DRUŻYNA NIEBIESKA (składniki na 1 porcję)
Danie główne
Grillowana kofta z dwoma sosami, sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami
Grillowana kofta wołowo-wieprzowa
- 50 g wieprzowiny, 50 g wołowiny
- pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ cebuli białej
- mięta, kolendra, oregano
- odrobina wody
- oliwa
- papryka słodka
- sól, pieprz
Mięsa mielimy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, kolendrę i miętę siekamy, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, dajemy oliwę i wodę, wszystko mieszamy i rolujemy mięso na kofty i nakłuwamy na patyk do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony po około 2 minuty i zostawiamy na gorącym grillu około 4 minut.
Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami
- Cukinia
- bakłażan
- papryka
- cebula
- pomidor
- główki szparagów
- papryka słodka, oregano, kmin rzymski
- oliwa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- passata pomidorowa
- makaron muszelki
Warzywa kroimy w drobne plastry, przyprawiamy, wysypujemy na blachę, polewamy passatą i oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni ok 20 minut. Zdejmujemy folię i grillujemy jeszcze ok 10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, dodajemy do zgrillowanych warzyw.
Sos tahini
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g sosu tahini
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 limonka
- sól
Jogurt wymieszać z sosem tahini i posiekaną miętę, wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę, przyprawić solą.
Sos a’la bbq
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki i pół ostrej
- 250 ml octu z czerwonego wina
- 100 g cukru
- 200 g borówek
- litr passaty pomidorowej
- musztarda
W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, łączymy z pozostałymi przyprawami. W rondelku rozpuszczamy cukier, jak zacznie się karmelizować, wsypujemy mieszankę przypraw, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę obsmażamy. Następnie zalewamy octem, odparowujemy go, wlewamy passatę, gotujemy całość na wolnym ogniu. Do drugiego rondelka wsypujemy borówki, podsypujemy 2 łyżkami cukru i gotujemy, aż borówki się rozpadną, następnie blendujemy i dodajemy do sosu, dorzucamy łyżkę musztardy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny.
Na talerz na środek wykładamy koftę, po jednej stornie kładziemy sałatkę, a po drugiej sosy.
DESER
Naleśniki z truskawkami w karmelu
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 160 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki śmietany 36%
- 400 g truskawek
- świeże owoce (różne)
Jajka, mleko, wodę, olej, mąkę i 3 łyżki cukru wymieszaj na gładką masę, odstaw na odpoczynek. W garnku rozpuść resztę cukru, dolewając 3 łyżki wody, podgrzewaj, aż syrop zrobi się brązowy, wtedy zdejmij garnek z ognia i dolej śmietanę. Jak sos trochę przestygnie, dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj. Truskawki pokrój w małe kawałki i połącz z sosem karmelowym.
Na patelni smaż cienkie naleśniki, zawiń je razem z truskawkami w sosie i udekoruj świeżymi owocami.
JEDZENIE DLA PIESKA
Jagnięcina z gotowanymi warzywami
- Udziec jagnięcy
- marchewka, ćwiartka selera, pietruszka
Jagnięcinę gotujemy w wodzie przez około godzinę, dorzucamy pokrojone grubo warzywa i gotujemy jeszcze pół godziny, odcedzamy. Kości jagnięce obieramy z mięsa i mięso mielimy razem z warzywami na grubych oczkach, mieszamy i gotowe. Podajemy w miseczce dla pieska J