Janek Przybył
Krokiety ze szpinakiem i gorgonzolą
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli i szczypta cukru,
- 100 ml wody.
- Olej
- jajka
- bułka tarta
Przesiać mąkę, dolać mleko, mieszać, żeby nie było grudek, dodać jajka, cały czas mieszać rózgą, dodać wodę, sól, cukier, wymieszać wszystko. Smażyć naleśniki na oleju.
Farsz:
- 150g sera gorgonzola,
- 100 ml mleka,
- łyżka stołowa mąki,
- olej,
- ząbek czosnku,
- świeże liście szpinaku baby
- pietruszka nać
Zagrzać olej na patelni, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, dolać mleko, wrzucić pokrojony ser gorgonzola, dodać wyciśnięty czosnek. Jak się ser rozpuści, wrzucić połowę opakowania szpinaku. Gotować 2 minuty, ściągnąć z gazu.
Krokiety mięsne
Farsz wieprzowo – wołowy:
- 150 g mięsa tłustego wołowego,
- 150 g mięsa tłustego wieprzowego,
- cebula,
- pół główki czosnku
- sól,pieprz,gałka muszkatołowa
- oliwa
- masło
Pokroić mięso na kawałki 2x2 cm, cebulę pokroić na dużą kostkę. Mięso, cebulę i czosnek wsypać na patelnię z oliwą i masłem, smażyć. Po 15 minutach zdjąć z ognia, wyjąć czosnek, mięso z cebulą zmielić w maszynce. Nie wylewać tłuszczu, znowu wrzucić na patelnię i smażyć na tym tłuszczu, doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
Naleśniki nadziewać jednym i drugim farszem, zawinąć na krokiet. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej, smażyć w rozgrzanym głębokim oleju po 3 minuty z każdej strony.
Wyłożyć na talerz, polać roztopionym masłem. Krokiety mięsne udekorować posiekaną natką pietruszki, a krokiety szpinakowe świeżymi liśćmi szpinaku.
Kasia Domańska
Krokiety z mięsem
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki masła klarowanego
Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko i mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy jajka, cały czas mieszamy rózgą. Dodajemy wodę, sól, masło klarowane i wszystko mieszamy. Smażymy naleśniki na suchej patelni.
Farsz mięsny:
- kawałek polędwicy wieprzowej,
- kawałek boczku wędzonego,
- 2 szalotki,
- marchewka,
- 2 łyżki oleju,
- garść natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej
- sól,pieprz
Mięso mielimy, szalotkę i boczek kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szalotkę, dodajemy boczek, mięso, marchewkę, dusimy przez kilka minut. Przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz, zwijamy w kopertę. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
Na talerz wykładamy krokiety, dekorujemy wg uznania.
Krokiety ruskie
Farsz:
- 3 ziemniaki,
- 20 g twarogu,
- cebula,
- garść mięty i koperku,
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Przekładamy do miski, studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni na oleju. Ziemniaki tłuczemy, dodajemy twaróg i cebulkę oraz posiekane zioła i przyprawy, mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz, zwijamy w kopertę. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
Na talerz wykładamy krokiety, dekorujemy wg uznania.
Asia Mrozek
Krokiety z mięsem z kurczaka, brokułem, pieczarkami, cebulką, papryką ostrą
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki oleju.
Przesiać mąkę, dodać mleko, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać jajka, cały czas mieszać rózgą, dodać wodę, sól, olej, wymieszać wszystko. Smażyć naleśniki na suchej patelni.
Farsz:
-brokuły
-pierś z kurczaka
-masło
-pieczarki
-cebula biała
-sól,pieprz
-papryka ostra
-jaja
-bułka tarta
Ugotować brokuły w osolonym wrzątku na al dente. Pierś z kurczaka przepuścić przez maszynkę, podsmażyć na maśle na patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wszystko mieszamy, podsmażamy, dodajemy brokuły, jeszcze chwilkę smażymy wszystko razem.
Farsz wyłożyć na naleśnik, zawinąć w kopertę, spanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na patelni na oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, udekorować brokułami.
Krokiety na słodko
Farsz:
- ser twarogowy tłusty 200 g,
- 2 garście wiśni,
- cukier wanilinowy pół opakowania
- mięta
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać wiśnie, cukier wanilinowy, wymieszać wszystko. Farsz wyłożyć na naleśnika, zawinąć w kopertę, spanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na patelni na oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, udekorować listkami mięty i wiśniami.
Ola Juszkiewicz
Krokiety z mięsem mielonym i kurkami
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki masła klarowanego.
Przesiać mąkę, dodać mleko, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać jajka, cały czas mieszać rózgą, dodać wodę, sól, masło klarowane, wymieszać wszystko. Naleśniki smażyć na patelni wysmarowanej masłem.
Farsz:
-kurki
-cebula biała
-wieprzowina
-słonina
-tymianek
-sól,pieprz
-olej
-bułka tarta
-jaja
Na łyżce masła podsmażyć szklankę kurek i pół pokrojonej w kostkę cebuli. Zmielić 200 g mięsa wieprzowego i kawałek słoniny. Następnie dorzucić do kurek i cebuli, wszystko razem dusić do wytopienia się tłuszczu. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
Gotowy farsz przemielić jeszcze raz przez maszynkę na średnich oczkach. Nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na maśle z odrobiną oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, udekorować zieleniną.
Krokiety ze szpinakiem, gorgonzolą i popcornem z kaszy gryczanej
Farsz:
-szpinak baby
-olej
-czosnek
-gorgonzola
-masło
-kasza gryczana
-sól,pieprz
-jaja
-bułka tarta
Opakowanie umytego szpinaku baby podsmażyć przez chwilę z 3 posiekanymi ząbkami czosnku. Zdjąć z patelni, na desce posiekać i odsączyć płyn. Włożyć do miski, dodać 2 łyżki gorgonzoli i pół łyżki masła, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W tym czasie zrobić popcorn: do rondelka wlać 2 szklanki oleju, rozgrzać do 220 stopni. Do małego sitka wsypać łyżkę kaszy gryczanej. Kiedy olej będzie rozgrzany, włożyć do niego na 7 sekund sitko z kaszą. Wyciągnąć i przełożyć na ręcznik papierowy. Gotowy popcorn dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na maśle z odrobiną oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, udekorować zieleniną.
Tomek Grabowski
Krokietony z mięsem wieprzowym
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki oleju.
Przesiać mąkę, dodać mleko, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać jajka, cały czas mieszać rózgą, dodać wodę, sól, olej, wymieszać wszystko. Smażyć naleśniki na suchej patelni.
Farsz:
-olej
-wieprzowina mielona
-słonina
-czosnek
-papryczka chilli
-cebula biała
-sól,pieprz
-jaja
-bułka tarta
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć 200 g mielonego mięsa wieprzowego i 50 g słoniny oraz dwa posiekane ząbki czosnku, 1/3 papryczki chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 10 minut.
Nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Wyłożyć na talerz i udekorować świeżymi listkami szczawiu i nacią cebulki.
Krokietony z bananem i czekoladą
Farsz:
-masło
-banany
-cukier
-czekolada gorzka
-śmietana 30%
-papryczka chilli
-jaja
-bułka tarta
-melisa
-kakao
-limonka
-płatki migdałowe
Na rozgrzaną patelnię wrzucić 40 g masła, 2 posiekane w talarki banany i 4 łyżki cukru. Podsmażać do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać posiekaną w kostkę tabliczkę gorzkiej czekolady, wlać 150 ml śmietanki 30% i 1/3 papryczki chili. Mieszać na wolnym ogniu przez 5 minut do połączenia składników.
Nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej z domieszką wiórków kokosowych (50/50). Usmażyć na oleju.
Wyłożyć na talerz, ozdobić listkami świeżej melisy, obsypać kakao, starta skórką z limonki i posypać płatkami migdałowymi.
Dorota Pieniążek
Krokiety wegetariańskie z surowym kalafiorem
Naleśniki:
- 3 jajka,
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka tłustego,
- 2 szczypty soli,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki oleju.
Przesiać mąkę, dodać mleko, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać jajka, cały czas mieszać rózgą, dodać wodę, sól, olej, wymieszać wszystko. Smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej lekko masełkiem.
Farsz:
- pół kalafiora drobno pokrojonego,
- posiekany pęczek koperku,
- szczypiorek
- jaja
- bułka tarta
- olej
- posiekany ząbek czosnku,
- opakowanie gorgonzoli,
- podsmażony jeden drobno pokrojony por.
- sól,pieprz
wszystkie składniki z wyjątkiem jaj,bułki tartej i oleju wymieszać i doprawić.Następnie nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na głębokim oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, posypać szczypiorkiem.
Krokiety z mięsem drobiowym
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka zmielone w maszynce na drobnych oczkach,
- papryczka chili,
- pęczek cebulki dymki,
- cząber,
- sól, pieprz,
- śmietanka 36%,
- łyżka masła,
- 5 dag startego żółtego sera cheddar.
- Olej
- bułka tarta
- jaja
Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, posiekaną dymkę, przyprawy, masło i śmietankę, wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut, na końcu dodajemy ser, żeby związać farsz.
Nafaszerować naleśniki, złożyć w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na głębokim oleju.
Na talerz wyłożyć 3 krokiety, na każdy położyć plaster sera cheddar.