Przepisy z VII odcinka - Niebiescy

MasterChef
MasterChef

DRUŻYNA NIEBIESKA (składniki na 1 porcję)

Danie główne

Grillowana kofta z dwoma sosami, sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami

Grillowana kofta wołowo-wieprzowa

  • 50 g wieprzowiny, 50 g wołowiny
  • pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ cebuli białej
  • mięta, kolendra, oregano
  • odrobina wody
  • oliwa
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Mięsa mielimy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, kolendrę i miętę siekamy, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, dajemy oliwę i wodę, wszystko mieszamy i rolujemy mięso na kofty i nakłuwamy na patyk do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony po około 2 minuty i zostawiamy na gorącym grillu około 4 minut.

Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami

  • Cukinia
  • bakłażan
  • papryka
  • cebula
  • pomidor
  • główki szparagów
  • papryka słodka, oregano, kmin rzymski
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • passata pomidorowa
  • makaron muszelki

Warzywa kroimy w drobne plastry, przyprawiamy, wysypujemy na blachę, polewamy passatą i oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni ok 20 minut. Zdejmujemy folię i grillujemy jeszcze ok 10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, dodajemy do zgrillowanych warzyw.

Sos tahini

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g sosu tahini
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 limonka
  • sól

Jogurt wymieszać z sosem tahini i posiekaną miętę, wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę, przyprawić solą.

Sos a’la bbq

  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki i pół ostrej
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 100 g cukru
  • 200 g borówek
  • litr passaty pomidorowej
  • musztarda

W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, łączymy z pozostałymi przyprawami. W rondelku rozpuszczamy cukier, jak zacznie się karmelizować, wsypujemy mieszankę przypraw, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę obsmażamy. Następnie zalewamy octem, odparowujemy go, wlewamy passatę, gotujemy całość na wolnym ogniu. Do drugiego rondelka wsypujemy borówki, podsypujemy 2 łyżkami cukru i gotujemy, aż borówki się rozpadną, następnie blendujemy i dodajemy do sosu, dorzucamy łyżkę musztardy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny.

Na talerz na środek wykładamy koftę, po jednej stornie kładziemy sałatkę, a po drugiej sosy.

DESER

Naleśniki z truskawkami w karmelu

  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 160 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 400 g truskawek
  • świeże owoce (różne)

Jajka, mleko, wodę, olej, mąkę i 3 łyżki cukru wymieszaj na gładką masę, odstaw na odpoczynek. W garnku rozpuść resztę cukru, dolewając 3 łyżki wody, podgrzewaj, aż syrop zrobi się brązowy, wtedy zdejmij garnek z ognia i dolej śmietanę. Jak sos trochę przestygnie, dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj. Truskawki pokrój w małe kawałki i połącz z sosem karmelowym.

Na patelni smaż cienkie naleśniki, zawiń je razem z truskawkami w sosie i udekoruj świeżymi owocami.

JEDZENIE DLA PIESKA

Jagnięcina z gotowanymi warzywami

  • Udziec jagnięcy
  • marchewka, ćwiartka selera, pietruszka

Jagnięcinę gotujemy w wodzie przez około godzinę, dorzucamy pokrojone grubo warzywa i gotujemy jeszcze pół godziny, odcedzamy. Kości jagnięce obieramy z mięsa i mięso mielimy razem z warzywami na grubych oczkach, mieszamy i gotowe. Podajemy w miseczce dla pieska J

podziel się:

Pozostałe wiadomości