Przepisy z IX odcinka - W ciemności:)

MasterChef odc. 9 (4).JPG
MasterChef odc. 9 (4).JPG

Magda Waś

Comber z królika z sosem i wiosenną sałatką

  • comber z królika
    • pomidory
      • dymka
        • papryka
          • rzodkiewka
            • szałwia
              • oliwa
                • natka z pietruszki
                  • masło
                    • jarmuż
                      • limonka
                        • sól, pieprz

                          Comber obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, bastujemy masłem i odkładamy do odpoczęcia.

                          Na tej samej patelni podduszamy pomidory, paprykę, szałwię i pietruszkę i miksujemy na sos.

                          Pomidory kroimy w kostkę, siekamy dymkę i rzodkiewkę. Mieszamy ze sobą, dodajemy sok z limonki i oliwę, doprawiamy. Jarmuż suszymy na chipsy w piekarniku. Podajemy obok.

                          Ksawery Rajter

                          Noga z królika z puree z zielonego groszku i koziego sera

                          • Noga z królika
                            • 100g soli
                              • 2 pęczki pietruszki
                                • 100g zielonego groszku
                                  • 50g koziego sera
                                    • pęczek szałwii
                                      • pół selera
                                        • pomidor
                                          • 10 truskawek
                                            • ocet winny
                                              • oliwa z oliwek
                                                • przyprawa curry

                                                  Nogę z królika obsmaż delikatnie na gorącej oliwie z kilkoma listkami szałwii. Sól zmiksuj z pęczkami pietruszki w malakserze. Obsmażoną nogę przełóż do naczynia żaroodpornego, obsyp solą pietruszkową i zapiekaj w 170 stopniach przez 20 minut. W osobnym garnku zblanszuj groszek, odcedź, przełóż do blendera. Dodaj kilka listków szałwii, kozi ser i zblenduj na gładkie puree. Dopraw. Seler potnij na cieniutkie paseczki i usmaż na gorącym oleju, osusz na sitku dopraw solą i curry. Truskawki zblenduj i wymieszaj z 50ml octu winnego i 50ml oliwy. Pomidor przetnij na pół i smaż na odrobinie gorącej oliwy, aż się skarmelizuje. Na talerz wyłóż puree, nogę z królika. Obok usyp chrust z selera i polej truskawkowym winegretem.

                                                  Anna Łempicka

                                                  Placek ziemniaczany z sosem i krewetką

                                                  • 3 ziemniaki
                                                    • 2 cebule dymki
                                                      • serek mascarpone
                                                        • boczniaki
                                                          • krewetki
                                                            • masło
                                                              • sól, pieprz
                                                                • curry
                                                                  • ostra papryka
                                                                    • tymianek świeży
                                                                      • gałka muszkatołowa
                                                                        • zielony marynowany pieprz

                                                                          Ziemniaki z jedną cebulką tarkujemy, szczypiorek z dymki kroimy i wrzucamy do masy na placek, solimy, pieprzymy, wsypujemy curry, 2 łyżki tymianku, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy łyżkę serka mascarpone, mieszamy i smażymy na oliwie z dwóch stron na brązowo. Ściągamy na ręcznik papierowy.

                                                                          100g grzybów kroimy drobno, kroimy 1 cebulkę dymkę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła, rumienimy cebulkę i dodajemy grzyby, smażymy 4 minuty i ściągamy wszystko do blendera. Dolewamy ¼ szklanki wody, 2 łyżki mascarpone, curry, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, papryki ostrej, 2 łyżki świeżego tymianku, blendujemy.

                                                                          2 grzybki kroimy w równą kostkę i smażymy na słonym maśle (jak nie mamy, to solimy grzyby) przez 1-2 minuty, ściągamy z patelni, mieszamy z listkami tymianku i szczyptą pieprzu. Oczyszczamy 2 krewetki całkowicie, a w 2 zostawiamy tylko ogonki, marynujemy je w curry, odrobinie soli i pieprzu, smażymy na maśle z ziarnami zielonego pieprzu, aż będą różowe.

                                                                          Krewetki bez ogonków wrzucamy do sosu i blendujemy, jeśli sos jest za gęsty, można dolać wody.

                                                                          Wykładamy sos, placek i krewetkę, posypujemy grzybkami z tymiankiem.

                                                                          Grzesiek Zawierucha

                                                                          Ośmiornica z musem i pieczonym fenkułem

                                                                          • 2 odnogi ośmiornicy
                                                                            • Czosnek
                                                                              • Cebulka dymka
                                                                                • Rozmaryn
                                                                                  • Limonka
                                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                                      • Pasta miso
                                                                                        • pomidor

                                                                                          Ośmiornice wstępnie gotujemy w wodzie z rozmarynem i limonką przez ok. 25 minut.

                                                                                          Następnie kroimy na kawałki 3cm i smażymy na oliwie, cebulce dymce i czosnku. Po chwili dodajemy odrobine pasty miso i pomidor obrany ze skórki. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę .

                                                                                          Mus

                                                                                          • Jabłko 4 plasterki 0,5cm
                                                                                            • 2 plastry fenkułu
                                                                                              • Limonka
                                                                                                • Pasta miso
                                                                                                  • mozzarela
                                                                                                    • Cynamon
                                                                                                      • Sól, pieprz
                                                                                                        • Papryka słodka
                                                                                                          • Szczypta cayenne

                                                                                                            Smażymy jabłko z fenkułem, następnie blendujemy, dodajemy odrobinę mozzarelli, pasty miso, pieprzu cayenne, limonki i cynamonu. Przecieramy przez sito.

                                                                                                            Fenkuł

                                                                                                            Wykrawamy ćwiartkę, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem, oliwą i solą i zapiekamy 15 min w temp. 210 stopni.

                                                                                                            Na talerz wykładamy fenkuł, obok wyciskamy mus i nakładamy ośmiornicę razem z sosem powstałym przy smażeniu.

                                                                                                            Mariusz Komenda

                                                                                                            Faszerowane pomidory

                                                                                                            • 3 pomidory
                                                                                                              • mozzarella
                                                                                                                • pietruszka
                                                                                                                  • rozmaryn
                                                                                                                    • gruszka, jabłko
                                                                                                                      • czosnek 2 ząbki
                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                          • ocet
                                                                                                                            • pomarańcza 2 plasterki
                                                                                                                              • cebula dymka
                                                                                                                                • por
                                                                                                                                  • fenkuł 2 plasterki
                                                                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                                                                      Wydrążyć pomidory, mozzarellę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Na patelni przysmażyć miąższ z wydrążonych pomidorów, dodać gruszkę pokrojoną w kostkę, czosnek i cebulę dymkę pokrojoną w kostkę i pokrojony por. Farsz wymieszać z zamarynowanym wcześniej serem mozzarella. Nadziewać pomidory i zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 minut.

                                                                                                                                      Pietruszkę, szczypiorek zmiksować, dodać oliwę, pół jabłka, zmiksować ponownie, dodać łyżkę octu. Pomarańcze karmelizować w cukrze. Upieczone pomidory wykładać na talerz w towarzystwie sosu, karmelizowanych pomarańczy i chipsa z fenkułu. (Na oleju usmażyć 2 plasterki fenkułu, aż będą chrupiące jak chipsy).

                                                                                                                                      Dorota Wiśniewska

                                                                                                                                      Udko nadziewane, puree z bobu, sos

                                                                                                                                      • Noga z koguta/kurczaka
                                                                                                                                        • skrzydełka 2
                                                                                                                                          • białe wino
                                                                                                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                              • pół paczki bobu
                                                                                                                                                • cykoria
                                                                                                                                                  • dymka
                                                                                                                                                    • bób
                                                                                                                                                      • boczniaki 2
                                                                                                                                                        • sok z marynaty boczniaków
                                                                                                                                                          • chili
                                                                                                                                                            • 2 żółtka
                                                                                                                                                              • pasta miso
                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                  • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                                                                                                    • kawałek piersi z kurczaka
                                                                                                                                                                      • bazylia

                                                                                                                                                                        Sos:

                                                                                                                                                                        Wrzucamy skrzydełka na patelnię, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną dymkę, podlewamy białym winem, dodajemy boczniaki, chili, pastę miso, liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, gotujemy pół godziny. Następnie cedzimy, na parze wodnej ubijamy 2 żółtka i dolewamy do sosu, żeby się zagęścił. Usuwamy kości z nogi.

                                                                                                                                                                        Farsz:

                                                                                                                                                                        Mielimy pierś kurczaka, dodajemy żółtko, bazylię, mieszamy i nadziewamy tym udko. Zawijamy je w folię i wsadzamy do gotującej się wody na 25-30 minut. Wyjmujemy i wsadzamy na patelnię do obsmażenia skórki na oliwie. Gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut, blendujemy, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek, przecieramy przez sito. Po obsmażeniu kroimy udko na kawałki. Na talerz najpierw dajemy puree z bobu, na nie kawałek udka, polewamy sosem.

                                                                                                                                                                        Krystian Pawlik Schab w sosie pomidorowo – grzybowym, surówka

                                                                                                                                                                        • Schab 0,5 kg
                                                                                                                                                                          • pomidorki koktajlowe 2 gałązki
                                                                                                                                                                            • 2 pomidory zwykłe
                                                                                                                                                                              • bazylia, kolendra, pietruszka
                                                                                                                                                                                • cykoria
                                                                                                                                                                                  • rzodkiewka
                                                                                                                                                                                    • sałata
                                                                                                                                                                                      • cebula dymka
                                                                                                                                                                                        • papryczka chili
                                                                                                                                                                                          • boczniaki 8
                                                                                                                                                                                            • ser kozi
                                                                                                                                                                                              • pasta miso
                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz, curry, słodka papryka
                                                                                                                                                                                                  • oliwa, ocet winny

                                                                                                                                                                                                    Schab oczyszczamy, skrapiamy oliwą, solimy i wrzucamy na gorącą patelnię, podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy następnie do piekarnika o nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Kroimy dymkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy siekane chili, krojone grzyby oraz pokrojone pomidorki koktajlowe i zwykłe. Smażymy wszystko na oliwie. Przyprawiamy kolendrą, bazylią, pietruszką, curry, słodką papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy ser kozi 50 g i łyżeczkę pasty miso. Szatkujemy dymkę, cykorię i sałatę oraz rzodkiewkę, dolewamy do tego oliwę, odrobinę pasty miso i bazylię, dodajemy jeszcze odrobinę octu winnego. Na talerz wykładamy sos, na niego pokrojony na kawałki schab, dookoła układamy podsmażone wcześniej grzyby i plastry pomidorów. Na koniec dodajemy surówkę.

                                                                                                                                                                                                    Marlena Cichocka Kremowe ziemniaczki z sosem pomidorowym, jarmużem i krewetką

                                                                                                                                                                                                    • 3 krewetki
                                                                                                                                                                                                      • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                        • mascarpone
                                                                                                                                                                                                          • 3 garści jarmużu
                                                                                                                                                                                                            • zielony pieprz w zalewie
                                                                                                                                                                                                              • pół pora
                                                                                                                                                                                                                • 200 ml pasaty pomidorowej
                                                                                                                                                                                                                  • świeży pomidor
                                                                                                                                                                                                                    • świeży tymianek
                                                                                                                                                                                                                      • zioła prowansalskie suszone
                                                                                                                                                                                                                        • 100 g masła
                                                                                                                                                                                                                          • sól pieprz
                                                                                                                                                                                                                            • dymka
                                                                                                                                                                                                                              • cytryna

                                                                                                                                                                                                                                Ziemniaczki pokrój na kwadraty 5mm, podsmaż na maśle, aż będą lekko złote. Mascarpone wymieszaj z wodą na konsystencję śmietany. Ziemniaki przełóż do garnka, zalej mascarpone, dorzuć kilka listków tymianku, szczyptę soli i duś, aż ziemniaki zmiękną. Jarmuż posiekaj i podsmaż z łyżką posiekanego pora, polej sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. W garnuszku podsmaż drugą łyżkę pora i zalej passatą pomidorową, dopraw tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Podduś, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na patelni podsmaż łyżkę posiekanej dymki, dorzuć dużą łyżkę zgniecionego zielonego pieprzu z zalewy, zalej mascarpone z wodą i dorzuć łyżkę samego mascarpone. Na oliwie usmaż posolone krewetki po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu wyłóż ziemniaczki, na to jarmuż i krewetkę, obok wyłóż sos pomidorowy i odrobinę sosu pieprzowego.

                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości