Marta Klim
Curry z kurczaka na mleku kokosowym
- Pół batata
- pół mango
- pierś z kurczaka
- puszka mleka kokosowego
- curry
- szczypta cynamonu, sól, pieprz
- masło
- kolendra
- cebula
- limonka
- cukier
Przesmażamy posiekaną cebulę razem z batatem i curry, doprawiamy solą, następnie jak batat zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę mango i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na drugiej patelni smażymy kurczaka na maśle, doprawiamy solą, po minucie z każdej strony. Po zredukowaniu sosu dokładamy kurczaka pokrojonego w paski. Doprawiamy świeżą kolendrą, sokiem z limonki i cukrem.
Danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendrą.
Hubert Paluch
Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowo-orzechowym
- Pierś z kurczaka
- wątróbka
- szparagi
- pomidory
- cebula
- jabłka
- orzechy włoskie
- śmietana 36%
- masło
- majeranek
- czerwona papryka słodka
- jaja
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Mięso i wątróbkę mielimy w maszynce, doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem, czerwoną papryką. Dodajemy do tego żółtko i 3 łyżki bułki tartej. Formujemy pulpeciki i smażymy na oliwie z oliwek. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory (3), pokrojone w kostkę jabłko bez skóry i posiekaną garstkę orzechów, gdy to się trochę poddusi, dodajemy łyżkę masła i śmietanę, redukujemy. Na osobnej patelni podsmażamy tylko końcówki szparagów, doprawione solą i pieprzem.
W fazie końcowej redukcji sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę całość.
Na talerz wykładamy pulpeciki z sosem, dekorujemy kawałkami jabłka, robimy kleksy z sosu, na boku talerza kładziemy główki szparagów.