Przepisy z V odcinka: DOGRYWKA

MasterChef
MasterChef

Grzesiek Zawierucha

Kurczak w mleku kokosowym

  • Pierś z kurczaka
  • mąka ziemniaczana
  • olej kokosowy
  • czerwone curry
  • sos sojowy
  • puszka mleka kokosowego
  • trawa cytrynowa
  • liście limonki (kafir)
  • papryka żółta i czerwona
  • czosnek, szalotka
  • olej roślinny
  • kmin rzymski
  • tajska bazylia
  • kokos, wiórki kokosowe

Na gorącej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w kawałki, posypujemy go mąką ziemniaczaną, obsmażamy go bardzo krótko. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, trawę cytrynową, liście limonki oraz kawałki obu papryk. Dodajemy odrobinę przyprawy curry i kminu rzymskiego. Wrzucamy wcześniej obsmażonego kurczaka, zalewamy mlekiem kokosowym, dusimy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Na koniec ścieramy świeży kokos i dodajemy do dania.

Serwujemy w głębokim talerzu, ozdabiamy tajską bazylią i wiórkami kokosowymi.

Mateusz Kopciuch

Zielone pierogi z truskawkami i miętą

  • 200 g mąki
  • 75 ml wody
  • chlorella
  • masło
  • truskawki
  • cukier
  • mięta
  • śmietana 36%

W rondelku rozpuszczamy w wodzie 2 łyżki masła, nie doprowadzamy do wrzenia, ale płyn ma być ciepły. Do naczynia wsypujemy mąkę i szczyptę chlorelli, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Jak się połączą, to na blacie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Ciasto ma się lepić do dłoni i być miękkie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczynku.

Do rondelka wsypujemy 100g cukru, delikatnie go karmelizujemy i dodajemy truskawki pokrojone w ćwiartki i posiekane liście mięty, lekko podlewamy wodą. Całość konfitujemy około 5 minut, ważne, żeby truskawki się nie rozleciały. Truskawki przecedzamy przez sito, a płyn wlewamy do osobnego naczynia. Odwijamy ciasto z folii, dzielimy na pół, wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy koła, nakładamy farsz truskawkowy, zlepiamy pierogi. Gotujemy je we wrzącej wodzie 2 minuty od czasu wypłynięcia. Na talerz wykładamy skonfitowane truskawki, na nie kładziemy pierogi. Dekorujemy bitą śmietaną, liśćmi mięty i syropem z truskawek z odcedzenia.

Ksawery Rajter

Ravioli ze szparagami i mascarpone

  • 100 mąki 00
  • 2-3 żółtka
  • pęczek szparagów
  • mascarpone
  • kostka masła
  • pęczek szałwii
  • 50 g orzechów makadamia
  • troszkę białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia

Do mąki wbijamy żółtka i zagniatamy na twarde ciasto. Jeśli jest mało elastyczne, dodajemy krople wody. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy, tak zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Główki szparagów blanszujemy i rozdrabniamy na małe kawałeczki, mieszamy je z mascarpone, dodajemy kilka świeżych listków bazylii utartych w moździerzu, doprawiamy solą i pieprzem. W małym rondlu rozpuszczamy kostkę masła i podgrzewamy na średnim ogniu, aż przestanie się pienić i otrzymamy zapach palonego masła. Rozdrobnione orzechy makadamia prażymy na suchej patelni. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na cieniutkie płaty. Nadzienie układamy w 2 cm odstępach na makaronie i drugim płatem makaronu przykrywamy ravioli. Tam, gdzie nie ma nadzienia, smarujemy wodą, żeby się skleiło. Wycinamy kwadraty (lub koła). Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną i będą al dente około 7 minut. Kilka łyżek palonego masła dajemy na patelnię i dorzucamy garść listków szałwii. Po chwili dodajemy kilka surowych główek szparagów, podlewamy winem i redukujemy.

Wykładamy na talerz ravioli, podlewamy kroplą oliwy, żeby się nie skleiły. Na ravioli kładziemy szparagi z palonego masła, polewamy 2 łyżkami palonego masła i posypujemy prażonymi orzechami.

Krystian Pawlik

Niezłe jaja, czyli ciastko czekoladowe z kremem owocowym i mascarpone

  • Czekolada 72% 125 g
  • masło 100 g
  • zaparzona kawa (płyn 80 g)
  • 4 jajka
  • cukier
  • maliny, jeżyny, wiśnie
  • pomarańcza
  • ser mascarpone ok. 500g

Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy osobno. Masę czekoladową przelewamy do żółtek, dodajemy ubite białka. Mieszamy wszystko. Na blachę wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Na patelni karmelizujemy owoce z cukrem, następnie je blendujemy i przecieramy przez sitko. Taki mus owocowy dodajemy do serka mascarpone i ubijamy. Dodatkowo ubijamy sam serek mascarpone z cukrem. Z upieczonego ciasta wycinamy krążki o średnicy około 10 cm. Przekładamy kremami. Na wierzch dajemy karmelizowane pomarańcze oraz maliny i jeżyny luzem.

Hubert Paluch

Pierogi z parmezanem

  • Woda
  • mąka
  • parmezan
  • mięso z indyka
  • pietruszka
  • liście botwinki
  • szczypiorek
  • majeranek
  • słodka papryka
  • sól
  • śmietana 36%
  • masło
  • rzodkiewka

Robimy ciasto na pierogi. Zaparzamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto do gładkości. Na sam koniec dodajemy trochę masła, żeby dodać mu smaku. Mięso kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju z solą i pietruszką. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy ringiem krążki. Nakładamy do krążków podsmażone mięso, starty parmezan i troszeczkę masła. Lepimy pierogi. W międzyczasie robimy sos na bazie śmietany, masła, parmezanu i pietruszki. Blanszujemy liście z botwinki i kroimy rzodkiewkę w kółka. Pierogi gotujemy we wrzątku, gotujemy od czasu wypłynięcia na powierzchnię przez 2 minuty.

Na dno talerza kładziemy blanszowane liście botwinki, na nie rzucamy pierogi, na pierogi dajemy sos, ozdabiamy pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości