FASZEROWANE UDKA
Sonia Kuś
Udko faszerowane podrobami i pietruszką, podane z kaszą gryczaną i pieczarkami
- Nać pietruszki
- pół czerstwej bułki
- ciepłe mleko do nasączenia bułki
- 5 małych wątróbek z kurczaka
- jedna pierś ze skórą
- opakowanie boczku (ok.150g)
- ½ jabłka
- majeranek, sól, pieprz
- cebula duża
- 7 pieczarek
- masło
- oliwa z oliwek do smażenia
- 100 g kaszy gryczanej
- nici i wykałaczki
- 1 jajko
Trybujemy udko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przysmażamy wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy majerankiem i solą do smaku. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. W maszynce do mielenia mielimy pierś z kurczaka, wątróbkę z dodatkami z patelni, całą nać pietruszki, bułkę, dodajemy jajko i przyprawiamy. Farszem nabijamy udko, zawijamy w plastry boczku, wiążemy nićmi, następnie przesmażamy na patelni. Następnie udko wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, piekarnik nagrzewany do 200 stopni góra/dół i pieczemy, aż mięso dojdzie. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelni szklimy cebulę z pokrojonymi pieczarkami (ta sama patelnia co do udka), gotową kaszę dajemy na patelnię, przesmażamy chwilkę, podlewamy wodą.
Na talerz wykładamy kaszę z pieczarkami, obok kładziemy udko, dekorujemy pietruszką.
Mariusz Komenda
Udko faszerowane boczkiem i piersią z kurczaka podane z ziemniaczkami i sosem kurkowym
- Udko
- boczek wędzony
- koper
- pierś z kurczaka
- 2 duże ziemniaki
- 200g kurek
- kostka masła
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- śmietana 36%
- rozmaryn
Trybujemy udko. W maszynce do mielenia mielimy na grubych oczkach pierś z kurczaka ze skórą i wędzony boczek, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udko, wiążemy nitką. Następnie udko obsmażamy z każdej strony na patelni na oliwie z oliwek, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry ok 2 cm, wkładamy do rondelka, dodajemy rozmaryn, 2 łyżki wody, czosnek, kostkę masła i smażymy do miękkości.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki, podsmażamy ok 5 minut, dodajemy śmietanę 36%, doprawiamy świeżym koperkiem, solą, pieprzem. Redukujemy.
Na talerz wykładamy odsączone z tłuszczu ziemniaki, dekorujemy gałązkami kopru, obok kładziemy udko, sos i dekorujemy jadalnymi kwiatami.
Marta Klim
Udko faszerowane wątróbką, smażonym jabłkiem i rodzynkami
- Udko z kurczaka
- wątróbka drobiowa
- jabłko
- garść rodzynek
- pietruszka, koperek, tymianek, bazylia
- sól, pieprz
- masło
- pół papryki czerwonej
- pomidor
- połowa cukinii
- ćwiartka czerwonej cebuli
- czosnek
- ziemniaki
Trybujemy udko.
Farsz: kroimy cebulę, czosnek, jabłko, przysmażamy to na maśle, dodajemy wątróbkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 4 minuty. Następnie faszerujemy tym udko, skórę łączymy za pomocą wykałaczek. Obsmażamy na maśle z oliwą, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na 25 minut.
Kroimy ziemniaki na talarki z czosnkiem i tymiankiem, solimy, wkładamy do piekarnika w osobnym naczyniu, pieczemy 25 minut.
Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę i przysmażamy z bazylią na oliwie z oliwek ok. 5 minut.
Na talerz wykładamy udko, obok warzywa i ziemniaki.
Krzysiek CiepielaUdko faszerowane mięsem z podudzia i wątróbką
- Udko z kurczaka
- mięso z reszty kurczaka
- wątróbka drobiowa
- papryka czerwona
- cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- bułka pszenna
- nici
- śmietana 12%
- rozmaryn do dekoracji
- jeżyny, maliny
- musztarda dijon
- suszona żurawina
- jajko
Trybujemy udko. Mięso oraz wątróbkę i namoczoną wcześniej bułkę pszenną mielimy w maszynce. Paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do zmielonych składników, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko. Udko lekko rozbijamy i faszerujemy, zszywamy nićmi. Obsmażamy na patelni na oliwie ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy udko ok. 15 minut w zależności od wielkości.
Sos: śmietanę łączymy z łyżeczką musztardy, dodajemy suszoną żurawinę, świeże maliny i jeżyny, miksujemy na gładki sos.
Na talerzu układamy sos, na nim udko, dekorujemy świeżymi owocami i gałązką rozmarynu.
Hubert Paluch
Udko faszerowane pieczarkami, piersią i sercem
- Udko z kurczaka
- 4 pieczarki
- serce drobiowe
- sól pieprz
- papryka
- majeranek
- masło
- szczypiorek
- nici
- groszek zielony garść
- sok z limonki
- curry
- jeżyny
- masło
- cukier
- ostra papryka
Trybujemy udko. Faszerujemy je zmielonymi: pieczarkami, sercem, piersią, przyprawami i szczypiorkiem, następnie nacieramy pieprzem i solą, wiążemy nićmi. Obsmażamy z dwóch stron na oliwie na patelni po 3-4 minuty. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy udko ok. 20 minut. Do garnka wrzucamy groszek, szczyptę soli, cukru i curry, łyżkę masła, podgrzewamy.
Sos: do garnka wrzucamy jeżyny, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, gotujemy.
Wykładamy groszek dookoła talerza, potem pokrojone w plastry udko, robimy kleksy z sosu, dekorujemy kwiatami jadalnymi.
Mateusz Kopciuch
Udko faszerowane porem, gorgonzolą, śmietaną i boczkiem
- Udko z kurczaka
- pół pora
- gorgonzola 50 g
- 3 plastry boczku
- śmietana 36% 100 ml
- sól, pieprz
- masło
- cząber
- papryka słodka w proszku
- czosnek
- ziemniaki
- gałązka rozmarynu
Trybujemy udko, doprawiamy od strony skóry solą, cząbrem, papryką. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekany w piórka por, dodajemy posiekany w kostkę boczek, gorgonzolę i śmietanę, smażymy do zagęszczenia, doprawiamy wg uznania
Faszerujemy udko, wiążemy nićmi. Przekładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie rozcinamy rękaw, przełączamy piekarnik na grzanie z góry i rumienimy skórkę jeszcze przez 5 minut.
Udko podajemy z ziemniakami przesmażonymi na maśle z rozmarynem i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Anna Weber
Udko faszerowane borowikami, cebulką i piersią z kurczaka
- Udko z kurczaka
- borowiki 200 g
- cebula
- pierś z kurczaka
- pęczek szparagów
- sól, pieprz
- masło
- oliwa
- śmietana 36%
- mleko
- kolendra
Trybujemy udko. Podsmażamy 100 g borowików i jedną cebulkę pokrojoną w kosteczkę na łyżce oliwy, doprawiamy szczyptą soli, następnie mielimy w maszynce. Nadziewamy udko farszem z patelni z kilkoma listkami kolendry, wiążemy nićmi. Obsmażamy udko na łyżce oliwy na patelni ok 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy udko 20 minut.
Sos: na łyżce oliwy smażymy borowiki ze szczyptą soli, dodajemy śmietankę i 2 łyżki mleka, zagęszczamy sos.
Odcinamy końcówki szparagów i smażymy je na łyżce oliwy ok 5 minut.
Na talerz wykładamy pokrojone w plastry udko, obok kładziemy szparagi i polewamy sosem, dekorujemy kolendrą.
Adrian Adamczyk
Udko faszerowane boczniakami
- Udko z kurczaka
- sól, pieprz
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- boczniaki
- masło
- ziemniaki
- śmietana 18%
- prawdziwki marynowane
Trybujemy udko, smażymy boczniaki na patelni na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, robimy marynatę z soli, rozmarynu i oliwy. Zawijamy udko, zawiązujemy nićmi, wrzucamy do marynaty na ok 10 minut. Następnie wkładamy udko do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 25 minut. Gotujemy 3 ziemniaki z dodatkiem masła, potem dodajemy śmietanę 18% i ubijamy na puree przynajmniej 3 minuty, żeby były puszyste. Bierzemy prawdziwka marynowanego, kroimy na pół i smażymy z jednej strony na złocisty kolor. Układamy na talerzu wg uznania.