Magda Waś
Comber z królika z sosem i wiosenną sałatką
- comber z królika
- pomidory
- dymka
- papryka
- rzodkiewka
- szałwia
- oliwa
- natka z pietruszki
- masło
- jarmuż
- limonka
- sól, pieprz
Comber obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, bastujemy masłem i odkładamy do odpoczęcia.
Na tej samej patelni podduszamy pomidory, paprykę, szałwię i pietruszkę i miksujemy na sos.
Pomidory kroimy w kostkę, siekamy dymkę i rzodkiewkę. Mieszamy ze sobą, dodajemy sok z limonki i oliwę, doprawiamy. Jarmuż suszymy na chipsy w piekarniku. Podajemy obok.
Ksawery Rajter
Noga z królika z puree z zielonego groszku i koziego sera
- Noga z królika
- 100g soli
- 2 pęczki pietruszki
- 100g zielonego groszku
- 50g koziego sera
- pęczek szałwii
- pół selera
- pomidor
- 10 truskawek
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- przyprawa curry
Nogę z królika obsmaż delikatnie na gorącej oliwie z kilkoma listkami szałwii. Sól zmiksuj z pęczkami pietruszki w malakserze. Obsmażoną nogę przełóż do naczynia żaroodpornego, obsyp solą pietruszkową i zapiekaj w 170 stopniach przez 20 minut. W osobnym garnku zblanszuj groszek, odcedź, przełóż do blendera. Dodaj kilka listków szałwii, kozi ser i zblenduj na gładkie puree. Dopraw. Seler potnij na cieniutkie paseczki i usmaż na gorącym oleju, osusz na sitku dopraw solą i curry. Truskawki zblenduj i wymieszaj z 50ml octu winnego i 50ml oliwy. Pomidor przetnij na pół i smaż na odrobinie gorącej oliwy, aż się skarmelizuje. Na talerz wyłóż puree, nogę z królika. Obok usyp chrust z selera i polej truskawkowym winegretem.
Anna Łempicka
Placek ziemniaczany z sosem i krewetką
- 3 ziemniaki
- 2 cebule dymki
- serek mascarpone
- boczniaki
- krewetki
- masło
- sól, pieprz
- curry
- ostra papryka
- tymianek świeży
- gałka muszkatołowa
- zielony marynowany pieprz
Ziemniaki z jedną cebulką tarkujemy, szczypiorek z dymki kroimy i wrzucamy do masy na placek, solimy, pieprzymy, wsypujemy curry, 2 łyżki tymianku, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy łyżkę serka mascarpone, mieszamy i smażymy na oliwie z dwóch stron na brązowo. Ściągamy na ręcznik papierowy.
100g grzybów kroimy drobno, kroimy 1 cebulkę dymkę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła, rumienimy cebulkę i dodajemy grzyby, smażymy 4 minuty i ściągamy wszystko do blendera. Dolewamy ¼ szklanki wody, 2 łyżki mascarpone, curry, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, papryki ostrej, 2 łyżki świeżego tymianku, blendujemy.
2 grzybki kroimy w równą kostkę i smażymy na słonym maśle (jak nie mamy, to solimy grzyby) przez 1-2 minuty, ściągamy z patelni, mieszamy z listkami tymianku i szczyptą pieprzu. Oczyszczamy 2 krewetki całkowicie, a w 2 zostawiamy tylko ogonki, marynujemy je w curry, odrobinie soli i pieprzu, smażymy na maśle z ziarnami zielonego pieprzu, aż będą różowe.
Krewetki bez ogonków wrzucamy do sosu i blendujemy, jeśli sos jest za gęsty, można dolać wody.
Wykładamy sos, placek i krewetkę, posypujemy grzybkami z tymiankiem.
Grzesiek Zawierucha
Ośmiornica z musem i pieczonym fenkułem
- 2 odnogi ośmiornicy
- Czosnek
- Cebulka dymka
- Rozmaryn
- Limonka
- Oliwa z oliwek
- Pasta miso
- pomidor
Ośmiornice wstępnie gotujemy w wodzie z rozmarynem i limonką przez ok. 25 minut.
Następnie kroimy na kawałki 3cm i smażymy na oliwie, cebulce dymce i czosnku. Po chwili dodajemy odrobine pasty miso i pomidor obrany ze skórki. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę .
Mus
- Jabłko 4 plasterki 0,5cm
- 2 plastry fenkułu
- Limonka
- Pasta miso
- mozzarela
- Cynamon
- Sól, pieprz
- Papryka słodka
- Szczypta cayenne
Smażymy jabłko z fenkułem, następnie blendujemy, dodajemy odrobinę mozzarelli, pasty miso, pieprzu cayenne, limonki i cynamonu. Przecieramy przez sito.
Fenkuł
Wykrawamy ćwiartkę, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem, oliwą i solą i zapiekamy 15 min w temp. 210 stopni.
Na talerz wykładamy fenkuł, obok wyciskamy mus i nakładamy ośmiornicę razem z sosem powstałym przy smażeniu.
Mariusz Komenda
Faszerowane pomidory
- 3 pomidory
- mozzarella
- pietruszka
- rozmaryn
- gruszka, jabłko
- czosnek 2 ząbki
- oliwa
- ocet
- pomarańcza 2 plasterki
- cebula dymka
- por
- fenkuł 2 plasterki
- sól, pieprz
Wydrążyć pomidory, mozzarellę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Na patelni przysmażyć miąższ z wydrążonych pomidorów, dodać gruszkę pokrojoną w kostkę, czosnek i cebulę dymkę pokrojoną w kostkę i pokrojony por. Farsz wymieszać z zamarynowanym wcześniej serem mozzarella. Nadziewać pomidory i zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Pietruszkę, szczypiorek zmiksować, dodać oliwę, pół jabłka, zmiksować ponownie, dodać łyżkę octu. Pomarańcze karmelizować w cukrze. Upieczone pomidory wykładać na talerz w towarzystwie sosu, karmelizowanych pomarańczy i chipsa z fenkułu. (Na oleju usmażyć 2 plasterki fenkułu, aż będą chrupiące jak chipsy).
Dorota Wiśniewska
Udko nadziewane, puree z bobu, sos
- Noga z koguta/kurczaka
- skrzydełka 2
- białe wino
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół paczki bobu
- cykoria
- dymka
- bób
- boczniaki 2
- sok z marynaty boczniaków
- chili
- 2 żółtka
- pasta miso
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
- kawałek piersi z kurczaka
- bazylia
Sos:
Wrzucamy skrzydełka na patelnię, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną dymkę, podlewamy białym winem, dodajemy boczniaki, chili, pastę miso, liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, gotujemy pół godziny. Następnie cedzimy, na parze wodnej ubijamy 2 żółtka i dolewamy do sosu, żeby się zagęścił. Usuwamy kości z nogi.
Farsz:
Mielimy pierś kurczaka, dodajemy żółtko, bazylię, mieszamy i nadziewamy tym udko. Zawijamy je w folię i wsadzamy do gotującej się wody na 25-30 minut. Wyjmujemy i wsadzamy na patelnię do obsmażenia skórki na oliwie. Gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut, blendujemy, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek, przecieramy przez sito. Po obsmażeniu kroimy udko na kawałki. Na talerz najpierw dajemy puree z bobu, na nie kawałek udka, polewamy sosem.
Krystian Pawlik Schab w sosie pomidorowo – grzybowym, surówka
- Schab 0,5 kg
- pomidorki koktajlowe 2 gałązki
- 2 pomidory zwykłe
- bazylia, kolendra, pietruszka
- cykoria
- rzodkiewka
- sałata
- cebula dymka
- papryczka chili
- boczniaki 8
- ser kozi
- pasta miso
- sól, pieprz, curry, słodka papryka
- oliwa, ocet winny
Schab oczyszczamy, skrapiamy oliwą, solimy i wrzucamy na gorącą patelnię, podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy następnie do piekarnika o nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Kroimy dymkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy siekane chili, krojone grzyby oraz pokrojone pomidorki koktajlowe i zwykłe. Smażymy wszystko na oliwie. Przyprawiamy kolendrą, bazylią, pietruszką, curry, słodką papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy ser kozi 50 g i łyżeczkę pasty miso. Szatkujemy dymkę, cykorię i sałatę oraz rzodkiewkę, dolewamy do tego oliwę, odrobinę pasty miso i bazylię, dodajemy jeszcze odrobinę octu winnego. Na talerz wykładamy sos, na niego pokrojony na kawałki schab, dookoła układamy podsmażone wcześniej grzyby i plastry pomidorów. Na koniec dodajemy surówkę.
Marlena Cichocka Kremowe ziemniaczki z sosem pomidorowym, jarmużem i krewetką
- 3 krewetki
- 2 ziemniaki
- mascarpone
- 3 garści jarmużu
- zielony pieprz w zalewie
- pół pora
- 200 ml pasaty pomidorowej
- świeży pomidor
- świeży tymianek
- zioła prowansalskie suszone
- 100 g masła
- sól pieprz
- dymka
- cytryna
Ziemniaczki pokrój na kwadraty 5mm, podsmaż na maśle, aż będą lekko złote. Mascarpone wymieszaj z wodą na konsystencję śmietany. Ziemniaki przełóż do garnka, zalej mascarpone, dorzuć kilka listków tymianku, szczyptę soli i duś, aż ziemniaki zmiękną. Jarmuż posiekaj i podsmaż z łyżką posiekanego pora, polej sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. W garnuszku podsmaż drugą łyżkę pora i zalej passatą pomidorową, dopraw tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Podduś, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na patelni podsmaż łyżkę posiekanej dymki, dorzuć dużą łyżkę zgniecionego zielonego pieprzu z zalewy, zalej mascarpone z wodą i dorzuć łyżkę samego mascarpone. Na oliwie usmaż posolone krewetki po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu wyłóż ziemniaczki, na to jarmuż i krewetkę, obok wyłóż sos pomidorowy i odrobinę sosu pieprzowego.