Przepisy z II odcinka - dogrywka

MasterChef
MasterChef

Marta Klim

Curry z kurczaka na mleku kokosowym

  • Pół batata
  • pół mango
  • pierś z kurczaka
  • puszka mleka kokosowego
  • curry
  • szczypta cynamonu, sól, pieprz
  • masło
  • kolendra
  • cebula
  • limonka
  • cukier

Przesmażamy posiekaną cebulę razem z batatem i curry, doprawiamy solą, następnie jak batat zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę mango i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na drugiej patelni smażymy kurczaka na maśle, doprawiamy solą, po minucie z każdej strony. Po zredukowaniu sosu dokładamy kurczaka pokrojonego w paski. Doprawiamy świeżą kolendrą, sokiem z limonki i cukrem.

Danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendrą.

Hubert Paluch

Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowo-orzechowym

  • Pierś z kurczaka
  • wątróbka
  • szparagi
  • pomidory
  • cebula
  • jabłka
  • orzechy włoskie
  • śmietana 36%
  • masło
  • majeranek
  • czerwona papryka słodka
  • jaja
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek

Mięso i wątróbkę mielimy w maszynce, doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem, czerwoną papryką. Dodajemy do tego żółtko i 3 łyżki bułki tartej. Formujemy pulpeciki i smażymy na oliwie z oliwek. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory (3), pokrojone w kostkę jabłko bez skóry i posiekaną garstkę orzechów, gdy to się trochę poddusi, dodajemy łyżkę masła i śmietanę, redukujemy. Na osobnej patelni podsmażamy tylko końcówki szparagów, doprawione solą i pieprzem.

W fazie końcowej redukcji sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę całość.

Na talerz wykładamy pulpeciki z sosem, dekorujemy kawałkami jabłka, robimy kleksy z sosu, na boku talerza kładziemy główki szparagów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości