Przepisy z II odcinka - Pokochaj kluski!

MasterChef odc. 2
MasterChef odc. 2

Tomek Szewczyk

Kluski z malinami, gruszką i miętą

  • 200 g ziemniaków,
    • 50 g mąki pszennej,
      • maliny,
        • pół gruszki,
          • listki mięty,
            • cukier,
              • śmietanka 30%

                Ziemniaki pokroić, ugotować do miękkości, odcedzić. Zmiażdżyć tłuczkiem, dosypać mąki, wyrobić na ciasto i poczekać, aż ostygną. Ciasto wyjąć na mąkę, zrobić rulon, pokroić na kluseczki. Kluski gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Wyjąć na talerz.

                Maliny wrzucić do rondelka, posypać cukrem, ugotować. Pokroić w kostkę gruszkę, podsmażyć na patelni z cukrem. Dodać do malin. Wrzucić liście mięty i wszystko gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietankę do połączenia składników.

                Na talerz wyłożyć kluski, polać sosem owocowym i udekorować miętą.

                Kluski z kurkami

                • 200 g ziemniaków,
                  • 50 g mąki,
                    • 100 g kurek,
                      • pół cebuli,
                        • śmietana 30%,
                          • sól
                            • koperek

                              Ziemniaki pokroić, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Zmiażdżyć tłuczkiem, dosypać mąki, wyrobić na ciasto i poczekać, aż ostygną. Ciasto wyjąć na mąkę, zrobić rulon, pokroić na kluseczki. Kluski gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

                              Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, usmażyć kurki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.

                              Na talerz wyłożyć kluski, polać sosem kurkowym. Udekorować koperkiem.

                              Kasia Domańska

                              Kopytka marchewkowe

                              • 3 ziemniaki,
                                • 2 marchewki,
                                  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej,
                                    • jajko,
                                      • 250 ml śmietanki 30%,
                                        • 150 g sera gorgonzola,
                                          • 50 ml białego wina,
                                            • sól, pieprz,
                                              • tymianek świeży,
                                                • garść mięty,
                                                  • 10 pistacji,
                                                    • oliwa,
                                                      • rozmaryn

                                                        Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy. Tłuczemy, dodajemy mąki i jajko, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy rulon, kroimy na kopytka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną. Ugotowane kluski przesmażamy na oliwie z rozmarynem. W garnuszku gotujemy śmietanę, dodajemy gorgonzolę, wino i tymianek, redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Gałązki mięty miksujemy z pistacjami i oliwą na pesto.

                                                        Na talerz wylewamy 3 łyżki sosu, układamy kopytka, polewamy miętowym pesto. Dekorujemy wg uznania.

                                                        Rafał Fidyt

                                                        Kluchy śląskie nadziewane mięsem, sos kurkowy

                                                        -ziemniaki

                                                        -mąka ziemniaczana

                                                        -słonina

                                                        -cebula

                                                        -wołowina

                                                        -czerwone wino

                                                        -masło

                                                        -kurki

                                                        -rozmaryn,tymianek

                                                        -śmietana 30%

                                                        -sól,pieprz

                                                        6 ziemniaków ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę. Ułożyć je w misce, podzielić na 4, wyjąć ¼ ziemniaków, powstałą lukę uzupełnić mąką ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Odstawić.

                                                        20 g słoniny pokroić na drobną kostkę, wysmażyć, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 200 g pokrojonej w kostkę wołowiny, przesmażyć, podlać wodą i czerwonym winem, dusić do miękkości. Kawałek ciasta wyłożyć na dłoń, spłaszczyć i nafaszerować mięsem, po czym uformować w kulkę i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                        Sos: na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, dodać oczyszczone kurki (garść) i przesmażyć. Dodać gałązkę rozmarynu, kilka listków tymianku, zalać śmietanką 30%, zredukować, doprawić solą i pieprzem.

                                                        Na talerz wyłożyć kluski i polać sosem.

                                                        Kluski z morelami

                                                        -ziemniaki

                                                        -morele

                                                        -mąka ziemniaczana

                                                        -sól

                                                        -masło

                                                        -cukier

                                                        -cynamon

                                                        -bułka tarta

                                                        -maliny

                                                        6 ziemniaków ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę. Ułożyć je w misce, podzielić na 4, wyjąć ¼ ziemniaków, powstałą lukę uzupełnić mąką ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Odstawić.

                                                        6 moreli pokroić w kostkę, karmelizować na maślę z cukrem i cynamonem. Jak będą miękkie, kawałek ciasta wyłożyć na dłoń, spłaszczyć i nafaszerować morelami po czym uformować w kulkę i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                        Na talerz wyłożyć kluski, polać bułką tartą z masłem. Udekorować malinami.

                                                        Kacper Lach

                                                        Kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym

                                                        Składniki:

                                                        • 3 bataty
                                                          • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
                                                            • 2 pomarańcze
                                                              • ćwiartka masła
                                                                • 200 g skrobi ziemniaczanej
                                                                  • świeża mięta (8 listków)
                                                                    • sól

                                                                      Obieramy bataty i gotujemy w osolonej wodzie. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Z resztki wyciskamy sok i wrzucamy je do garnuszka na roztopione masło. Dorzucamy listki mięty.

                                                                      Gdy bataty dojdą, odsączamy je i dodajemy do nich gałkę i cynamon. Wszystko ubijamy. Na bieżąco dodajemy mąkę ziemniaczaną, by konsystencja miała „spójne ciasto”. Z tego formujemy kluski, wrzucamy je na gotującą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Kładziemy kluski na talerz, dodajemy sos pomarańczowy i dekorujemy miętą.

                                                                      Kopytka z sosem z koziego sera i kurkami

                                                                      • 5 ziemniaków,
                                                                        • mąka ziemniaczana ¼ ilości ziemniaków,
                                                                          • garść kurek,
                                                                            • cebula mała,
                                                                              • kozi ser jedno opakowanie,
                                                                                • 10 listków bazylii,
                                                                                  • 10 listków pietruszki,
                                                                                    • garść orzechów włoskich,
                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                          • ¼ kostki masła

                                                                                            Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle z kurkami. Blendujemy bazylię z orzechami, pietruszką i oliwą, doprawiamy solą. Kozi ser obieramy ze skóry i rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. Dodajemy pieprz, mieszamy do uzyskania konsystencji sosu. Ziemniaki ugniatamy, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski, gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                                                            Na talerz wykładamy kluski, polewamy sosem, dodajemy pesto i kurki.

                                                                                            Tomasz Grabowski

                                                                                            Kluski Leniwe z karmelizowaną pomarańczą

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 200g twaróg półtłusty
                                                                                              • 100g ziemniaków
                                                                                                • mąka ziemniaczana
                                                                                                  • 20g masła
                                                                                                    • 4 plastry pomarańczy
                                                                                                      • cukier
                                                                                                        • borówki

                                                                                                          Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy z dodatkiem masła. Obrane ziemniaki miażdżymy na gładką masę, dodajemy mąkę, twaróg i formujemy w rulon, który następnie kroimy pod skosem. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Plastry pomarańczy karmelizujemy z masłem i szczyptą cukru. Całość wykładamy na talerzu wraz z kilkoma borówkami. Kluski polewamy masłem.

                                                                                                          Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym

                                                                                                          Gulasz wieprzowy - składniki:

                                                                                                          • 200g karkówki wieprzowej
                                                                                                            • 100ml mleka 2%
                                                                                                              • 200ml śmietanki 19%
                                                                                                                • rozmaryn
                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                    • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                      • sól,pieprz
                                                                                                                        • ostra papryka
                                                                                                                          • olej

                                                                                                                            Kluski śląskie - składniki:

                                                                                                                            • 200g ziemniaków
                                                                                                                              • 50g mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                • 1 jajko

                                                                                                                                  Karkówkę wieprzową kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Obtaczamy w mące i smażymy kilka minut na oleju aż do zamknięcia mięsa. Dodajemy śmietankę, mleko, ziele angielskie i liść laurowy oraz dwie gałązki rozmarynu. Dusimy 25 minut. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy na gładką masę, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy kluski i gotujemy je na osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podajemy z gulaszem wieprzowym ułożonym na kluskach.

                                                                                                                                  Sylwia Garska – Chmarycz

                                                                                                                                  Kartacze z nadzieniem wołowo-borowikowym na sosie śmietanowo-kurkowym

                                                                                                                                  Składniki na kartacze:

                                                                                                                                  • 4 ziemniaki
                                                                                                                                    • 1 jajko
                                                                                                                                      • szklanka mąki pszennej
                                                                                                                                        • pół szklanki mąki ziemniaczanej

                                                                                                                                          Nadzienie:

                                                                                                                                          • 150 g mięsa wołowego
                                                                                                                                            • 1 duży borowik
                                                                                                                                              • 100ml białego, wytrwanego wina
                                                                                                                                                • pół cebuli
                                                                                                                                                  • ząbek czosnku
                                                                                                                                                    • olej
                                                                                                                                                      • zioła do smaku (tymianek, słodka papryka), sól i pieprz

                                                                                                                                                        Sos:

                                                                                                                                                        • 100 ml 30% śmietanki
                                                                                                                                                          • garść kurek
                                                                                                                                                            • pół cebuli
                                                                                                                                                              • 20 g wędzonego boczku
                                                                                                                                                                • pół kostki masła
                                                                                                                                                                  • rozmaryn
                                                                                                                                                                    • sól, pieprz, świeży koperek

                                                                                                                                                                      Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Obok na patelni smażymy cebulkę i czosnek aż do zeszklenia. Dodajemy zmielone mięso wołowe oraz posiekany w kostkę borowik. W międzyczasie podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

                                                                                                                                                                      Odcedzone ziemniaki gnieciemy praską, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kształcie łódki, faszerujemy wcześniej przyrządzonym farszem mięsnym i zamykamy.

                                                                                                                                                                      Do wrzącej, osolonej wody wkładamy kluski, po wypłynięciu odliczamy 10 minut gotowania i je odcedzamy.

                                                                                                                                                                      Do przygotowania sosu potrzebujemy rondelek, w którym rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz boczek. Całość smażymy do miękkości, rzucamy umyte kurki i dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu dodajemy śmietany i lekko podgrzewamy. Na koniec dodajemy garść pokrojonego, świeżego kopru. Na talerz wykładamy sos, na nim układamy przekrojone w talarki kartacze, oprószamy koprem i stroimy opaloną gałązką rozmarynu.

                                                                                                                                                                      Leniwe choczewskie

                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                      Leniwe:

                                                                                                                                                                      • 2 duże ziemniaki
                                                                                                                                                                        • pół kostki sera twarogowego tłustego
                                                                                                                                                                          • jajko
                                                                                                                                                                            • 2 Łyżki cukru
                                                                                                                                                                              • pół szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                • pół szklanki mąki ziemniaczanej

                                                                                                                                                                                  Mus:

                                                                                                                                                                                  • 2 morele
                                                                                                                                                                                    • pół pomarańczy
                                                                                                                                                                                      • pół kostki masła
                                                                                                                                                                                        • szczypta cynamonu
                                                                                                                                                                                          • pół limonki
                                                                                                                                                                                            • 100mlwina białego wytrawnego
                                                                                                                                                                                              • szałwia do dekoracji

                                                                                                                                                                                                Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu tłuczemy i łączymy razem z białym serem. Dodajemy łyżkę cukru, jajko i obie mąki – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon i pod kątem kroimy na małe kluseczki. Obtaczamy mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Czekamy do wypłynięcia i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie zasmażamy na maśle pokrojone w kostkę morele. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wino oraz szczyptę cynamonu. Doprawiamy cukrem do smaku, przecieramy przez sito i wylewamy na talerz. Na musie układamy leniwe i dekorujemy kwiatem szałwii.

                                                                                                                                                                                                Tomek Grabowski

                                                                                                                                                                                                Spaghetti krewetkowe

                                                                                                                                                                                                • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                                                                  • papryczka chili,
                                                                                                                                                                                                    • 4 krewetki,
                                                                                                                                                                                                      • oliwa,
                                                                                                                                                                                                        • makaron spaghetti,
                                                                                                                                                                                                          • natka pietruszki,
                                                                                                                                                                                                            • sól

                                                                                                                                                                                                              Na patelni na rozgrzaną oliwę wrzucić głowy z krewetek, przeciętą na pół papryczkę, przecięte ząbki czosnku, podsmażać kilka minut. Z oliwy wyciągnąć wszystkie składniki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z aromatyzowaną oliwą. Na patelni po oliwie usmażyć obrane krewetki. Na talerz wyłożyć makaron, na górę położyć usmażone krewetki, posypać danie pietruszką.

                                                                                                                                                                                                              Spaghetti bolognese

                                                                                                                                                                                                              • makaron spaghetti,
                                                                                                                                                                                                                • seler naciowy łodyga,
                                                                                                                                                                                                                  • czerwona szalotka cebulka,
                                                                                                                                                                                                                    • czosnek 2 ząbki,
                                                                                                                                                                                                                      • passata pomidorowa szklanka,
                                                                                                                                                                                                                        • mielone mięso wołowe,
                                                                                                                                                                                                                          • ser pecorino Romano,
                                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                              • listki bazylii,
                                                                                                                                                                                                                                • oliwa

                                                                                                                                                                                                                                  Na rozgrzanej na patelni oliwie smażyć pokrojone w kostkę szalotkę, seler i czosnek. Po zeszkleniu dodać mięso, dokładnie podsmażyć i mieszać do czasu ścięcia mięsa. Zalać szklanką passaty pomidorowej, gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                  Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, oprószyć płatkami sera, dodać listki bazylii do dekoracji.

                                                                                                                                                                                                                                  Kasia Domańska

                                                                                                                                                                                                                                  Spaghetti bolognese

                                                                                                                                                                                                                                  • makaron spaghetti,
                                                                                                                                                                                                                                    • 200-250 g mięsa mielonego wołowego,
                                                                                                                                                                                                                                      • jedna cebula,
                                                                                                                                                                                                                                        • jeden ząbek czosnku,
                                                                                                                                                                                                                                          • 100 ml czerwonego wina,
                                                                                                                                                                                                                                            • marchewka,
                                                                                                                                                                                                                                              • kawałek selera,
                                                                                                                                                                                                                                                • jeden pomidor,
                                                                                                                                                                                                                                                  • 250 ml passaty pomidorowej,
                                                                                                                                                                                                                                                    • rozmaryn,
                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                        • oliwa 3 łyżki,
                                                                                                                                                                                                                                                          • ser pecorino Romano

                                                                                                                                                                                                                                                            Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz selera, podlewamy winem, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz passatę pomidorową, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Makaron przekładamy do patelni z sosem, mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem pecorino.

                                                                                                                                                                                                                                                            Spaghetti z pesto

                                                                                                                                                                                                                                                            • doniczka bazylii,
                                                                                                                                                                                                                                                              • ząbek czosnku,
                                                                                                                                                                                                                                                                • garść orzeszków pini,
                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół szklanki startego sera pecorino,
                                                                                                                                                                                                                                                                    • około pół szklanki oliwy z oliwek,
                                                                                                                                                                                                                                                                      • makaron spaghetti,
                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól

                                                                                                                                                                                                                                                                          Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki(oprócz makaronu), blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy oliwy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, następnie mieszamy z pesto. Na talerz wykładamy makaron, dekorujemy płatkami sera pecorino.

                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości