Przepisy z II odcinka - Pokochaj kluski!

MasterChef odc. 2
MasterChef odc. 2

Tomek Szewczyk

Kluski z malinami, gruszką i miętą

  • 200 g ziemniaków,
  • 50 g mąki pszennej,
  • maliny,
  • pół gruszki,
  • listki mięty,
  • cukier,
  • śmietanka 30%

Ziemniaki pokroić, ugotować do miękkości, odcedzić. Zmiażdżyć tłuczkiem, dosypać mąki, wyrobić na ciasto i poczekać, aż ostygną. Ciasto wyjąć na mąkę, zrobić rulon, pokroić na kluseczki. Kluski gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Wyjąć na talerz.

Maliny wrzucić do rondelka, posypać cukrem, ugotować. Pokroić w kostkę gruszkę, podsmażyć na patelni z cukrem. Dodać do malin. Wrzucić liście mięty i wszystko gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietankę do połączenia składników.

Na talerz wyłożyć kluski, polać sosem owocowym i udekorować miętą.

Kluski z kurkami

  • 200 g ziemniaków,
  • 50 g mąki,
  • 100 g kurek,
  • pół cebuli,
  • śmietana 30%,
  • sól
  • koperek

Ziemniaki pokroić, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Zmiażdżyć tłuczkiem, dosypać mąki, wyrobić na ciasto i poczekać, aż ostygną. Ciasto wyjąć na mąkę, zrobić rulon, pokroić na kluseczki. Kluski gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, usmażyć kurki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.

Na talerz wyłożyć kluski, polać sosem kurkowym. Udekorować koperkiem.

Kasia Domańska

Kopytka marchewkowe

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej,
  • jajko,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 150 g sera gorgonzola,
  • 50 ml białego wina,
  • sól, pieprz,
  • tymianek świeży,
  • garść mięty,
  • 10 pistacji,
  • oliwa,
  • rozmaryn

Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy. Tłuczemy, dodajemy mąki i jajko, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy rulon, kroimy na kopytka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną. Ugotowane kluski przesmażamy na oliwie z rozmarynem. W garnuszku gotujemy śmietanę, dodajemy gorgonzolę, wino i tymianek, redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Gałązki mięty miksujemy z pistacjami i oliwą na pesto.

Na talerz wylewamy 3 łyżki sosu, układamy kopytka, polewamy miętowym pesto. Dekorujemy wg uznania.

Rafał Fidyt

Kluchy śląskie nadziewane mięsem, sos kurkowy

-ziemniaki

-mąka ziemniaczana

-słonina

-cebula

-wołowina

-czerwone wino

-masło

-kurki

-rozmaryn,tymianek

-śmietana 30%

-sól,pieprz

6 ziemniaków ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę. Ułożyć je w misce, podzielić na 4, wyjąć ¼ ziemniaków, powstałą lukę uzupełnić mąką ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Odstawić.

20 g słoniny pokroić na drobną kostkę, wysmażyć, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 200 g pokrojonej w kostkę wołowiny, przesmażyć, podlać wodą i czerwonym winem, dusić do miękkości. Kawałek ciasta wyłożyć na dłoń, spłaszczyć i nafaszerować mięsem, po czym uformować w kulkę i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Sos: na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, dodać oczyszczone kurki (garść) i przesmażyć. Dodać gałązkę rozmarynu, kilka listków tymianku, zalać śmietanką 30%, zredukować, doprawić solą i pieprzem.

Na talerz wyłożyć kluski i polać sosem.

Kluski z morelami

-ziemniaki

-morele

-mąka ziemniaczana

-sól

-masło

-cukier

-cynamon

-bułka tarta

-maliny

6 ziemniaków ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę. Ułożyć je w misce, podzielić na 4, wyjąć ¼ ziemniaków, powstałą lukę uzupełnić mąką ziemniaczaną, wyrobić ciasto. Odstawić.

6 moreli pokroić w kostkę, karmelizować na maślę z cukrem i cynamonem. Jak będą miękkie, kawałek ciasta wyłożyć na dłoń, spłaszczyć i nafaszerować morelami po czym uformować w kulkę i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Na talerz wyłożyć kluski, polać bułką tartą z masłem. Udekorować malinami.

Kacper Lach

Kluski śląskie z batatów z sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 3 bataty
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • ćwiartka masła
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • świeża mięta (8 listków)
  • sól

Obieramy bataty i gotujemy w osolonej wodzie. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Z resztki wyciskamy sok i wrzucamy je do garnuszka na roztopione masło. Dorzucamy listki mięty.

Gdy bataty dojdą, odsączamy je i dodajemy do nich gałkę i cynamon. Wszystko ubijamy. Na bieżąco dodajemy mąkę ziemniaczaną, by konsystencja miała „spójne ciasto”. Z tego formujemy kluski, wrzucamy je na gotującą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. Kładziemy kluski na talerz, dodajemy sos pomarańczowy i dekorujemy miętą.

Kopytka z sosem z koziego sera i kurkami

  • 5 ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana ¼ ilości ziemniaków,
  • garść kurek,
  • cebula mała,
  • kozi ser jedno opakowanie,
  • 10 listków bazylii,
  • 10 listków pietruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¼ kostki masła

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle z kurkami. Blendujemy bazylię z orzechami, pietruszką i oliwą, doprawiamy solą. Kozi ser obieramy ze skóry i rozpuszczamy go w kąpieli wodnej. Dodajemy pieprz, mieszamy do uzyskania konsystencji sosu. Ziemniaki ugniatamy, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski, gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Na talerz wykładamy kluski, polewamy sosem, dodajemy pesto i kurki.

Tomasz Grabowski

Kluski Leniwe z karmelizowaną pomarańczą

Składniki:

  • 200g twaróg półtłusty
  • 100g ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 20g masła
  • 4 plastry pomarańczy
  • cukier
  • borówki

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy z dodatkiem masła. Obrane ziemniaki miażdżymy na gładką masę, dodajemy mąkę, twaróg i formujemy w rulon, który następnie kroimy pod skosem. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Plastry pomarańczy karmelizujemy z masłem i szczyptą cukru. Całość wykładamy na talerzu wraz z kilkoma borówkami. Kluski polewamy masłem.

Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym

Gulasz wieprzowy - składniki:

  • 200g karkówki wieprzowej
  • 100ml mleka 2%
  • 200ml śmietanki 19%
  • rozmaryn
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól,pieprz
  • ostra papryka
  • olej

Kluski śląskie - składniki:

  • 200g ziemniaków
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Karkówkę wieprzową kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Obtaczamy w mące i smażymy kilka minut na oleju aż do zamknięcia mięsa. Dodajemy śmietankę, mleko, ziele angielskie i liść laurowy oraz dwie gałązki rozmarynu. Dusimy 25 minut. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy na gładką masę, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy kluski i gotujemy je na osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podajemy z gulaszem wieprzowym ułożonym na kluskach.

Sylwia Garska – Chmarycz

Kartacze z nadzieniem wołowo-borowikowym na sosie śmietanowo-kurkowym

Składniki na kartacze:

  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 150 g mięsa wołowego
  • 1 duży borowik
  • 100ml białego, wytrwanego wina
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • olej
  • zioła do smaku (tymianek, słodka papryka), sól i pieprz

Sos:

  • 100 ml 30% śmietanki
  • garść kurek
  • pół cebuli
  • 20 g wędzonego boczku
  • pół kostki masła
  • rozmaryn
  • sól, pieprz, świeży koperek

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Obok na patelni smażymy cebulkę i czosnek aż do zeszklenia. Dodajemy zmielone mięso wołowe oraz posiekany w kostkę borowik. W międzyczasie podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

Odcedzone ziemniaki gnieciemy praską, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kształcie łódki, faszerujemy wcześniej przyrządzonym farszem mięsnym i zamykamy.

Do wrzącej, osolonej wody wkładamy kluski, po wypłynięciu odliczamy 10 minut gotowania i je odcedzamy.

Do przygotowania sosu potrzebujemy rondelek, w którym rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz boczek. Całość smażymy do miękkości, rzucamy umyte kurki i dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu dodajemy śmietany i lekko podgrzewamy. Na koniec dodajemy garść pokrojonego, świeżego kopru. Na talerz wykładamy sos, na nim układamy przekrojone w talarki kartacze, oprószamy koprem i stroimy opaloną gałązką rozmarynu.

Leniwe choczewskie

Składniki:

Leniwe:

  • 2 duże ziemniaki
  • pół kostki sera twarogowego tłustego
  • jajko
  • 2 Łyżki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Mus:

  • 2 morele
  • pół pomarańczy
  • pół kostki masła
  • szczypta cynamonu
  • pół limonki
  • 100mlwina białego wytrawnego
  • szałwia do dekoracji

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu tłuczemy i łączymy razem z białym serem. Dodajemy łyżkę cukru, jajko i obie mąki – wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon i pod kątem kroimy na małe kluseczki. Obtaczamy mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Czekamy do wypłynięcia i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie zasmażamy na maśle pokrojone w kostkę morele. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki, wino oraz szczyptę cynamonu. Doprawiamy cukrem do smaku, przecieramy przez sito i wylewamy na talerz. Na musie układamy leniwe i dekorujemy kwiatem szałwii.

Tomek Grabowski

Spaghetti krewetkowe

  • 4 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 4 krewetki,
  • oliwa,
  • makaron spaghetti,
  • natka pietruszki,
  • sól

Na patelni na rozgrzaną oliwę wrzucić głowy z krewetek, przeciętą na pół papryczkę, przecięte ząbki czosnku, podsmażać kilka minut. Z oliwy wyciągnąć wszystkie składniki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z aromatyzowaną oliwą. Na patelni po oliwie usmażyć obrane krewetki. Na talerz wyłożyć makaron, na górę położyć usmażone krewetki, posypać danie pietruszką.

Spaghetti bolognese

  • makaron spaghetti,
  • seler naciowy łodyga,
  • czerwona szalotka cebulka,
  • czosnek 2 ząbki,
  • passata pomidorowa szklanka,
  • mielone mięso wołowe,
  • ser pecorino Romano,
  • sól, pieprz,
  • listki bazylii,
  • oliwa

Na rozgrzanej na patelni oliwie smażyć pokrojone w kostkę szalotkę, seler i czosnek. Po zeszkleniu dodać mięso, dokładnie podsmażyć i mieszać do czasu ścięcia mięsa. Zalać szklanką passaty pomidorowej, gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, oprószyć płatkami sera, dodać listki bazylii do dekoracji.

Kasia Domańska

Spaghetti bolognese

  • makaron spaghetti,
  • 200-250 g mięsa mielonego wołowego,
  • jedna cebula,
  • jeden ząbek czosnku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • jeden pomidor,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • oliwa 3 łyżki,
  • ser pecorino Romano

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz selera, podlewamy winem, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz passatę pomidorową, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Makaron przekładamy do patelni z sosem, mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem pecorino.

Spaghetti z pesto

  • doniczka bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • garść orzeszków pini,
  • pół szklanki startego sera pecorino,
  • około pół szklanki oliwy z oliwek,
  • makaron spaghetti,
  • sól

Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki(oprócz makaronu), blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy oliwy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, następnie mieszamy z pesto. Na talerz wykładamy makaron, dekorujemy płatkami sera pecorino.

podziel się:

Pozostałe wiadomości