Tomasz Grabowski
Nadzienie serowe
-serek ricotta-200g
-mąka ziemniaczana-1 łyżka
-mąka pszenna-1 łyżka
-limonka
W misce połączyć na gładką masę 200g serka ricotta, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę mąki pszennej, sok z połówki limonki.
Domowy majonez
-jajo
-musztarda dijon
-ocet spirytusowy
-sól,pieprz
-olej słonecznikowy
W wysokim naczyniu umieścić jajko, łyżkę musztardy dijon, łyżkę octu spirytusowego. Następnie blendować stopniowo dodając olej słonecznikowy (ok. 200ml).Doprawić.
Pasta makrelowo jajeczna
-jaja
-wędzona makrela
-koperek
-szczypiorek
-domowy majonez
Dwa jajka ugotować na twardo, posiekać w grubą kostkę. Dodać mięso z połowy wędzonej makreli. Wymieszać delikatnie z dużą ilością siekanego kopru, szczypiorku oraz z 2 łyżkami domowego majonezu. Pastę podawać ze świeżymi ziołami.
Pasta z suszonych pomidorów
-suszone pomidory w zalewie
-twaróg
-śmietana 18%
-świeża bazylia
-mini mozzarella
W misce zblendować 10 suszonych pomidorów z zalewy, 100g twarogu, 4 łyżki śmietany 18% oraz garść liście bazylii. Pastę podawać z mini mozzarellą oraz świeżą bazylią.
Pasta z borówki amerykańskiej
-borówki
-śmietana kremówka
-cukier
-limonka
-melisa
200g borówek podgrzewać ze 100ml śmietanki kremówki. Po zagotowaniu dodać 4 łyżki cukru i mieszać aż do utworzenia gęstej pasty. Dodać łyżkę soku z limonki oraz posiekane kilka gałązek melisy cytrynowej.
Pasta malinowa
-maliny
-masło
-cukier
-mąka ziemniaczana
200g malin podsmażyć na 4 łyżkach masła aż do rozpadnięcia się owoców. Pod koniec dodać 4 łyżki cukru oraz zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Drożdżówka z serem i truskawką
-mąka
-mleko
-drożdże
-cukier
-masło
-sól
-jaja
-truskawki
W misce przygotować zaczyn: łyżkę mąki, 100ml mleka, 30g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru. Zaczyn umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 stopni na 15 minut. Do zaczynu stopniowo dodawać 400g mąki, wyrabiając ciasto ręcznie lub robotem. Pod koniec dodać 4 łyżki płynnego klarowanego masła oraz szczyptę soli. Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu uformować drożdżówki, spłaszczając środek denkiem od butelki. Odstawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po wyrośnięciu nałożyć na drożdżówki nadzienie serowe oraz cząstki kilku truskawek. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Kajzerka
-mąka
-woda
-drożdże
-cukier
-masło
-sól
-jaja
W misce przygotować zaczyn. Łyżkę mąki, 100ml wody, 30g świeżych drożdży, łyżkę cukru. Zaczyn umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 stopni na 15 minut. Do zaczynu stopniowo dodawać 400g mąki, wyrabiając ciasto ręcznie lub robotem. Pod koniec dodać 2 łyżki płynnego klarowanego masła oraz dużą szczyptę soli. Uformować kajzerki i odstawić na kolejne 10 minut, do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu naciąć delikatnie bułki nożem tworząc wzór kajzerki. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Podawać z pozostałymi pastami.
Joanna Mrozek
Drożdżówki
-pół kostki drożdży 50g
-1 szklanka ciepłego mleka
-500g mąki
-1 łyżka cukru
-40 g cukru pudru
-100 g roztopionego masła
-1 jajko
Zaczyn: Drożdże rozdrobnić, dodać 1 łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Ciasto: mąka, pół szklanki mleka, cukier puder, roztopione masło, jajko. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłe miejsce.
Masa serowa
-450 g twarogu
-2 żółtka
-60 g cukru wanilinowego
-20 g cukru ze skórką pomarańczową
Jak ciasto wyrośnie, wyciąć kółka. Do środka dodać masę serową i skleić jak pieroga. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Lukier: pół szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody. Wymieszać i polać drożdżówki.
Sosy do drożdżówki
-truskawki
-dżem z malin
-2 łyżki cukru
Truskawki pokroić, zasypać cukrem i dodać 1 łyżkę dżemu malinowego. Smażyć do konsystencji dżemu.
Mus z mango z melisą
-mango
-cukier
-melisa
Mango pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, dodać łyżeczkę cukru i listki melisy, a następnie zblendować na konsystencję musu.
Chlebek ziołowy
-40 g drożdży
-¾ szklanki ciepłego mleka
-½ szklanki ciepłej wody
-600 g mąki
-1 jajko
-½ łyżeczki cukru
-1 łyżka soli
-4 łyżki oliwy z oliwek
Zaczyn
Drożdże pokruszyć, dodać wodę i mleko. Łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto
600 g mąki wymieszać z solą, dodać jajko, rozczyn i 4 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować i pokroić na trzy równe części. Posmarować masłem czosnkowym z pietruszką i koperkiem. Zwinąć w harmonijkę i włożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Masło czosnkowe
-kostka masła
-czosnek 2 ząbki
-koperek pół pęczka
-pietruszka pół pęczka
-sól
Wszystko razem mieszać mikserem do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Doprawić solą.
Pasta z pomidorków
-pomidorki koktajlowe 6 sztuk
-kolendra pół pęczka
-szczypiorek odrobina
-sól ,pieprz czarny
-jogurt grecki
Pomidorki pokroić w małą kosteczkę dodać jogurt sól pieprz i posiekaną kolendre
Pasta z serka twarogowego
-100 g sera twarogowego
pół szklanki jogurtu greckiego
-sól,pieprz
-oliwa z oliwek
-pietruszka
-orzeszki pini
-pesto z pietruszki
Pietruszkę dać do blendera, dodać kilka kropel oliwy oraz orzeszki pini. Wszystko blendować, dodać twaróg i jogurt grecki, doprawić solą i pieprzem.
Adrian Purzycki
Bagietka z pastą z soczewicy i guacamole
Bagietka:
-500 g mąki wrocławskiej
-250 ml wody ciepłej
-20g drożdży w kostce
-12g soli kuchennej
Wyrabiamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około godzinę.Formujemy bagietkę i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni góra-dół na 20 minut.
Pasta z soczewicy:
-soczewica
-masło
-marchew
-seler
-czosnek
-sól,pieprz
Gotujemy 200g soczewicy do miękkości, smażymy na patelni na maśle 1 posiekaną marchewkę, 50g selera i ząbek czosnku. Potem doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy na gładką masę.
Guacamole:
-avocado
-limonka
-sól,pieprz
-natka pietruszki
Dojrzały miąższ z 1 awokado wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z limonki, dorzucamy soli, pieprzu i posiekanej pietruszki. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Marynowana rzodkiewka:
-rzodkiewka
-ocet
-cukier,sól
Rzodkiewkę kroimy w plastry, wrzucamy do mieszanki octu, cukru i soli. Odstawiamy na około 1 godzinę.
Podanie:
-pomidor
-pestki słonecznika
Bagietkę kroimy pod kątem, smarujemy masłem, kładziemy guacamole, plaster pomidora, listek pietruszki, posypujemy pestkami słonecznika.
Wersja z pastą z soczewicy:
Bagietkę również kroimy pod kątem, smarujemy masłem, kładziemy pastę, plaster rzodkiewki marynowanej, liść szczawiu i posypujemy pestkami dynii.
Ciasto drożdżowe słodkie:
-190 ml mleka
-500g mąki
-50g drożdży w kostce
-120g cukru
-2 jajka
Wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Zawijamy nadzienie jabłkowe. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w 180 stopniach góra dół.
Kruszonka cynamonowa
-100g cukru
-100g mąki
-100g masła
-8g cynamonu
Wszystko mieszamy do uzyskania konsystencji piasku. Wrzucamy do piekarnika na 180 stopni na 10 minut.
Nadzienie jabłkowo cynamonowe:
-jabłka
-cukier
-cynamon
-masło
Jabłka prażymy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
Sos borówkowy:
-borówki
-cukier
-masło
-śmietana 30%
Borówki smażymy na maśle z dodatkiem cukru. Po przesmażeniu dodajemy 50 ml śmietanki 30 %. Redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos malinowy:
Robimy anologicznie jak borówkowy, tylko że dodajemy maliny.
Kasia Domańska
Drożdżówki z morelami i kruszonką, sos angielski, ricotta z owocami.
Składniki:
Ciasto:
-250g mąki pszennej,
-100ml mleka,
-60g cukru,
-35g masła,
-25g drożdży,
-1 jajko,
-morele
Kruszonka:
-100g masła,
-200g mąki,
-4 łyżki cukru
Krem angielski:
-300g śmietanki 30%,
-4 żółtka,
-4 łyżki cukru,
-laska wanilii
Ricotta:
-opakowanie ricotty,
-łyżka cukru,
-150g świeżych malin,
-miąższ z 1 marakui
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, utrzeć widelcem do rozpuszczenia drożdży, odstawić na 10 minut. Masło roztopić w garnuszku. Do miski wsypać resztę mąki i cukru, dodać zaczyn i jajko, wymieszać rękoma lub łopatką, dodać masło i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Składniki na kruszonkę włożyć do miski i posiekać nożem a następnie szybko wyrobić. Na blasze formować małe płaskie drożdżówki, na każdą nałożyć przekrojone na ćwiartki morele i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Śmietankę zagotować z laską wanilii, żółtka utrzeć z cukrem. Po zagotowaniu śmietany laskę wanilii wyjąć. Do żółtek powoli wlewać gorącą śmietanę, cały czas ucierając, następnie całość przelać do garnka i gotować na małym ogniu cały czas ucierając do czasu aż krem lekko zgęstnieje.
Ricottę utrzeć z malinami i cukrem, na wierzch wyłożyć miąższ z marakui.
Focaccia z pastą z pomidorów i sera oraz pastą z pieczonych warzyw i anchois
Składniki:
Focaccia:
-350g mąki,
-200ml ciepłej wody,
-20g drożdży,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka cukru.
Na wierzch:
-2 łyżki oliwy
- pomidorki koktajlowe
- mini cukinie
-gałązki rozmarynu.
Pasta pomidorowa:
-pół słoika suszonych pomidorów,
-1 ząbek czosnku,
-garść świeżej bazylii,
-100g startego sera cheddar
Pasta z warzyw:
-1 papryka,
-½ bakłażana,
-1 ząbek czosnku,
-50g filetów anchois,
-sól, pieprz
Z ciepłej wody, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, oliwę, sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Blachę skropić oliwą, wyłożyć ciasto i porobić w nim wgłębienia palcami. Polać oliwą, na wierzchu ułożyć pomidory, cukinię i gałązki rozmarynu. Piec w 220 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Suszone pomidory zmiksować z bazylią i czosnkiem. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Połączyć.
Paprykę i bakłażan opalić palnikiem i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zeskrobać czarną skórkę i włożyć warzywa do blendera. Zmiksować z anchois, posolić do smaku.
Dorota Pieniążek
Drożdżówki:
-drożdże 25g
-125 ml ciepłego mleka
-250 g mąki
-60 dkg cukru
-45 dkg g roztopionego masła
-1 jajko
Zaczyn: drożdże rozdrobnić, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Ciasto: mąka, reszta mleka, cukru, roztopione masło, jajko i gotowy zaczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min w ciepłe miejsce.
Masa budyniowa z jeżynami:
-3 żółtka
-0,5 l mleka
-60 g cukru wanilinowego i 20 g cukru ze skórką pomarańczową
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-jeżyny 100g
-cukier
-masło
Mleko z cukrem wanilinowym i pomarańczowym zagotować. Żółtka roztrzepać z małą ilością mleka i mąką ziemniaczaną. Jak mleko się zagotuje, dodać masę z żółtek i energicznie mieszać.Na rozgrzane masło włożyć jeżyny,podsypać cukrem i dusić,następnie przetrzeć przez sito i połączyć z budyniem.Z ciasta formować drożdżówki,przełozyć budyniem i piec w piekarniku w 200 stopniach około 25min.następnie wystudzić i polukrować.Podawać z dżemem z brzoskwiń.
Lukier: pół szklanki cukru pudru i kilka łyżek soku z cytryny do polania na gotowych drożdżówkach.
Dżem z brzoskwiń do drożdżówki:
-3 brzoskwinie
0,5 szklanki cukru
-1 łyżka masła
Rozpuścić masło na patelni, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Dusić 20 min na małym ogniu.
Bułki ziołowe:
-20 g drożdży
-125 ml szklanki ciepłej wody
-250 g mąki
-1 łyżka oleju
-½ łyżeczki cukru
-1 łyżka soli
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-czarny sezam do posypania
Rozczyn:
Drożdże pokruszyć, dodać wodę, łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać olej, sól, zioła prowansalskie. Ciasto zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować i uformować trzy kulki. Posmarować roztopionym masłem, posypać czarnym sezamem i włożyć do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Pasta z cieciorki z powidłem z czerwonej cebuli:
- puszka cieciorki
- cebula czerwona 4 szt.
- zielona trybulka
- ocet balsamiczny 200 ml
- olej, 3 łyżki
- pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, goździki, czosnek
Cieciorkę odsączyć z płynu i zmiksować. Dodać do tego zmiażdżony czosnek, pokrojoną trybulę, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać. Cebulę pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju i gdy będzie miękka, dodać ocet balsamiczny, cukier i pozostałe zioła rozdrobnione w moździerzu. Poczekać, aż powidło odparuje i nieco stężeje. Upieczoną bułkę przekroić na pół, posmarować pastą z cieciorki, a na to nałożyć powidło z czerwonej cebuli.
Majonez z łososiem:
- 1 jajko
- olej rzepakowy 250 ml
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, cukier
- 3 łyżki kaparów
- pół pęczka koperku
- limonka, skórka starta i nieco soku
- 4 plastry łososia wędzonego
Do wąskiego pojemnika wrzucić jajko, musztardę, sól, cukier i olej. Miksować do uzyskania gładkiego majonezu. Następnie dodać siekane kapary, pokrojony koperek, startą skórkę z limonki i kilka kropli soku z limonki.
Ułożyć na talerzu przekrojoną bułkę, obok w miseczce pokrojone plastry łososia i w kolejnej miseczce sos majonezowy.
Rafał Fidyt
Kajzerki
- 250 g mąki,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 150 ml letniej wody,
- 20 g drożdży,
- 3 łyżki oleju
Z drożdży, 2 łyżek ciepłej wody, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn, zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Przesianą mąkę solimy, dodajemy zaczyn, dolewamy wody i wyrabiamy, na koniec dodajemy olej. Zostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, formujemy małe bułeczki, lekko spłaszczamy i nacinamy na górze gwiazdki. Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach ok. 15 minut.
Pozostawiamy w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
Pasta awanturka
-sardynki
-twaróg
-czerwona cebula
-szczypiorek
-sól,pieprz
Puszkę sardynek odsączamy z oleju, gnieciemy widelcem, dodajemy ok. 250 g twarogu, drobno pokrojoną czerwoną cebulę i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy.
Hummus
-cieciorka
-czosnek
-kolendra
-cytryna
-oliwa z oliwek
-pasta tahini
-sól,pieprz
-papryczka chilli
Puszkę cieciorki, 2 ząbki czosnku, pęczek kolendry, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżkę tahini, sól, pieprz i ćwiartkę ostrej papryczki blendujemy na gładką masę.
Drożdżówki z orzechami
- 250 g mąki,
- 100 ml mleka,
- 25 g drożdży,
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- 35 g masła.
Robimy zaczyn z mąki, cukru, ciepłego mleka, zostawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy, solimy szczyptą, dodajemy pozostały cukier, zaczyn, mleko i jaja, wyrabiamy na gładkie ciasto. Na sam koniec dolewamy roztopione masło, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyciągamy po godzinie, wałkujemy w kształt prostokąta, smarujemy masą orzechową i zwijamy w kształt rolady. Ciasto kroimy na 5 cm kawałki, dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Po upieczeniu lukrujemy.
Masa orzechowa
-orzechy pekan,nerkowca
-płatki migdałowe
-śmietana 30%
-cukier
-cukier ze skórką pomarańczowa
-pasta waniliowa
Garść orzechów pekan, garść nerkowców, garść płatków migdałowych – prażymy na suchej patelni, blendujemy na kawałki. Dodajemy śmietankę 30% (ok. 200 ml), doprowadzamy do wrzenia razem z orzechami, słodzimy 4 łyżkami cukru, dodajemy cukier ze skórką pomarańczową i pastę waniliową (odrobinę). Redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Lukier
-cukier
-cytryna
200 g cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny do rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej masy.
Sos malinowo – jeżynowy
-maliny
-cukier
-mięta
-jeżyny
-rozmaryn
Maliny karmelizujemy z 2 łyżkami cukru i listkami mięty w rondelku, jak się rozpadną, przecieramy przez sito, żeby nie było pestek, dodajemy jeżyny, podgrzewamy do uzyskania konsystencji gęstego sosu, dodajemy rozmaryn do smaku. Podajemy w miseczce
Sos czekoladowy
- 2 żółtka,
- 30 g cukru,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 30 g masła,
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
Żółtka ucieramy z cukrem na kąpieli wodnej, dodajemy roztopioną w śmietance czekoladę, razem mieszamy wszystko w kąpieli wodnej, dodajemy masło i odrobinę ekstraktu waniliowego. Jak się składniki połączą i uzyskają gładką konsystencję, przelewamy do miseczki.
Asia Gawłowska
Bułki kajzerki, pasta musztardowo – majonezowa z jajkiem i makrelą wędzoną, pasta ze szpinaku, sera koziego i orzechów pekan
- 250 ml ciepłej wody,
- 50 g drożdży świeżych,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki ciepłego mleka,
- 500 g mąki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rozczyn: do 250 ml wody dodać 50 g pokruszonych drożdży, cukier i ok. 2 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do temp. 35 stopni na ok. 15 minut. Po wyrośnięciu przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, 2 łyżki oliwy, wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować bułki, piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 minut, zmniejszyć temp. do 180 stopni, dopiekać ok. 7 minut.
Pasta musztardowo – majonezowa z jajkiem i makrelą wędzoną
-jaja
-musztarda dijon
-olej
-sól,pieprz
-makrela wędzona
-szczypiorek
Majonez: wbić jajko do miski, dodać łyżkę musztardy dijon, blendować, cienkim strumieniem dolewając olej do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotować 2 jajka na twardo, pokroić w kosteczkę, dodać do majonezu, wymieszać.
Wyciągnąć mięso z połówki wędzonej makreli i wymieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek.
Pasta ze szpinaku, koziego sera i orzechów pekan
-szpinak świeży
-masło
-czosnek
-kozi ser
-orzechy pekan
-sól,pieprz
3 garście świeżego szpinaku przesmażyć na maśle z 2 ząbkami czosnku, dodać ok. 200 g koziego sera i 2 garście posiekanych orzechów pekan. Doprawić solą i pierzem do smaku.
Pasty przełożyć do miseczek, podawać z kajzerkami.
Karmelizowane morele
-morele
-cukier z pomarańczą
-masło
-cydr
-cynamon
-cytryna
Z 4 moreli wydrążyć pestki, zasypać szklanką cukru z nutą pomarańczy, karmelizować na łyżce masła z ok. 100 ml cydru , doprawić cynamonem i sokiem z cytryny.
Karolina Źródłowska
Drożdżówki z konfiturą z owoców leśnych, lukrem i migdałami
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 190 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 70 g masła,
- szczypta soli
Mleko podgrzewamy do 30 stopni. Drożdże rozkruszamy z cukrem, zalewamy je mlekiem, dodajemy czubatą łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika w temp. 30 stopni na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, mieszamy do połączenia składników, dodajemy 2 jajka i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w momencie, gdy ciasto będzie wystarczająco elastyczne, dajemy na stolnicę i ugniatamy je ok. 10 minut. Następnie przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę.
Konfitura:
-truskawki
-jezyny
-borówki
-mięta i melisa
-syrop z agawy
-jaja
płatki migdałowe
2 garście truskawek, pół garści jeżyn, duża garść borówek podgrzewamy na patelni z 2 łodygami mięty i 2 łodygami melisy. Dodajemy do smaku syrop z agawy, podgrzewamy do uzyskania konsystencji konfitury. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przerzucamy na stolnicę, formujemy na kulki, robimy otwór na farsz np. denkiem od szklanki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe drożdżówki nadziewamy konfiturą, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Drożdżówki polewamy lukrem i obsypujemy przyprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Serek z marakują:
- serek homogenizowany,
- 3 świeże marakuje,
- łodyga mięty,
- cukier
Serek wrzucamy do miski, marakuje kroimy, miąższ z 2 owoców dodajemy do serka, mieszamy, dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy cukrem do smaku. Pozostałą resztką miąższu dekorujemy serek.
Chleb drożdżowy
- 250 g mąki,
- 150 g wody,
- 20 g drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżka oliwy,
- cukier,
- jajko
Wodę podgrzewamy. W oddzielnym naczyniu kruszymy drożdże z łyżeczką cukru, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na ok. 15 minut. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy gotowym rozczynem, łączymy składniki, dodajemy jajko, łyżkę oliwy i ugniatamy. Jak ciasto będzie elastyczne, dajemy na stolnicę i wyrabiamy je ok. 10 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięty chleb formujemy na blaszce, możemy naciąć na górze. Pieczemy go 25 minut w temp. 220 stopni. Co jakiś czas można go smarować wodą w trakcie pieczenia, żeby powstała chrupka skórka. Gotowy chleb kroimy w kromki i podsmażamy je na patelni z masłem.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i koperkiem
- 3 jajka,
- świeży szczypiorek i koperek,
- sól,
- pieprz
Majonez:
- jajko,
- 2 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- 250 ml oleju rzepakowego
Do wysokiego i wąskiego naczynia, najlepiej od blendera, wrzucamy jajko, 2 łyżki musztardy, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę cukru, blendujemy. Cieniutkim strumieniem wlewamy olej, cierpliwie blendując, do uzyskania odpowiedniej konsystencji majonezu.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Gotowe obieramy i siekamy. Do oddzielnego naczynia wrzucamy posiekane jajka, 2 łyżki majonezu, dużą ilość pokrojonego szczypiorku i koperku, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Pasta na bruschetty
- 3 świeże pomidory,
- ¼ sera feta,
- ząbek czosnku,
- mała garść orzeszków pini,
- 2 łyżki octu winnego,
- duża garść świeżej bazylii,
- oliwa
Pomidory kroimy, wycinamy gniazda i pestki, kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy, dorzucamy do pomidorów, czosnek ucieramy z solą na miazgę. Dodajemy do miski. Dodajemy ocet. Orzechy prażymy na patelni, dorzucamy do pomidorów. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do miski, na koniec dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy wg uznania.
Sylwia Garska – Chmarycz
Waniliowa fantazja
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 190 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 70 g masła,
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii
Mleko podgrzewamy do 30 stopni. Drożdże rozkruszamy z cukrem, zalewamy je mlekiem, dodajemy czubatą łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika w temp. 30 stopni na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, mieszamy do połączenia składników, dodajemy 2 jajka i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w momencie gdy ciasto będzie wystarczająco elastyczne, dajemy je na stolnicę i ugniatamy je ok. 10 minut. Następnie przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy ciasto w długi rulon, smarujemy ekstraktem z wanilii i zawijamy rulon w ślimaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Chleb
- 250 g mąki,
- 150 g wody,
- 20 g drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżka oliwy,
- cukier,
- sezam
Wodę podgrzewamy. W oddzielnym naczyniu kruszymy drożdże z łyżeczką cukru, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na ok. 15 minut. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy gotowym rozczynem, łączymy składniki, dodajemy łyżkę oliwy, ugniatamy. Jak ciasto będzie elastyczne, dajemy na stolnicę i wyrabiamy je ok. 10 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięty chleb formujemy na blaszce, możemy naciąć na górze. Posypujemy chleb czarnym sezamem. Pieczemy go 10 minut w temp. 220 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy do uzyskania chrupkości skórki.
Zauroczenie żurawinowo-wiśniowe
- 20 g żurawiny,
- 20 g wiśni,
- lampka wina czerwonego słodkiego,
- cukier,
- ekstrakt waniliowy
- limonka
Na patelnię wrzucamy owoce z cukrem, podlewamy delikatnie ekstraktem z wanilii oraz winem. Po zredukowaniu płynu doprawiamy sokiem z połowy limonki.
Daktylowy duet
- garść daktyli,
- pół puszki mleka kokosowego,
- 50 ml śmietanki 30%
Podgrzewamy wszystko w rondlu, doprowadzamy daktyle do miękkości, dodajemy odrobinę śmietanki, do uzyskania kremowej masy.
Bryza rzeczna
- tuńczyk w sosie własnym,
- pół wędzonego pstrąga,
- majonez własnej roboty,
- cebulka,
- fenkuł,
- pomidory suszone,
- sól, pieprz
Pomidorki, cebulkę, fenkuł kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, dodając majonez (do kielicha blendera wrzucamy jajko, 2 łyżeczki musztardy łyżka octu oraz 1 szklanka oleju rzepakowego sól i pieprz) wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i stopniowo blendujemy.
Pasta warzywna „Choczewski ogródeczek”
Składniki:
- marchewka,
- pietruszka,
- pół fenku,
- seler naciowy,
- parmezan,
- kostka sera koziego,
- świeży koper,
- cebula,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- ziemniak,
- oliwa
- prażony słonecznik
Warzywa korzenne obieramy, kroimy w kostkę i gotowujemy do miękkości,następnie wrzucamy do blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy starty parmezan, oliwę, starty fenkuł i prażony słonecznik. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ola Juszkiewicz
Chałka drożdżowa z twarożkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
- 250 g mąki,
- 25 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 60 g cukru,
- jajko,
- 35 g masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżki soku z buraka
Kruszonka:
- mąka
- masło
- cukier
Mleko podgrzewamy do 30 stopni. Drożdże rozkruszamy z cukrem, zalewamy je mlekiem, dodajemy czubatą łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika w temp. 30 stopni na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, mieszamy do połączenia składników, dodajemy jajko i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w momencie, gdy ciasto będzie wystarczająco elastyczne, dodajemy sok z buraka, dajemy na stolnicę i ugniatamy je ok. 10 minut. Następnie przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy warkocz, posypujemy kruszonką (szklanka mąki, pół kostki masła, pół szklanki cukru, wszystko razem mieszamy i rozkruszamy między palcami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Brzoskwinie karmelizowane:
-brzoskwinie
-syrop z agawy
-limonka
Dwie brzoskwinie kroimy na cząstki, pozbywamy się pestki. Na patelnię wlewamy pół szklanki syropu z agawy, pokrapiamy łyżką soku z limonki, wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je ok. 7 minut. Po zdjęciu z ognia zostawiamy na patelni do momentu podania.
Twarożek
-twaróg
-serek śmietankowy naturalny
-limonka
-cukier pomarańczowy
-syrop z agawy
-słonecznik
-sezam czarny
Pół koski twarogu mieszamy z łyżką serka śmietankowego naturalnego. Dodajemy startą skórkę z limonki, łyżkę cukru pomarańczowego i łyżeczkę syropu z agawy. Na patelni prażymy 3 łyżki słonecznika z łyżką czarnego sezamu i wrzucamy do twarożku, mieszamy.
Chleb
- 250 g mąki,
- 150 g wody,
- 20 g drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżka oliwy,
- cukier,
- pestki dyni
Wodę podgrzewamy. W oddzielnym naczyniu kruszymy drożdże z łyżeczką cukru, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na ok. 15 minut. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy gotowym rozczynem, łączymy składniki, dodajemy łyżkę oliwy, ugniatamy. Jak ciasto będzie elastyczne, dajemy na stolnicę i wyrabiamy je ok. 10 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięty chleb formujemy na blaszce, możemy naciąć na górze. Smarujemy na górze wodą i posypujemy chleb pestkami dyni. Pieczemy go 15 minut w temp. 220 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
Pasta z czarnej fasoli
-czarna fasola w puszce
-czosnek
-czerwona cebula
-limonka
-sól,pieprz
-kolendra
-czarne oliwki
-orzeszki pinii
Puszka czarnej fasoli odsączona z zalewy. Wrzucamy ją do malaksera, dodajemy pół startego czosnku, 1/3 drobno posiekanej czerwonej cebuli, sok z połowy limonki, odrobinę soli i pieprzu, blendujemy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy posiekany pęczek kolendry, 5-6 posiekanych czarnych oliwek oraz 2 łyżki podprażonych orzeszków pini. Całość mieszamy, gotowe do podania.
Pate z wątróbki drobiowej
-masło
-cebula
-wątróbka drobiowa
-mąka
-olej
-cydr
-sól,pieprz
-jaja
-tymianek suszony,zioła prowansalskie
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Na drugiej patelni na maśle podsmażamy 7 kawałków wątróbki drobiowej, którą wcześniej obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony, aż nie będzie surowa. Na koniec podlewamy 100 ml cydru, solimy i dusimy jeszcze chwilę, żeby wątróbka przeszła smakiem cydru. Gotujemy jedno jajko na twardo. Do miski wrzucamy ostygniętą wątróbkę, cebulkę, jajko, sól, pieprz, tymianek suszony, szczyptę ziół prowansalskich i 10 g masła. Wszystko blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do pate podajemy marynowane rzodkiewki.
Marynata:
-ocet
-woda
-cukier
-ziele angielskie,liść laurowy,gozdziki
-rzodkiewki
W garnku gotujemy 100 ml octu, 100 ml wody i 100 g cukru, dodajemy 3 ziela angielskie, liść laurowy i 4 goździki. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy pokrojone w plastry bądź cząstki rzodkiewki i ostawiamy na co najmniej 20 minut.
Diana Kashel
Brioszka
-drożdże
-cukier
-mleko
-mąka
-sól
-masło
-jaja
-mozzarella
-gorgonzola
-orzechy pekan
-cukier brązowy
-cynamon
25 g drożdży rozpuszczamy w 100 ml mleka ze szczyptą cukru. Mleko musi mieć temp. 30 stopni. Rozczyn wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 30 stopni na ok. 10-15 minut. Do robota przesiewamy 380 g mąki plus 50 g cukru plus pół łyżeczki soli. Rozczyn dodajemy do suchych składników. W robocie wyrabiamy ciasto, dodajemy 170 g ciepłego masła, ugniatamy dalej, dodajemy pojedynczo 3 jajka, ugniatamy, dodajemy jeszcze 50 g mąki, wyłączamy robot, ciasto ugniatamy ręką jeszcze ok. 5 minut. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce lub do piekarnika na 20-25 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy mozzarellę i gorgonzolę do ciasta wytrawnego. Blendujemy orzechy pekan, brązowy cukier i cynamon do ciasta słodkiego.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na blat posypany mąką i ugniatamy jeszcze ok. 5-6 minut. Dzielimy ciasto na 2 równe części. Przykrywamy i odkładamy jedną część. Rozwałkujemy ciasto w kwadrat, posypujemy na górze mieszanką z cukru, orzechów i cynamonu, zawijamy w roladę, kroimy na krążki. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę. Odkładamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobieg. W międzyczasie bierzemy drugą część ciasta, dzielimy na 4 równe części, formujemy placki, nadziewamy serami, formujemy kulki i wykładamy w prostokątną formę z masłem i papierem do pieczenia. Wkładamy obie formy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Następnie słone podajemy ze słonymi dodatkami a słodkie ze słodkimi.
Pasta oliwkowa
- 2 garście czarnych oliwek bez pestek,
- 2 suszone pomidory,
- oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól
Wszystko blendujemy na gładką masę.
Pesto
- orzechy pini 2 garście (podsmażone na suchej patelni),
- pęczek bazylii,
- 30 g parmezanu,
- oliwa,
- sól
Wszystko blendujemy na gładką masę.
Lemon curd
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 30 g cukru,
- 60 ml soku z cytryny,
- drobno starta skórka z cytryny
Na kąpieli parowej ucieramy żółtka z cukrem i skrobią, powoli dodajemy sok z cytryny i startą skórkę. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Mus truskawkowo-winny
- 3 garście truskawek,
- 100 ml wina,
- 30 g cukru,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Odparowujemy na patelni alkohol z wina, dodajemy cukier, truskawki drobno pokrojone, gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu. Jak mamy dużo wody w garnku, redukujemy ją, zostawiamy truskawki, które blendujemy na mus.
Janek Przybył
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 120 ml mleka,
- 70 dag cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 40 g masła,
- garść płatków białych migdałów,
- jajko
Na początku robimy zaczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę mąki pszennej i dwie duże szczypty cukru. Całość trzymamy w temperaturze 30 stopni w piekarniku przez 15 minut. W innym naczyniu przez sitko przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i wlewamy zaczyn.
Całość mieszamy łopatką do uzyskania grudek, dodajemy jajko i resztę mleka, na koniec wygniatamy przez 10 minut. Wkładamy do piekarnika na 30 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i ubijamy kilkukrotnie pięścią. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją termoobiegu, ciasto formujemy w roladę i na końcu nacieramy je kawałkiem masła. Na wysmarowanej masłem blasze wkładamy ciasto, posypujemy na wierzchu płatkami migdałów i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż ciasto nie będzie odkładać się na drewnianym patyczku.
Chleb
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 3 łyżki stołowe oliwy,
- 1,5 łyżki soli,
- 20 g świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- garść ziaren słonecznika
Na początku robimy zaczyn: do 3 łyżek ciepłej wody dodajemy drożdże, łyżkę mąki pszennej, szczyptę cukru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 15 minut. W innym naczyniu przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy zaczyn i mieszamy do uzyskania grudek. Następnie dodajemy oliwę i resztę wody, mieszamy łopatką do wchłonięcia wody. Potem wygniatamy ręką przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto i ubijamy je kilkukrotnie pięścią. Formujemy w kształt walca, delikatnie nacinamy z wierzchu i posypujemy słonecznikiem. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy do piekarnika, po 15 minutach smarujemy wodą, a potem pieczemy aż do suchego patyka.
Konfitura z truskawek z dodatkiem mięty i świeżo mielonego pieprzu
Składniki:
- 10 dag truskawek,
- 3 duże szczypty cukru,
- stołową łyżkę wody,
- 10 listków mięty,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/3 łyżeczki żelatyny
Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, przekrajamy na pół i dusimy na patelni z odrobiną wody przez 30 minut. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę żelatyny. Przelewamy do miseczki, podsypujemy lekko pieprzem i dodajemy listki mięty.
Krem a’lla Ganduja
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 ml wody,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 40 ml śmietanki 30%,
- garść orzechów pekan
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy masło i podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas mieszając rózgą, dodajemy kakao. Po ostygnięciu masy wkładamy ją do lodówki na godzinę. Orzechy pekan tłuczemy tłuczkiem do mięsa na drobne kawałki i podprażamy na patelni. Po ostygnięciu kremu czekoladowego wsypujemy orzechy.
Pasta z sera koziego i tłuczonych ziemniaków
Składniki:
- 100 g twarogu koziego,
- 100 g ziemniaków,
- 10 listków bazylii, garść orzechów pinii
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do tego po ostygnięciu dajemy twaróg kozi i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy pastę do ringu, na to siekaną bazylię i orzechy pinii.
Dip ze świeżych pomidorów
Składniki:
- pomidor malinowy,
- pół ząbka czosnku,
- 3 łyżki stołowe oliwy z dodatkiem białej trufli,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
Z pomidora wyjmujemy gniazdo i kroimy w kostkę, a na koniec przekładamy do miseczki. Na tarce ścieramy do tego czosnek, zalewamy oliwą i mieszamy. Sypiemy na wierzch sól i pieprz i dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Tomasz Skobel
Chleb
- 500 g mąki,
- 250 g wody,
- 20 g drożdży,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- 15 g słonecznika,
- 15 g pestek dyni
Wodę podgrzewamy. W oddzielnym naczyniu kruszymy drożdże ze szczyptą cukru, zalewamy letnią wodą, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na ok. 15 minut. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy gotowym rozczynem, łączymy składniki, dodajemy 2 łyżki oliwy, ugniatamy. Jak ciasto będzie elastyczne, dajemy na stolnicę i wyrabiamy je ok. 10 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięty chleb formujemy na blaszce, możemy naciąć na górze. Posypujemy chleb słonecznikiem i pestkami z dyni. Pieczemy go 10 minut w temp 220 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni, pieczemy do uzyskania chrupkości skórki.
Cynamonowe rollsy
Składniki:
- 450 g mąki,
- 25 g drożdży,
- 190 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 g masła,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 50 ml syropu klonowego,
- 4 łyżeczki cynamonu
Mleko podgrzewamy do 30 stopni. Drożdże rozkruszamy z cukrem, zalewamy je mlekiem, dodajemy czubatą łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika w temp. 30 stopni na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, mieszamy do połączenia składników, dodajemy 2 jajka i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W momencie, gdy ciasto będzie wystarczająco elastyczne, wykładamy na stolnicę i ugniatamy je ok. 10 minut. Następnie przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przerzucamy na stolnicę, wałkujemy na równy placek i smarujemy roztopionymi 50 g masła. Dwie łyżeczki cynamonu mieszamy ze 100 g cukru trzcinowego i posypujemy ciasto. Całość rolujemy i kroimy je na równe części. Do garnuszka wsypujemy resztę cukru, masła i syrop klonowy. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Otrzymany karmel wylewamy do formy do pieczenia, a następnie układamy wycięte rollsy. Odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 10 minut. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut na grzałkach w funkcji góra-dół. Po upieczeniu rollsy przykrywamy deską i odwracamy do góry nogami tak, aby wylany wcześniej karmel pokrył rollsy. Odstawiamy do wystygnięcia na około 30 minut.
Hummus z cieciorki z anchois
Składniki:
- 150 g ciecierzycy w puszce,
- 4 filety anchois,
- 50 ml zalewy z suszonych pomidorów,
- garść poszatkowanej pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę odsączamy i całość wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Smalczyk z białej fasoli
Składniki:
- 150 g białej fasoli z puszki,
- 50 g zielonego groszku,
- pół cebuli,
- ¼ jabłka,
- 50 ml oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 pomidorki koktajlowe
Odsączamy fasolę, cebulę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni, jabłko kroimy w kostkę. Wszystko poza cebulą wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy cebulę i mieszamy łyżką.
Konfitura z owoców leśnych
Składniki:
- 100 g jeżyn,
- 100 g borówek,
- 1 morela,
- pół brzoskwini,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 5 g żelatyny,
- 50 ml wody
Owoce wraz z cukrem przesmażamy w rondelku aż do rozpadnięcia owoców. Następnie żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Otrzymaną zawartość wlewamy do owoców, chwilę mieszamy na ogniu i ściągamy z palnika. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Twarożek z ricotty
Składniki:
- 150 g ricotty,
- ½ mango,
- sok z limonki,
- 30 ml likieru pomarańczowego,
- szczypta pieprzu
Mango obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, a następnie ucieramy na gładką masę. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wykładamy do miseczki.