Przepisy z IV odcinka - Na patelni!

Ola Juszkiewicz

Pęczotto z warzywami serwowane z filetem z dorady

-masło

-szalotka

-kurki

-szparagi

-białe wino

-kasza pęczak

-mleko

-śmietana 30%

-sól,pieprz,suszony tymianek

-dorada

-oliwa z oliwek

Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, na to drobno posiekaną szalotkę, pół szklanki kurek, 7 górnych części szparagów, podlewamy szklanką białego wytrawnego wina, czekamy, aż wino zredukuje się do 1/3 objętości. Wrzucamy do tego 150 g kaszy pęczak, zalewamy szklanką mleka i połową szklanki śmietanki 30%. Dusimy, aż kasza będzie al dente ok. 30 minut.

Sprawdzamy co chwilę, czy kasza nie przywiera do patelni. W razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki.

Filet z dorady solimy, nacinamy skórkę, kładziemy na patelni z rozgrzaną łyżeczką oliwy od strony skóry. Zmniejszamy gaz, smażymy ok. 8 minut, sprawdzamy, czy mięso na górze nie jest surowe.

W poprzek talerza wykładamy pęczotto z warzywami, na to wykładamy rybę, dekorujemy listkami szczawiu i lawendą. Rybę można posypać świeżym pieprzem.

Janek Przybył

Risotto z chorizo i salami w sosie pomidorowym

  • 100 g chorizo,
  • 50 g salami,
  • pół białej cebuli,
  • pół cebuli czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy,
  • pół ostrej papryczki,
  • passata pomidorowa,
  • wino czerwone,
  • ryż aborio,
  • parmezan,
  • natka pietruszki

Chorizo kroimy w plasterki, salami na kawałki, dusimy na małej ilości oliwy, aż puszczą soki, dodajemy posiekane cebule, czosnek, papryczkę i 50 g masła. Jak się zeszklą, dodajemy 150 g ryżu aborio, mieszamy i czekamy, aż wsiąknie cały tłuszcz. Następnie dodajemy passatę pomidorową, podlewamy winem, przykrywamy, mieszamy co 2 minuty. Jak ryż będzie al dente, dodajemy 70 g startego parmezanu. Na wyłączonym ogniu czekamy jeszcze parę minut, jak danie „dojdzie”.

Wykładamy danie na talerz, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Sylwia Garska – Chmarycz

Stek Zorra

  • polędwica wołowa,
  • masło,
  • szklanka zielonego groszku,
  • 3 różyczki kalafiora,
  • jabłko,
  • pół papryczki chili,
  • musztarda dijon,
  • śmietanka 30%,
  • gałązka rozmarynu,
  • kilka liści szałwii,
  • cukier
  • sól,pieprz

Dwa steki układamy na patelni z kroplą oliwy, smażymy do stopnia, jaki chcemy uzyskać (ja smażyłam na krwisto i półkrwisto). Solimy wierzch, odwracamy na drugą stronę, wrzucamy masło i gałązkę rozmarynu, masełkujemy steki, wkładamy w ściereczkę i odkładamy do odpoczynku. Na patelnię wlewamy pół litra wody, na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie warzywa, delikatnie solimy, po 3 minutach odcedzamy, wrzucamy do blendera i blendujemy. Na resztkę masła z patelni wrzucamy 2 łyżeczki musztardy dijon, wlewamy śmietankę, listki szałwii, szczyptę cukru, redukujemy sos, ale bardzo krótko.

Na talerzu w ringu układamy puree, obok układamy pokrojone steki, polewamy sosem musztardowym, na środku piszemy literkę „Z”. Dekorujemy kwiatami.

Tomek Skobel

Soczysty Kaczor

  • pierś z kaczki,
  • 100 g selera,
  • 100 g jabłka,
  • 100 g ogórka świeżego zielonego,
  • 2 śliwki duże,
  • kolendra,
  • sól, pieprz,
  • syrop klonowy,
  • sos sojowy,
  • limonka,
  • ocet winny,
  • masło

Śliwki kroimy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki syropu klonowego, wrzucamy śliwki. Po minucie dodajemy startą skórkę z limonki, łyżkę octu i sok z połowy limonki. Czekamy, aż ocet odparuje, dodajemy 20 g masła, mieszamy, aż masło się rozpuści. Przelewamy do miseczki.

Nacinamy skórę z piersi, oczyszczamy, smażymy na zimnej patelni bez tłuszczu 10 minut z jednej strony, 8 minut z drugiej. Pod koniec smażenia wrzucamy 30 g masła i rozpuszczonym polewamy kilkakrotnie mięso. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w ręcznik papierowy i odkładamy na 5 minut. Jabłko, seler, ogórek kroimy w cienkie słupki, przekładamy do miski. W drugiej misce robimy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, sok z połowy limonki, garść posiekanej kolendry, łyżeczka octu winnego, mieszamy, polewamy jabłko, seler i ogórek i wykładamy na talerz. Kaczkę kroimy na plastry i wykładamy na surówkę.

Przystawka

Galaretkowe tofu

  • 50 g tofu,
  • 3 pomarańcze,
  • kilka kropel tabasco,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz

Tofu kroimy na równe kostki 2x2 cm, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy kilka kropel tabasco (wg uznania), szczyptę soli i pieprzu. Otrzymany sos wlewamy na patelnię, chwilę podgrzewamy, następnie wrzucamy tofu. Co jakiś czas obracamy tofu na każdy bok kostki. Jak obsmażymy z każdej strony, wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Joasia Mrozek

Śląskie dziabry

  • pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • garść groszku zielonego,
  • 2 pieczarki,
  • cebula,
  • duży pomidor,
  • pietruszka zielona,
  • ser grana padamo,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • majeranek
  • kasza kuskus
  • masło

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Smażymy go na patelni bardzo krótko. Następnie zalewamy kaszę kuskus gorącą wodą, solimy, dodajemy troszkę masła. Kroimy pieczarki, paprykę i cebulę w kostkę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przekładamy do miski z kurczakiem. Na patelni podsmażamy na oleju pomidory, dodajemy łyżkę passaty i krótko smażymy, aż wytrąci się sos. Następnie wszystko razem wrzucamy na patelnię, mieszamy, doprawiamy wg uznania. Wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i serem grana padano.

Rafał Fidyt

Crepes susette

  • 250 g mąki,
  • jajko,
  • mleko,
  • woda gazowana,
  • cukier ze skórką pomarańczy
  • 50 g roztopionego masła,
  • limonka,
  • pomarańcze,
  • likier pomarańczowy (koniak)

Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i masła robimy gęste ciasto naleśnikowe. Smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem. Odkładamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy cukier z sokiem z limonki i skórką pomarańczową pokrojoną w julienne. Czekamy, aż się zacznie karmelizować. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, redukujemy do gęstego sosu. Jak zgęstnieje, dodajemy filety z pomarańczy, karmelizujemy je w sosie. Na koniec dodajemy naleśniki poskładane w trójkąty, lekko podsmażamy, dolewamy 50 ml likieru pomarańczowego (ja dałem koniak), flambirujemy. Podajemy na talerzu, ozdabiamy filetami z pomarańczy.

Dorota Pieniążek

Sałatka z kaczką, kaszotto z kaszy jaglanej

  • pierś z kaczki,
  • jeden woreczek kaszy jaglanej,
  • pomarańcza,
  • czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • pietruszka,
  • mięta,
  • czerwona papryka,
  • marchewka,
  • masło,
  • parmezan,
  • sól, pieprz,
  • tymianek, rozmaryn,
  • cydr,
  • czosnek,
  • rukola

Na masełku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Wsypujemy kaszę, a gdy się zeszkli, dolewamy szklankę cydru. Jak kasza zacznie wciągać płyn, wrzucamy posiekane szczypiorek, miętę i pietruszkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy, po 15 minutach dodajemy sól, pieprz, rozmaryn, starty parmezan i łyżkę masła.

Kaczkę posypujemy tymiankiem i pieprzem i obsmażamy ją na patelni od strony skórki. Jak trochę dojdzie, kroimy plasterki i jeszcze je ścinamy z obu stron na patelni. Na tłuszcz z kaczki wlewamy sok z całej pomarańczy, dodajemy szczyptę cukru, redukujemy do konsystencji sosu.

Rukolę mieszamy z pociętą w krążki czerwoną cebulą i filetami z pomarańczy, obranymi ze skórki. Oliwę mieszamy z sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Na talerz kładziemy sałatkę, na sałatce kładziemy plasterki kaczki, obok w ringu risotto. Talerz dekorujemy kroplami słodkiego sosu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości