Przepisy z II odcinka - cz II

Krzysztof Ciepiela _JW71650.jpg
Krzysztof Ciepiela _JW71650.jpg

FASZEROWANE UDKA

Sonia Kuś

Udko faszerowane podrobami i pietruszką, podane z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • Nać pietruszki
  • pół czerstwej bułki
  • ciepłe mleko do nasączenia bułki
  • 5 małych wątróbek z kurczaka
  • jedna pierś ze skórą
  • opakowanie boczku (ok.150g)
  • ½ jabłka
  • majeranek, sól, pieprz
  • cebula duża
  • 7 pieczarek
  • masło
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 100 g kaszy gryczanej
  • nici i wykałaczki
  • 1 jajko

Trybujemy udko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przysmażamy wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy majerankiem i solą do smaku. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. W maszynce do mielenia mielimy pierś z kurczaka, wątróbkę z dodatkami z patelni, całą nać pietruszki, bułkę, dodajemy jajko i przyprawiamy. Farszem nabijamy udko, zawijamy w plastry boczku, wiążemy nićmi, następnie przesmażamy na patelni. Następnie udko wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, piekarnik nagrzewany do 200 stopni góra/dół i pieczemy, aż mięso dojdzie. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelni szklimy cebulę z pokrojonymi pieczarkami (ta sama patelnia co do udka), gotową kaszę dajemy na patelnię, przesmażamy chwilkę, podlewamy wodą.

Na talerz wykładamy kaszę z pieczarkami, obok kładziemy udko, dekorujemy pietruszką.

Mariusz Komenda

Udko faszerowane boczkiem i piersią z kurczaka podane z ziemniaczkami i sosem kurkowym

  • Udko
  • boczek wędzony
  • koper
  • pierś z kurczaka
  • 2 duże ziemniaki
  • 200g kurek
  • kostka masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • śmietana 36%
  • rozmaryn

Trybujemy udko. W maszynce do mielenia mielimy na grubych oczkach pierś z kurczaka ze skórą i wędzony boczek, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udko, wiążemy nitką. Następnie udko obsmażamy z każdej strony na patelni na oliwie z oliwek, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry ok 2 cm, wkładamy do rondelka, dodajemy rozmaryn, 2 łyżki wody, czosnek, kostkę masła i smażymy do miękkości.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki, podsmażamy ok 5 minut, dodajemy śmietanę 36%, doprawiamy świeżym koperkiem, solą, pieprzem. Redukujemy.

Na talerz wykładamy odsączone z tłuszczu ziemniaki, dekorujemy gałązkami kopru, obok kładziemy udko, sos i dekorujemy jadalnymi kwiatami.

Marta Klim

Udko faszerowane wątróbką, smażonym jabłkiem i rodzynkami

  • Udko z kurczaka
  • wątróbka drobiowa
  • jabłko
  • garść rodzynek
  • pietruszka, koperek, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz
  • masło
  • pół papryki czerwonej
  • pomidor
  • połowa cukinii
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • czosnek
  • ziemniaki

Trybujemy udko.

Farsz: kroimy cebulę, czosnek, jabłko, przysmażamy to na maśle, dodajemy wątróbkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 4 minuty. Następnie faszerujemy tym udko, skórę łączymy za pomocą wykałaczek. Obsmażamy na maśle z oliwą, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na 25 minut.

Kroimy ziemniaki na talarki z czosnkiem i tymiankiem, solimy, wkładamy do piekarnika w osobnym naczyniu, pieczemy 25 minut.

Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę i przysmażamy z bazylią na oliwie z oliwek ok. 5 minut.

Na talerz wykładamy udko, obok warzywa i ziemniaki.

Krzysiek CiepielaUdko faszerowane mięsem z podudzia i wątróbką

  • Udko z kurczaka
  • mięso z reszty kurczaka
  • wątróbka drobiowa
  • papryka czerwona
  • cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bułka pszenna
  • nici
  • śmietana 12%
  • rozmaryn do dekoracji
  • jeżyny, maliny
  • musztarda dijon
  • suszona żurawina
  • jajko

Trybujemy udko. Mięso oraz wątróbkę i namoczoną wcześniej bułkę pszenną mielimy w maszynce. Paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do zmielonych składników, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko. Udko lekko rozbijamy i faszerujemy, zszywamy nićmi. Obsmażamy na patelni na oliwie ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy udko ok. 15 minut w zależności od wielkości.

Sos: śmietanę łączymy z łyżeczką musztardy, dodajemy suszoną żurawinę, świeże maliny i jeżyny, miksujemy na gładki sos.

Na talerzu układamy sos, na nim udko, dekorujemy świeżymi owocami i gałązką rozmarynu.

Hubert Paluch

Udko faszerowane pieczarkami, piersią i sercem

  • Udko z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • serce drobiowe
  • sól pieprz
  • papryka
  • majeranek
  • masło
  • szczypiorek
  • nici
  • groszek zielony garść
  • sok z limonki
  • curry
  • jeżyny
  • masło
  • cukier
  • ostra papryka

Trybujemy udko. Faszerujemy je zmielonymi: pieczarkami, sercem, piersią, przyprawami i szczypiorkiem, następnie nacieramy pieprzem i solą, wiążemy nićmi. Obsmażamy z dwóch stron na oliwie na patelni po 3-4 minuty. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy udko ok. 20 minut. Do garnka wrzucamy groszek, szczyptę soli, cukru i curry, łyżkę masła, podgrzewamy.

Sos: do garnka wrzucamy jeżyny, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, gotujemy.

Wykładamy groszek dookoła talerza, potem pokrojone w plastry udko, robimy kleksy z sosu, dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Mateusz Kopciuch

Udko faszerowane porem, gorgonzolą, śmietaną i boczkiem

  • Udko z kurczaka
  • pół pora
  • gorgonzola 50 g
  • 3 plastry boczku
  • śmietana 36% 100 ml
  • sól, pieprz
  • masło
  • cząber
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek
  • ziemniaki
  • gałązka rozmarynu

Trybujemy udko, doprawiamy od strony skóry solą, cząbrem, papryką. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekany w piórka por, dodajemy posiekany w kostkę boczek, gorgonzolę i śmietanę, smażymy do zagęszczenia, doprawiamy wg uznania

Faszerujemy udko, wiążemy nićmi. Przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie rozcinamy rękaw, przełączamy piekarnik na grzanie z góry i rumienimy skórkę jeszcze przez 5 minut.

Udko podajemy z ziemniakami przesmażonymi na maśle z rozmarynem i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Anna Weber

Udko faszerowane borowikami, cebulką i piersią z kurczaka

  • Udko z kurczaka
  • borowiki 200 g
  • cebula
  • pierś z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • sól, pieprz
  • masło
  • oliwa
  • śmietana 36%
  • mleko
  • kolendra

Trybujemy udko. Podsmażamy 100 g borowików i jedną cebulkę pokrojoną w kosteczkę na łyżce oliwy, doprawiamy szczyptą soli, następnie mielimy w maszynce. Nadziewamy udko farszem z patelni z kilkoma listkami kolendry, wiążemy nićmi. Obsmażamy udko na łyżce oliwy na patelni ok 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy udko 20 minut.

Sos: na łyżce oliwy smażymy borowiki ze szczyptą soli, dodajemy śmietankę i 2 łyżki mleka, zagęszczamy sos.

Odcinamy końcówki szparagów i smażymy je na łyżce oliwy ok 5 minut.

Na talerz wykładamy pokrojone w plastry udko, obok kładziemy szparagi i polewamy sosem, dekorujemy kolendrą.

Adrian Adamczyk

Udko faszerowane boczniakami

  • Udko z kurczaka
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • boczniaki
  • masło
  • ziemniaki
  • śmietana 18%
  • prawdziwki marynowane

Trybujemy udko, smażymy boczniaki na patelni na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, robimy marynatę z soli, rozmarynu i oliwy. Zawijamy udko, zawiązujemy nićmi, wrzucamy do marynaty na ok 10 minut. Następnie wkładamy udko do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 25 minut. Gotujemy 3 ziemniaki z dodatkiem masła, potem dodajemy śmietanę 18% i ubijamy na puree przynajmniej 3 minuty, żeby były puszyste. Bierzemy prawdziwka marynowanego, kroimy na pół i smażymy z jednej strony na złocisty kolor. Układamy na talerzu wg uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości