Przepisy z VII odcinka - Kaczka!!!

Image_1024 (18).jpg
Image_1024 (18).jpg

Ola Juszkiewicz:

Kaczka po polsku

-kaczka cała

-kasza gryczana

-wątróbka drobiowa

-tymianek,rozmaryn,majeranek

-sól,pieprz

-oliwa z oliwek

-świeży rozmaryn i tymianek

-morele

-jabłka

-żurawina suszona i świeża

-wiśnie

-wiśniówka

-marchew,pietruszka

-szalotka

-podroby z kaczki

-cydr

-syrop klonowy

-masło

-drożdże

-mąka

-borowiki

-śmietana 36%

-Gotujemy woreczek kaszy gryczanej. Na maśle podsmażamy 4 wątróbki drobiowe. Przygotowujemy marynatę do kaczki: łyżeczka tymianku, rozmarynu, majeranku, soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy. Wszystko razem mieszamy i bardzo dobrze nacieramy kaczkę marynatą. Pod skórę wkładamy gałązkę rozmarynu i 3 gałązki tymianku.

2 morele, jedno jabłko, garstkę suszonej żurawiny, parę wiśni i parę świeżych żurawin kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy zmieloną wątróbkę i ugotowaną kaszę, mieszamy i faszerujemy tym kaczkę. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok. 1,5 godziny, podlewając co ok. 10-15 minut wodą z wiśniówką i solą.

Sos: skórki z 3 marchewek, skórki z pietruszki, jabłko, szalotkę podsmażamy na oliwie. W oddzielnym garnku podsmażamy na oliwie podroby z kaczki razem z szyjką. Podsmażane warzywa przekładamy do rondelka z podrobami, podlewamy szklanką cydru i 1/3 szklanki wiśniówki, dodajemy pół szklanki wody, łyżeczkę tymianku, łyżkę syropu klonowego, gotujemy przez ok. 40 minut. Następnie cedzimy sos przez sitko, do powstałego sosu dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, przelewamy do sosjerki.

Pampuchy na parze:

Zagotowujemy 125 ml wody. Do małej miseczki wlewamy połowę zagotowanej wody, 25 g drożdży, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 230 g mąki mieszamy z rozczynem i łyżką oliwy. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Z powstałego ciasta formujemy wałek i przekładamy do naczynia na parze, gotujemy ok. 30-35 minut. Podajemy pokrojone w grube plastry.

Dodatek do kaczki:

5 dużych borowików kroimy w ćwiartki lub połówki, podsmażamy na maśle, dodajemy pół szklanki śmietanki 36%, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy przez ok. 5 minut, by sos odparował. Przelewamy do sosjerki.

Dodatki:

3 obrane marchewki, jabłko pokrojone w ósemki i 2 morele pokrojone w ósemki podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy tymiankiem i wrzucamy do piekącej się kaczki. Podajemy w brytfance razem z kaczką.

Karolina Źródłowska

Kaczka nadziewana śliwkami, jabłkami, kaszą gryczaną z pieczonymi jabłkami i ziemniakami, sos śliwkowy

  • Kaczka w całości,
  • śliwki,
  • jabłka,
  • pół torebki kaszy gryczanej ugotowanej,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • 5 ziemniaków,
  • syrop klonowy,
  • czosnek,
  • cebula,
  • świeży tymianek,
  • masło,
  • wiśniówka,
  • szalotka

Całą kaczkę nacieramy dużą ilością soli. Wyciągamy z niej wnętrzności, obcinamy ogon.

Gotujemy torebkę kaszy w osolonej wodzie. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, śliwki kroimy na ćwiartki. Obieramy 2 ząbki czosnku, miażdżymy nożem. W moździerzu mielimy kardamon, sól, pieprz, tymianek. Ugotowaną kaszę wrzucamy do owoców, mieszamy z przyprawami. Kaczkę nadziewamy farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny, co jakiś czas obracając ją i podlewając wytopionym tłuszczem i wiśniówką z wodą.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jabłka obieramy ze skóry, smażymy na patelni z masłem, tymiankiem, czosnkiem, szalotką, do delikatnie podsmażonych jabłek dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki i wszystko razem smażymy do złotego koloru.

Sos: w garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy skórki z jabłek, śliwki, pół ząbku czosnku, wiśniówkę i syrop klonowy, wszystko mieszamy, podlewamy rozwodnioną wiśniówką z wodą. Po 10 minutach przecedzamy sos przez sito, podgotowujemy, na sam koniec dodajemy do sosu wytopiony tłuszcz z kaczki.

Na środku talerza kładziemy miseczkę, do której wlewamy sos, dookoła niej wykładamy ziemniaki i jabłka. Kaczkę podajemy na półmisku z resztą jabłek i śliwek.

Diana Kashel

Kaczka w stylu azjatyckim

-kaczka

-sos sojowy

-miód

-imbir

-czosnek

-oliwa z oliwek

jabłka

-pomarańcz

-cydr

-ryż jaśminowy

-ocet ryżowy

-masło

-olej ryżowy

-marchew

-cukinia,bakłażan

-papryka czerwona

-seler

-cebula biała

-sos ostrygowy

-orzechy nerkowca

Marynata do kaczki: wymieszać sos sojowy i miód w proporcjach 1:1, zblendowany kawałek imbiru, 5 ząbków czosnku i łyżkę oliwy.

Farsz: jabłko i pomarańcza wymoczona w marynacie do kaczki.

Kaczkę faszerujemy i masując, wcieramy marynatę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem odrobiny cydru, przykrytą folią aluminiową na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze godzinę i 20 minut. W trakcie pieczenia przewracamy kaczkę w naczyniu, jak i samo naczynie. Polewamy kaczkę wytopionym z niej tłuszczem. 30-40 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy z kaczki folię.

Dodatki:

Ryż jaśminowy gotujemy wg czasu na opakowaniu, dodajemy sól, ocet ryżowy i odrobinę masła.

Warzywa w woku:

Podsmażamy w woku na oleju ryżowym cienko posiekane: marchewkę, cukinię, bakłażan, paprykę, seler i cebulę. Minutę przed końcem smażenia dodajemy sos (1:1 miód i sos sojowy, łyżka sosu ostrygowego, imbir, czosnek, orzechy nerkowca drobno posiekane).

Kaczkę serwujemy w półmisku z ryżem i warzywami.

Tomek Grabowski

Kaczka na styl azjatycki

-kaczka

-śliwki

-morele

-brzoskwinie

-wątróbkadrobiowa lub kacza

-cynamon,anyż

-curry

-imbir

-sól,pieprz

-tymianek świeży

-masło

-czosnek

-białe wino

-czerwona cebula

-marchw,pietruszka korzeń

-ziemniaki

-śmietana 18%

-szpinak baby

-cukier

-szalotka

-mąka

-jaja

-soda oczyszczonaKaczkę oczyścić z wnętrzności, osuszyć. Przygotować farsz: 5 śliwek i 5 moreli pociąć na ćwiartki. Wątróbkę pociąć na kawałki podobnej wielkości, wymieszać z przyprawami: cynamon, anyż, curry, imbir, sól, pieprz. Kaczkę nafaszerować. Skórę od piersi naciąć, wsunąć kilka gałązek tymianku z masłem. Nogi związać, zabezpieczając farsz w środku. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez godzinę i 40 minut. Co jakiś czas podlewać kaczkę wodą z białym winem i solą. Kaczkę kilkakrotnie obrócić. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 240 stopni i zapiec skórkę.

Na ostatnią godzinę pieczenia do piekarnika dodać warzywa: czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, 2 marchewki, pietruszkę i ziemniaka również pokrojone w kostkę.

Na ostatnie pół godziny warzywa wyciągnąć na blachę, żeby nabrały koloru.

Szpinak w sosie czosnkowym:

Ząbek czosnku przetrzeć na drobnych oczkach na tarce, dodać śmietanę 18% i wymieszać ze szpinakiem baby.

Sos owocowo – imbirowy:

Na odrobinie masła podsmażyć 2 pokrojone w kostkę śliwki i 2 brzoskwinie. Po rozpadnięciu się owoców zblendować je. Doprawić solą, pieprzem i imbirem oraz cukrem.

Sos mięsny:

W suchym rondelku podsmażyć resztki z kaczki, skrzydła oraz podroby, dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku oraz szalotkę. Zalać wodą z białym winem do przykrycia składników. Gotować długo, dolewając wody, pod koniec zagęścić wodą z mąką.

Proziaki:

Do misy robota kuchennego wsypać szklankę mąki, 100 ml śmietanki, pół łyżeczki soli, jedno jajko i pół łyżki sody oczyszczonej. Wyrabiać jak ciasto drożdżowe. Rozwałkować na ok. pół cm, wyciąć okrągłe bułeczki. Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, obracać. Powinny zwiększyć objętość i zarumienić się z obu stron.

Kaczkę serwować z warzywami i proziakami, a sosy przelać do sosjerek.

Janek Przybył

Kaczka pieczona w soku pomarańczowym z jabłkami

  • kaczka w całości,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 jabłka,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • czosnek cała główka,
  • rukola,
  • 2 pomidory,
  • bazylia świeża,
  • pół kg ziemniaków,
  • masło,
  • śmietana ukwaszona,
  • grana padano 50 g,
  • żurawina świeża 200 g,
  • mięta listki,
  • orzeszki pini 50 g,
  • cytryna
  • cukier
  • musztarda francuska
  • oliwa z oliwek

W kaczce robimy kieszonki. W garnku rozpuszczamy masło ze startą skórką z pomarańczy i świeżym majerankiem, wlewamy do kieszonek i do środka kaczki .Następnie wsadzamy obrane, pokrojone w kawałki jabłka. Wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy do przypieczenia skórki. Wyciągamy kaczkę, dajemy połówkę główki czosnku, 3 gałązki rozmarynu i kawałek cytryny, podlewamy wszystko sokiem z jednej pomarańczy. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny. Co 15 minut podlewamy wodą z solą na zmianę z sokiem z pomarańczy, na końcu pieczenia – wytopionym tłuszczem.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę, dodajemy kawałek masła 30 g, pół szklanki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Prażymy orzechy pini i wsypujemy na wierzch puree. Żurawinę z małą ilością wody gotujemy w garnku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy cukier wg uznania. Dekorujemy listkami mięty.

Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy pół łyżeczki musztardy francuskiej i 100 ml oliwy, tworzymy emulsję. Rukolę mieszamy z posiekaną świeżą bazylią, zalewamy sosem winegret. Kroimy pomidory w trójkąty i układamy na sałacie. Sypiemy na wierzch starty grana padano.

Kaczkę serwujemy z sałatką, żurawiną i puree z ziemniaków.

Sylwia Garska – Chamrycz

Kaczka w buraczkach

  • cała kaczka,
  • 3 ziemniaki,
  • czosnek,
  • cebula,
  • wątróbka kacza,
  • pietruszka,
  • kolendra,
  • gwiazdka anyżu,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • estragon,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • masło,
  • pietruszka,
  • seler naciowy,
  • marchew,
  • cebula,
  • morele,
  • wiśnie,
  • żurawina

Nacieramy kaczkę pod skórą masłem wymieszanym z wszystkimi ziołami i przyprawami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z warzywami korzennymi. Pieczemy kaczkę przez 5 minut w 200 stopniach, opiekamy na patelni z każdej strony do rumianego koloru. Wkładamy z powrotem do piekarnika, kontrolujemy, podlewamy wodą z solą przez godzinę i 20 minut.

Buraczki z boczkiem

  • 2 duże buraki,
  • boczek
  • cebula,
  • odrobina żurawiny i wiśni,
  • czosnek,
  • wiśniówka,
  • cydr,
  • woda

Warzywa zetrzeć na tarce, zapiec w rondelku, dodać pozostałe składniki, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kawałek boczku pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni, odsączyć tłuszcz na ścierce, wrzucić do buraczków, wymieszać.

Ćwikła buraczana

-buraki

-chrzan

-masło

-sól,pieprz

czosnek

Ugotowane buraki zblendować wraz z chrzanem, dodać odrobinę masła, doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.

Kluski śląskie

-ziemniaki

-mąka ziemniaczana

2 ugotowane ziemniakiprzeciśnięte przez praskę, 20 g mąki ziemniaczanej – zagnieść ciasto, uformować kuleczki i palcem zrobić dziurki. Ugotować w solonej wodzie do wypłynięcia.

Sos do kaczki:

-tuszcz z kaczki

-wiśniówka

-sól,pieprz

-mąka

Łyżeczka tłuszczu z kaczki, kropla wiśniówki, szczypta mąki, woda, sól, pieprz. Wszystko zapiec na patelni, podlewać wodą

Sos buraczano – jeżynowy:

-tłuszcz z kaczki

-szalotka

-sok z buraka

-ocet winny

-jeżyny

-mąka

Na patelnię wylać łyżeczkę tłuszczu z kaczki, przesmażyć na nim posiekaną szalotkę, dać pół szklanki soku ze świeżego buraka, ocet winny, 4 jeżyny, doprowadzić do rozgotowania składników, lekko oprószyć mąką oraz wodą do uzyskania konsystencji sosu.

Zapiekane jabłko z sosem malinowym

-jabłka

-wiśnie

-żurawina

-syrop klonowy

Wydrążyć dziurkę w jabłku, umieścić tam wiśnie i żurawinę, zapiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Pod koniec pieczenia polać syropem klonowym.

Sos malinowy

-maliny

-cukier

-mięta

Garść malin z cukrem i miętą utrzeć w moździerzu, przetrzeć przez sito.

Kaczkę podawać z kluskami i dodatkami

Adrian Purzycki

Kaczka po polsku z kiszoną kapustą, ziemniakami smażonymi na maśle i sosem owocowym

-kaczka cała

-jabłka

-śliwki

-majeranek świeży

-sól,pieprz

-białe wino wytrawne

-marchew,pietruszka korzeń

-czosnek

-boczek parzony

-szalotka

-cydr

-kiszona kapusta

-ziele angielskie,liść laurowy

-pomidory

-ziemniaki

-masło

-cukier

-pomarańcz

-Z kaczki odcinamy kuper i skrzydełka, nadziewamy kawałkami jabłek i połówkami śliwek, dodajemy pęczek majeranku, solimy całą kaczkę. Wsadzamy do brytfanki, zalewamy szklanką białego wytrawnego wina. Dodajemy 2 pokrojone marchewki, jedną pokrojoną pietruszkę i główkę czosnku pokrojoną w poprzek. Wrzucamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 15 minut, góra dół. Po tym czasie przykrywamy pokrywką, pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach góra – dół. Co 15 minut podlewamy sosem z brytfanki.

Kiszona kapusta

Wrzucamy pokrojony boczek do zimnego garnka. Wytapiamy tłuszcz, po zarumienieniu boczku dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy 5 minut, podlewamy połową szklanki cydru, dodajemy kiszoną kapustę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy garść świeżego majeranku, ziele angielskie, liść laurowy, pomidora pokrojonego w kostkę, dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem.

Ziemniaki

5 ziemniaków gotujemy do miękkości z solą i świeżym majerankiem. Odcedzamy, wrzucamy na rozgrzane masło na patelnię, smażymy do zarumienienia.

Sos owocowy

Wlewamy szklankę wody na patelnię, dodajemy pół szklanki cukru, rozpuszczamy, dodajemy jedną wyfiletowaną pomarańczę, 2 wydrylowane śliwki, jedno jabłko pokrojone w plastry. Gotujemy do miękkości, blendujemy na gładką masę.

Ziemniaki kładziemy na talerz, sos przelewamy do sosjerki. Kaczkę podajemy na półmisku. Kapustę w osobnej miseczce. Wszystko dekorujemy świeżym majerankiem.

Rafał Fidyt

Kaczka z jabłkami i gruszkami

-kaczka cała

-tymianek,majeranek

-czosnek

-sól,pieprz

-wiśniówka

-jabłka

-gruszki

Kaczkę oprawić, natrzeć mieszanką tymianku, majeranku, czosnku, soli, pieprzu i odrobiny wiśniówki. Nadziać ćwiartkami jabłka i gruszki wymieszanymi z pieprzem i majerankiem, związać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 i piec do uzyskania złocistej skórki. Kaczka po nakłuciu nie powinna wypuścić czerwonego płynu, wtedy będzie gotowa.

Kluski na parze

  • 500 g mąki,
  • 35 g drożdży,
  • 150 ml – 200 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g roztopionego masła,
  • jajko

Z drożdży, łyżki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić gładkie ciasto, na koniec dodając roztopione masło i jajko. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formować bułeczki i gotować je na parze ok. 15 minut.

Modra kapusta

-czerwona kapusta

-liść laurowy,ziele angielskie

-boczek parzony

-cebula biała

-ocet

-sól,pieprz

-cukier

Połowę główki czerwonej kapusty poszatkować, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. Na patelni wytopić 50 g pokrojonego boczku, dodać pół pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy kapusta się ugotuje, odlać powstały płyn, dać łyżkę octu, żeby nie straciła koloru, dodać cebulkę i boczek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Sos wiśniowy

-wiśnie

-tymianek świeży

-wiśniówka

-migdały

200 g wiśni gotować w garnuszku do puszczenia soku razem z gałązkami tymianku i odrobiną wiśniówki. Jak wiśnie będą miękkie, przetrzeć przez sito. Powstały sos wymieszać z sosem, który wyszedł spod kaczki w piekarniku, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

Kaczkę podawać z prażonymi migdałami, kluskami, modrą kapustą i sosem wiśniowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości