i wymieszaj, aby powstała gładka emulsja. W osobnej misce wymieszaj jajka z mąką i cukrem. Połącz wszystkie składniki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Ubij zimną śmietanę, dodaj 2 łyżki mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru. Dodaj pogniecione poziomki i zmiksuj na krem.

Na talerzu wyłóż ciasto, na to krem i całe poziomki. Udekoruj kwiatami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości