Agata Krawczyk
Pierogi z twarogiem i truskawkami
- Ser twarogowy 200 g,
- truskawki 15 sztuk,
- mąka 2 szklanki,
- woda 1,5 szklanki,
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- szczypta soli,
- cukier,
- śmietanka 30%,
- cynamon,
- masło
Mąkę wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek, wyrabiamy na ciasto. Wałkujemy i robimy kółeczka do pierogów. Twaróg mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru. Truskawki kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na patelni, podsmażamy. Gdy lekko ostygną, mieszamy twaróg z truskawkami.
Mus: truskawki rozdrabniamy widelcem, kładziemy na rozgrzanej patelni z cukrem, karmelizujemy, dodajemy śmietankę, przesmażyć minutkę.
Nadziewamy ciasto farszem, sklejamy. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, do wypłynięcia. Rozpuszczamy masło na patelni, ok. 2 łyżki, wrzucamy ugotowane pierogi, chwilkę smażymy je na masełku.
Na talerz nakładamy mus truskawkowy, na obok wykładamy pierożki, na wierzch dajemy troszkę twarogu, dekorujemy truskawkami.
Kasia Domańska
Udko z kurczaka na puree ziemniaczanym, karmelizowane marchewki i szybkie pikle z warzyw
1 udko z kurczaka,
- mała cebula,
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
- sól,
- majeranek suszony,
- słodka papryka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 młode marchewki,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka masła,
- sól
- 1 ziemniak,
- 50ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- sól
- pół ogórka,
- pół zielonego jabłka,
- kawałek białej kapusty,
- ¼ szklanki octu z białego wina,
- ¼ szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli
Udko nacieramy oliwą, majerankiem, solą i papryką słodką, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół układamy pokrojoną cebulę i gałązki ziół. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, następnie naczynie układamy wyżej w piekarniku, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 5 minut do uzyskania złotej skórki.
Ziemniaka kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Tłuczemy ziemniaki do gładkości, dodajemy masło, śmietankę i sól. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy cukier, czekamy do rozpuszczenia, nie mieszamy. Wrzucamy obrane i przekrojone na pół młode marchewki, dodajemy masło i sól i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilka minut. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w pół-plasterki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojone kawałki białej kapusty. Z octu, wody, cukru i soli przygotowujemy marynatę. Umieszczamy wszystko w misce i marynujemy przez około 30 minut. Na talerz nakładamy puree, na którym kładziemy upieczonego kurczaka. Obok układamy karmelizowane marchewki i pikle warzywne. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.
Piotr Menkus
Polędwica z Dorsza z sałatką a`la szopska z kluskami lanymi z „zepsutego” puree z ziemniaka, marchewki i dyni.
Składniki:
- Polędwica z dorsza 250 g
- Liść Laurowy
- Ziele Angielskie
- Tymianek świeży garść
- 60 g masła
Kluski:
- Jeden ziemniak
- 1/5 dyni piżmowej
- 3 średnie marchewki
- Mleko 3,2% 100 ml
- Mąka pszenna pół szklanki
Sałatka:
- Jeden pomidor malinowy
- Pół ogórka
- Parę liści kolendry
- Mała garść twarogu
- Oliwa z oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Polędwicę z dorsza kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posypujemy polędwicę pieprzem.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz oraz garść świeżego tymianku.
Polewamy roztopionym masłem dorsza i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok. 25-30 minut.
Do drugiego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Kiedy zawrze, wrzucamy obrane marchewki, ziemniaki oraz dynię. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodajemy mleko oraz mąkę i mieszamy ze sobą do konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Przecieramy przez sito masę do garnka z gotującą się wodą na 15 sekund i od razu przelewamy kluski zimną wodą.
Do sałatki: kroimy ogórek i pomidor w cienkie plastry, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz posiekaną kolendrę.
Sałatkę wykładamy na talerz, na sałatkę wykładamy dorsza, obok kładziemy kluseczki. Posypujemy sałatkę twarogiem oraz solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami kolendry.
Iwona Kurczab
Pieczony filet z dorsza z ryżem i pieczonym płatem białej kapusty
- 1 Filet z dorsza
- ćwiartka kapusty
- 1 pomidor
- pieprz ,sól
- Woreczek ryżu
- 1 piwo
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- rozmaryn
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 100g masła
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- słodka papryka
Sposób przygotowania:
Dorsza umyj i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włącz piekarnik na 180 stopni. Podsmaż delikatnie dorsza na patelni z oliwą, po 30 sekund z każdej strony (oprósz wcześniej mąką).
Umieść dorsza w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie małej kostki masła, obtocz dorsza plasterkami pomidora i świeżym rozmarynem. Umieść dorsza w piekarniku na 8-10min (w zależności od wielkości filetu).
Na patelni podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć ryż i powoli mieszaj ryż szpatułką. Gdy ryż się zarumieni, zalej patelnię piwem i gotuj aż do wyparowania, powtórz tę czynność za każdym razem, gdy piwo wyparuje i kontroluj smak i konsystencję ryżu. Dopraw ryż czerwoną papryką.
Ukrój dwucentymetrowy płat białej kapusty. Dodaj do kapusty oliwę, sól, pieprz oraz paprykę słodką. Umieść kapustę na papierze do pieczenia i włóż na 15min do piekarnika (180stopni).
Umyj i obierz marchewkę. Pokrój marchewkę w cieniutkie plasterki, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Umyj ogórka, wykrój nasienie i również pokrój go w cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Podanie: Wyłóż rybę z płatem pomidora na środek talerza. Dodaj ryż po prawej stronie i połóż na nim posiekane ogórki. Po lewej stronie umieść pieczony płat kapusty a na niej posiekaną marchewkę. Dorsza polej dwiema łyżkami masła z ziołami z naczynia żaroodpornego.
Tomek Szewczyk
Ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 80g cukru
- 75g masła
Ptyś:
- 90ml wody
- 90ml mleka
- 75g masła
- 95g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
Krem:
- 300 ml śmietany,
- cukier,
- 0,5 jabłka
- Kilka truskawek
Zacznij od kruszonki. Wymieszaj przesianą mąkę z cukrem na blacie. Zrób otwór na środku na masło i połącz razem delikatnie (najlepiej na początku nożem). Włóż ciasto na folię spożywczą i rozwałkuj. Przykryj folią z drugiej strony i włóż do zamrażarki na czas robienia ciasta parzonego.
Ciasto na ptysie zacznij od zagotowania w rondelku masła z mlekiem, wodą, solą oraz cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę. Odstaw rondelek i zamieszaj. Następnie z powrotem na gaz i smaż minimum 2 minuty (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek). Włóż do miski do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj po kolei 3 jajka, aż do uzyskania odpowiedniej masy.
Wyciągnij ciasto z zamrażarki.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Na blaszkę połóż ciasto od ptysia, a na to zamrożone ciasto kruche o tej samej średnicy co ptyś. Włóż do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Po tym czasie zostaw ptysie do wystygnięcia bez otwierania w piekarniku przez 5 minut. Ubij śmietanę i dodaj cukier. Rozkrój czubek ptysia. Ułóż pokrojone jabłka na spód. Na to dodaj ubitą śmietaną i truskawki do dekoracji. Połóż czapkę od ptysia na górę.
Kacper Lach Pierś z kurczaka z puree dyniowo-marchewkowym i karmelizowanym burakiem Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/4 kostki masła
- 100ml oliwy z oliwek
- szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu, imbiru suszonego, soli, tymianku
- 200ml śmietanki 30%
- pół buraka
- pół cebuli
- 2 marchewki
- ¼ dyni
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
Pierś wkładamy do mieszanki śmietanki z paprykami, imbirem i pieprzem, odstawiamy do marynowania.
Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
Dynię tniemy na mniejsze kawałki, polewamy połową oliwy, posypujemy tymiankiem i wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut na 200 stopni z funkcją grilla.
Buraka tniemy na cienkie paski obieraczką, cebulę na piórka, zalewamy octem winnym, odstawiamy.
Jak marchewka się ugotuje, dynia też, to blendujemy je z gałką muszkatołową.
Rozgrzewamy patelnię z resztą oliwy, dajemy pierś z kurczaka, a jak się przyrumieni z obu stron, dodajemy masło i rozmaryn.
Pierś wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni termoobieg na 10 minut. Można podlewać resztą płynu z patelni.
Na patelni rozgrzewamy cukier, wrzucamy buraki z cebulą, karmelizujemy. Jak będzie się przypiekać, można dodać troszkę wody. Z patelni bierzemy tylko buraka.
Na talerz wykładamy kurczaka, puree i samego buraka.
Tomek Grabowski
Kurczak z piwem na 2 sposoby
Puree ziemniaczano – buraczane
- ziemniak,
- burak,
- masło 40 g,
- ocet winny czerwony 1 łyżka,
- śmietanka 30% łyżka,
- sól, cukier, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Ziemniaka i buraka obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem masła. Odcedzić i doprawić przyprawami, po szczypcie. Dodać śmietankę i ocet winny, zblendować wszystko na gładką masę.
Kurczak duszony w piwie
- papryka słodka,
- kurczak,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- śmietanka,
- twaróg,
- oliwa,
- piwo
Z kurczaka wyciąć podudzie, przyprawić solą, pieprzem, świeżymi liśćmi tymianku. Śmietankę zmieszać z twarogiem i wymieszać w tym kurczaka, odstawić na 20 minut do zamarynowania.
Następnie usunąć nadmiar twarogu i ziół, smażyć kurczaka na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażyć z każdej strony po 4 minuty. Do małego rondelka wlać odrobinę piwa, doprowadzić do wrzenia, wstawić kurczaka, niech paruje w wywarze piwnym ok. 8 minut.
Kurczak w cieście piwnym
W misce zmieszać 100 g mąki, 100 ml piwa, sól, pieprz, 2 łyżki śmietanki – ciasto. Skrzydełko z kurczaka zamarynować w przyprawach: papryka ostra, pieprz, sól, curry. Odstawić na 10 minut. Następnie obtoczyć w cieście skrzydełka i smażyć na oliwie z obu stron po 4 minuty.
Smażona cebula z jabłkami
Cebulę pociąć w drobną kostkę, pół jabłka w talarki. Na maśle podsmażać z odrobiną cukru i soli, aż do skarmelizowania.
Grillowana marchewka
Obraną, całą młodą marchewkę posolić, natrzeć oliwą, grillować ok. 12 minut.
Pasta z pomidora
Pomidora pokroić w drobną kostkę, zblendować, zredukować w rondlu z łyżką octu winnego, doprawić świeżym tymiankiem i suszonym oregano.
Na talerz wyłożyć puree, na puree oba rodzaje kurczaka. W ringu obok ułożyć cebulkę z jabłkiem. Zrobić łezkę z pasty pomidorowej, całość przedzielić grillowaną marchewką.
Rafał Fidyt
Udko kurczaka faszerowane marchewką i burakiem, ziemniaki z kapustą, sos piwno – maślany
- Udko z kurczaka,
- 2 marchewki,
- burak,
- cebula,
- biała kapusta,
- ziemniak,
- piwo jasne,
- masło,
- tymianek,
- kminek,
- ocet winny czerwony,
- rozmaryn,
- majeranek
Udko trybujemy. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, buraka i marchewkę, dusimy na patelni, polewamy octem, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pierzem. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi udko, spinamy wykałaczką. Udko smażymy na oliwie do zbrązowienia. Następnie wstawiamy udko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę poszatkowaną podgotowujemy, potem wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem, doprawiamy solą, pierzem i kminkiem i gałką muszkatołową. Smażymy do zbrązowienia.
Szklankę piwa redukujemy z odrobiną cukru, tymiankiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Gdy cebula zmięknie, przecieramy ją przez sito, wykańczamy masłem do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem.
Na środek talerza dajemy ziemniaki i kapustę, obok kładziemy przekrojone na pół udko, polewamy sosem piwnym.
Gabriela Twardowska
Polskie pierogi
- pół kurczaka,
- 2 marchewki,
- połowa kapusty,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- twaróg,
- rozmaryn,
- kolendra,
- ziemniaki,
- mąka
Gotujemy ziemniaki do miękkości. Do garnka z wodą wrzucamy połówkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy, zagotowujemy. Mąkę z gorąca wodą i szczyptą soli zagniatamy, odstawiamy pod miską. Twaróg, ziemniaki, prażoną cebulkę mieszamy, doprawiamy do smaku – farsz 1.
Farsz 2 – Włoszczyznę z kurczakiem po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy kolendrą i przyprawami, redukujemy rosół.
Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsze, sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Na talerz wykładamy pierogi, polewamy zredukowanym rosołem, posypujemy zgrillowaną cebulką i kolendrą.
Dorota Pieniążek
Kurczak mamuśki
- filet z piersi kurczaka,
- cebula,
- 2 marchewki,
- ćwiartka dyni,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu czerwonego,
- curry,
- sól pieprz,
- banan,
- cukier,
- śmietanka 30%,
- mleko,
- ziemniak
Pierś marynujemy w oliwie, curry, soli, pieprzu. Rozpuszczamy na patelni masło i oliwę, smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę dynię, marchewki i banana. Po 10 minutach dolewamy wodę i ocet, dusimy 20 minut. Następnie blendujemy. Znowu dajemy na patelnię, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, dolewamy śmietankę i mleko. Kurczaka obsmażamy z obu stron na rumiano, potem dajemy go na patelnię, na której jest zblendowany sos, dusimy w nim kurczaka ok. 15 minut jeszcze. Gotujemy jednego ziemniaka w wodzie z łyżką masła i solą. Po ugotowaniu blendujemy na puree.
Na talerz kładziemy w ringu puree ziemniaczane, przystrajamy listkami rozmarynu, obok kładziemy pierś z kurczaka, polewamy sosem.
Placuszki z serkiem truskawkowym
- jajko,
- mąka,
- mleko,
- sól,
- cukier,
- twaróg,
- truskawki,
- śmietanka,
- bazylia
Ucieramy jedno jajko z ¾ szklanki mąki i ze szklanką mleka, doprawiamy szczyptą soli i cukru, wyrabiamy ciasto. Na suchej patelni smażymy okrągłe placuszki. W misce ucieramy 100 g sera białego razem z pokrojonymi truskawkami, dodajemy śmietankę.
Na talerz kładziemy 3 placuszki, na każdym z nich po łyżce serka truskawkowego, dekorujemy świeżymi truskawkami i bazylią.
Karolina Źródłowska
Polędwica z dorsza z płatkami owsianymi podana na puree z dyni, marchewki i jabłka z dodatkiem kluseczek dyniowych
- polędwica z dorsza,
- 3 marchewki,
- ćwiartka dyni,
- pół jabłka,
- mąka 125 g,
- 1 żółtko,
- twaróg 50 g,
- masło pół kostki,
- tymianek świeży,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru,
- ostra papryka 2 łyżeczki,
- płatki owsiane szklanka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- cebula
Gotujemy wodę, solimy. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy ¼ masła, dodajemy tymianek, studzimy. Dorsza solimy, pieprzymy, wkładamy do marynaty, zostawiamy na pół godziny.
Do 3 łyżek mąki dodajemy żółtko i twaróg i ugotowaną, wystygniętą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą i słodką, ugniatamy wszystko, robimy wałek, kroimy kluseczki.
Jabłko smażymy na patelni, dodajemy odrobinę masła, smażymy do miękkości.
Odcedzamy ugotowane warzywa, dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli, dorzucamy jabłko z patelni, blendujemy.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.
Obtaczamy dorsza w płatkach owsianych. 2 łyżki masła i 2 oliwy rozpuszczamy na patelni, dodajemy połowę cebuli, smażymy dorsza 4 minuty z każdej strony.
Na talerzu robimy łezkę z puree, obok kładziemy kluseczki, na puree kładziemy rybę, dekorujemy kolendrą i tymiankiem.
Natalia Parzysz
Kurczak mole (w czekoladzie) na puree warzywnym
- udko z kurczaka,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- pół kostki masła,
- 2 marchewki,
- ćwierć dyni,
- ziemniak,
- 50 g białego twarogu,
- świeża kolendra,
- cynamon,
- imbir mielony,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- sól
Kurczaka solimy, nacieramy mieszanką przypraw, wkładamy do miski. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, czekoladę, wsypujemy odrobinę ostrej papryki i cynamonu. Jak to się rozpuści, to wylewamy na kurczaka. Kurczaka przekładamy na patelnię, na której jest już masło w kawałkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni termoobieg. Jak się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy ok. 40 minut. Gotujemy warzywa pokrojone w kostkę we wrzącej, osolonej wodzie z masłem do miękkości. Odcedzamy, wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, blendujemy na puree. Doprawiamy solą, dodajemy posiekaną kolendrę.
Na talerz wykładamy puree, na puree kładziemy udko z kurczaka, polewamy sosem z pieczenia, posypujemy twarogiem z odrobiną soli, wszystko posypujemy kolendrą.
Sylwia Garska-Chmarycz
Filet z dorsza w cieście piwnym z sosem holenderskim i surówką z białej kapusty
Składniki:
- filet z dorsza,
- szklanka mąki pszennej,
- pół piwa,
- przyprawy: oregano, bazylia, cebula, papryka wędzona, sól, pieprz,
- jajko,
- pół butelki oleju.
Surówka:
- ćwiartka białej kapusty,
- marchewka,
- pół jabłka,
Sos holenderski:
- pół kostki masła
- żółtko
- łyżka wody
- rozmaryn
- gałka muszkatołowa
- trochę octu.
Pokrojonego w medaliony dorsza marynujemy w cebuli, wędzonej papryce, soli i pieprzu. W innym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy piwo do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Oprószony w mące filet z dorsza moczymy w cieście piwnym i nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Surówka: Poszatkowaną, białą kapustę mieszamy ze startymi na grubym oczku marchewką oraz jabłkiem. Do smaku ścieramy na malutkim oczku odrobinę cebuli. Doprawiamy do smaku również solą i pieprzem.
Sos holenderski: Żółtko mieszamy z wodą, umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Następnie dodajemy delikatnie rozpuszczone wcześniej masło. Ciągle mieszając, doprawiamy octem, solą, rozmarynem i gałką muszkatołową. Na talerz wykładamy filet, polewamy sosem a obok dajemy surówkę.
Krem z dyni
Składniki:
- ćwiartka dyni piżmowej,
- marchewka,
- cebula,
- ćwiartka kapusty białej,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
- śmietana 30%,
- 250 ml wody,
- imbir
Kroimy wszystkie warzywa w kostkę i umieszczamy w garnku wraz z 250 ml wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę imbiru, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie usuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie i umieszczamy wywar w blenderze. Miksujemy na gładką masę, przepuszczamy przez bardzo miałkie sito, wlewamy talerz i dekorujemy kleksem ubitej śmietany.
Pieczony banan z czekoladą podany z naleśnikiem z twarogiem i truskawkami („Choczewska wakacyjna fantazja”)
Składniki:
- jajko,
- pół szklanki mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- łyżka masła,
- pół kostki białego twarogu,
- talerz truskawek,
- bita śmietana,
- banan,
- pasek gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na folię aluminiową wykładamy banana z naciętą skórką. Do szparki bananowej wkładamy pasek gorzkiej czekolady i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy w osobnej misce jajko z mlekiem, dodajemy stopniowo mąki do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Do smaku dodajemy na koniec łyżeczkę cukru. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy naleśnika. Gotowego naleśnika wykładamy na talerz, oprószamy cukrem, dodajemy twaróg wymieszany z cukrem i bitą śmietaną. Dekorujemy truskawkami, a obok kładziemy upieczonego wcześniej banana.