Przepisy z II odcinka - cz II

Krzysztof Ciepiela _JW71650.jpg
Krzysztof Ciepiela _JW71650.jpg

FASZEROWANE UDKA

Sonia Kuś

Udko faszerowane podrobami i pietruszką, podane z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • Nać pietruszki
    • pół czerstwej bułki
      • ciepłe mleko do nasączenia bułki
        • 5 małych wątróbek z kurczaka
          • jedna pierś ze skórą
            • opakowanie boczku (ok.150g)
              • ½ jabłka
                • majeranek, sól, pieprz
                  • cebula duża
                    • 7 pieczarek
                      • masło
                        • oliwa z oliwek do smażenia
                          • 100 g kaszy gryczanej
                            • nici i wykałaczki
                              • 1 jajko

                                Trybujemy udko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przysmażamy wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy majerankiem i solą do smaku. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. W maszynce do mielenia mielimy pierś z kurczaka, wątróbkę z dodatkami z patelni, całą nać pietruszki, bułkę, dodajemy jajko i przyprawiamy. Farszem nabijamy udko, zawijamy w plastry boczku, wiążemy nićmi, następnie przesmażamy na patelni. Następnie udko wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, piekarnik nagrzewany do 200 stopni góra/dół i pieczemy, aż mięso dojdzie. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelni szklimy cebulę z pokrojonymi pieczarkami (ta sama patelnia co do udka), gotową kaszę dajemy na patelnię, przesmażamy chwilkę, podlewamy wodą.

                                Na talerz wykładamy kaszę z pieczarkami, obok kładziemy udko, dekorujemy pietruszką.

                                Mariusz Komenda

                                Udko faszerowane boczkiem i piersią z kurczaka podane z ziemniaczkami i sosem kurkowym

                                • Udko
                                  • boczek wędzony
                                    • koper
                                      • pierś z kurczaka
                                        • 2 duże ziemniaki
                                          • 200g kurek
                                            • kostka masła
                                              • oliwa z oliwek
                                                • pieprz, sól
                                                  • śmietana 36%
                                                    • rozmaryn

                                                      Trybujemy udko. W maszynce do mielenia mielimy na grubych oczkach pierś z kurczaka ze skórą i wędzony boczek, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udko, wiążemy nitką. Następnie udko obsmażamy z każdej strony na patelni na oliwie z oliwek, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry ok 2 cm, wkładamy do rondelka, dodajemy rozmaryn, 2 łyżki wody, czosnek, kostkę masła i smażymy do miękkości.

                                                      Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki, podsmażamy ok 5 minut, dodajemy śmietanę 36%, doprawiamy świeżym koperkiem, solą, pieprzem. Redukujemy.

                                                      Na talerz wykładamy odsączone z tłuszczu ziemniaki, dekorujemy gałązkami kopru, obok kładziemy udko, sos i dekorujemy jadalnymi kwiatami.

                                                      Marta Klim

                                                      Udko faszerowane wątróbką, smażonym jabłkiem i rodzynkami

                                                      • Udko z kurczaka
                                                        • wątróbka drobiowa
                                                          • jabłko
                                                            • garść rodzynek
                                                              • pietruszka, koperek, tymianek, bazylia
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • masło
                                                                    • pół papryki czerwonej
                                                                      • pomidor
                                                                        • połowa cukinii
                                                                          • ćwiartka czerwonej cebuli
                                                                            • czosnek
                                                                              • ziemniaki

                                                                                Trybujemy udko.

                                                                                Farsz: kroimy cebulę, czosnek, jabłko, przysmażamy to na maśle, dodajemy wątróbkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 4 minuty. Następnie faszerujemy tym udko, skórę łączymy za pomocą wykałaczek. Obsmażamy na maśle z oliwą, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na 25 minut.

                                                                                Kroimy ziemniaki na talarki z czosnkiem i tymiankiem, solimy, wkładamy do piekarnika w osobnym naczyniu, pieczemy 25 minut.

                                                                                Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę i przysmażamy z bazylią na oliwie z oliwek ok. 5 minut.

                                                                                Na talerz wykładamy udko, obok warzywa i ziemniaki.

                                                                                Krzysiek CiepielaUdko faszerowane mięsem z podudzia i wątróbką

                                                                                • Udko z kurczaka
                                                                                  • mięso z reszty kurczaka
                                                                                    • wątróbka drobiowa
                                                                                      • papryka czerwona
                                                                                        • cebula
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • bułka pszenna
                                                                                                • nici
                                                                                                  • śmietana 12%
                                                                                                    • rozmaryn do dekoracji
                                                                                                      • jeżyny, maliny
                                                                                                        • musztarda dijon
                                                                                                          • suszona żurawina
                                                                                                            • jajko

                                                                                                              Trybujemy udko. Mięso oraz wątróbkę i namoczoną wcześniej bułkę pszenną mielimy w maszynce. Paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do zmielonych składników, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko. Udko lekko rozbijamy i faszerujemy, zszywamy nićmi. Obsmażamy na patelni na oliwie ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy udko ok. 15 minut w zależności od wielkości.

                                                                                                              Sos: śmietanę łączymy z łyżeczką musztardy, dodajemy suszoną żurawinę, świeże maliny i jeżyny, miksujemy na gładki sos.

                                                                                                              Na talerzu układamy sos, na nim udko, dekorujemy świeżymi owocami i gałązką rozmarynu.

                                                                                                              Hubert Paluch

                                                                                                              Udko faszerowane pieczarkami, piersią i sercem

                                                                                                              • Udko z kurczaka
                                                                                                                • 4 pieczarki
                                                                                                                  • serce drobiowe
                                                                                                                    • sól pieprz
                                                                                                                      • papryka
                                                                                                                        • majeranek
                                                                                                                          • masło
                                                                                                                            • szczypiorek
                                                                                                                              • nici
                                                                                                                                • groszek zielony garść
                                                                                                                                  • sok z limonki
                                                                                                                                    • curry
                                                                                                                                      • jeżyny
                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                          • cukier
                                                                                                                                            • ostra papryka

                                                                                                                                              Trybujemy udko. Faszerujemy je zmielonymi: pieczarkami, sercem, piersią, przyprawami i szczypiorkiem, następnie nacieramy pieprzem i solą, wiążemy nićmi. Obsmażamy z dwóch stron na oliwie na patelni po 3-4 minuty. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy udko ok. 20 minut. Do garnka wrzucamy groszek, szczyptę soli, cukru i curry, łyżkę masła, podgrzewamy.

                                                                                                                                              Sos: do garnka wrzucamy jeżyny, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, gotujemy.

                                                                                                                                              Wykładamy groszek dookoła talerza, potem pokrojone w plastry udko, robimy kleksy z sosu, dekorujemy kwiatami jadalnymi.

                                                                                                                                              Mateusz Kopciuch

                                                                                                                                              Udko faszerowane porem, gorgonzolą, śmietaną i boczkiem

                                                                                                                                              • Udko z kurczaka
                                                                                                                                                • pół pora
                                                                                                                                                  • gorgonzola 50 g
                                                                                                                                                    • 3 plastry boczku
                                                                                                                                                      • śmietana 36% 100 ml
                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                          • masło
                                                                                                                                                            • cząber
                                                                                                                                                              • papryka słodka w proszku
                                                                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                                                                  • ziemniaki
                                                                                                                                                                    • gałązka rozmarynu

                                                                                                                                                                      Trybujemy udko, doprawiamy od strony skóry solą, cząbrem, papryką. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekany w piórka por, dodajemy posiekany w kostkę boczek, gorgonzolę i śmietanę, smażymy do zagęszczenia, doprawiamy wg uznania

                                                                                                                                                                      Faszerujemy udko, wiążemy nićmi. Przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie rozcinamy rękaw, przełączamy piekarnik na grzanie z góry i rumienimy skórkę jeszcze przez 5 minut.

                                                                                                                                                                      Udko podajemy z ziemniakami przesmażonymi na maśle z rozmarynem i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                      Anna Weber

                                                                                                                                                                      Udko faszerowane borowikami, cebulką i piersią z kurczaka

                                                                                                                                                                      • Udko z kurczaka
                                                                                                                                                                        • borowiki 200 g
                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                            • pierś z kurczaka
                                                                                                                                                                              • pęczek szparagów
                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                                                      • śmietana 36%
                                                                                                                                                                                        • mleko
                                                                                                                                                                                          • kolendra

                                                                                                                                                                                            Trybujemy udko. Podsmażamy 100 g borowików i jedną cebulkę pokrojoną w kosteczkę na łyżce oliwy, doprawiamy szczyptą soli, następnie mielimy w maszynce. Nadziewamy udko farszem z patelni z kilkoma listkami kolendry, wiążemy nićmi. Obsmażamy udko na łyżce oliwy na patelni ok 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy udko 20 minut.

                                                                                                                                                                                            Sos: na łyżce oliwy smażymy borowiki ze szczyptą soli, dodajemy śmietankę i 2 łyżki mleka, zagęszczamy sos.

                                                                                                                                                                                            Odcinamy końcówki szparagów i smażymy je na łyżce oliwy ok 5 minut.

                                                                                                                                                                                            Na talerz wykładamy pokrojone w plastry udko, obok kładziemy szparagi i polewamy sosem, dekorujemy kolendrą.

                                                                                                                                                                                            Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                                                            Udko faszerowane boczniakami

                                                                                                                                                                                            • Udko z kurczaka
                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                • rozmaryn
                                                                                                                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                    • boczniaki
                                                                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                                                                        • ziemniaki
                                                                                                                                                                                                          • śmietana 18%
                                                                                                                                                                                                            • prawdziwki marynowane

                                                                                                                                                                                                              Trybujemy udko, smażymy boczniaki na patelni na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, robimy marynatę z soli, rozmarynu i oliwy. Zawijamy udko, zawiązujemy nićmi, wrzucamy do marynaty na ok 10 minut. Następnie wkładamy udko do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 25 minut. Gotujemy 3 ziemniaki z dodatkiem masła, potem dodajemy śmietanę 18% i ubijamy na puree przynajmniej 3 minuty, żeby były puszyste. Bierzemy prawdziwka marynowanego, kroimy na pół i smażymy z jednej strony na złocisty kolor. Układamy na talerzu wg uznania.

                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości