Przepisy z VII odcinka - Czerwoni

MasterChef, odcinek 7
MasterChef, odcinek 7

DRUŻYNA CZERWONA

DANIE GŁÓWNE

Szaszłyk drobiowy z sosem orzechowo – sezamowym, sałatka makaronowo – warzywna, zapiekany pomidor

  • Pierś z kurczaka
    • cebula dymka, cebula biała
      • czosnek
        • jajko
          • przyprawa curry, ostra papryka i słodka
            • pieprz, sól
              • zioła prowansalskie
                • szklanka orzeszków ziemnych
                  • łyżka pasty tahini
                    • jogurt grecki
                      • limonka
                        • śmietana 18%
                          • cynamon
                            • masło

                              Mięso mielimy. 2 cebulki podsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa, mielimy wszystko razem. Kroimy szczypiorek z dwóch cebulek i też wrzucamy do maszynki, wrzucamy też jedną surową cebulę i ząbek czosnku. Do miski wbijamy jajko, garść pokrojonego szczypiorku i po łyżeczce z każdej przypraw. Formujemy szaszłyk wzdłuż patyczka. Grillujemy (można też bez patyczka). Prażymy na patelni orzechy, wrzucamy do blendera, dodajemy łyżkę lub dwie pasty tahini, kubek jogurtu greckiego, pół szklanki śmietany, jeśli jest za gęste, można dolać wody, jak jest za mało orzechowe to dodajemy orzeszki. Solimy do smaku, dajemy wg preferencji ostrej papryki oraz pół łyżeczki cynamonu oraz sok z połowy limonki, blendujemy wszystko i gotowe.

                              Sałatka

                              • pomidorki koktajlowe
                                • makaron risoni
                                  • ogórek
                                    • rzodkiewka
                                      • granat
                                        • natka pietruszki
                                          • ocet winny czerwony
                                            • oliwa z oliwek
                                              • sól, pieprz
                                                • limonka
                                                  • sok z limonki, sok z granatu

                                                    Rzodkiewkę kroimy w plasterki i jeszcze na pół, natkę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę, mieszamy wszystko z ugotowanym makaronem (w osolonej wodzie, 10 minut, ostudzić). Dodajemy oliwę, ocet, sok z limonki, sos z granatu, solimy, mieszamy i gotowe.

                                                    Zapiekane pomidory

                                                    Pomidora kroimy na pół, dajemy na patelnię, dodajemy oliwę z oliwy, posypujemy ziołami prowansalskimi, solimy, podsmażamy z jednej strony chwilę i gotowe.

                                                    Na talerz kładziemy sos, na niego szaszłyk, na boku sałatkę, a obok pomidorka zapiekanego.

                                                    DESER

                                                    Ciasto czekoladowe z rabarbarem i owocami

                                                    • 2 szklanki mąki
                                                      • szklanka cukru
                                                        • 2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku
                                                          • szklanka kefiru
                                                            • pół szklanki oleju
                                                              • jajko
                                                                • rabarbar
                                                                  • czekolada mleczna

                                                                    Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlewamy do suchego i mieszamy niezbyt dokładnie, wylewamy na foremkę prostokątną płaską, górę posypujemy krojonym rabarbarem. Pieczemy w 200 stopniach 25 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyciągamy, po ostygnięciu dekorujemy czereśniami, malinami, jeżynami i polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.

                                                                    Jedzenie dla pieska

                                                                    Królik z marchewką i pietruszką

                                                                    • Jedno udko z królika
                                                                      • pół marchewki, ¼ pietruszki

                                                                        Mięso ugotować z warzywami w wodzie bez przypraw do miękkości mięsa. Jarzyny wyjąć przed mięsem, żeby się nie rozgotowały. Ostudzone mięso pokroić w kostkę, dodać zblendowane warzywa, gotowe. Podawać w misce dla pieska J

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości