Przepisy z II odcinka - cebula, kapusta, jabłka i ziemniaki!

Image_1024 (10).jpg
Image_1024 (10).jpg

Agata Krawczyk

Pierogi z twarogiem i truskawkami

  • Ser twarogowy 200 g,
  • truskawki 15 sztuk,
  • mąka 2 szklanki,
  • woda 1,5 szklanki,
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szczypta soli,
  • cukier,
  • śmietanka 30%,
  • cynamon,
  • masło

Mąkę wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek, wyrabiamy na ciasto. Wałkujemy i robimy kółeczka do pierogów. Twaróg mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru. Truskawki kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na patelni, podsmażamy. Gdy lekko ostygną, mieszamy twaróg z truskawkami.

Mus: truskawki rozdrabniamy widelcem, kładziemy na rozgrzanej patelni z cukrem, karmelizujemy, dodajemy śmietankę, przesmażyć minutkę.

Nadziewamy ciasto farszem, sklejamy. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, do wypłynięcia. Rozpuszczamy masło na patelni, ok. 2 łyżki, wrzucamy ugotowane pierogi, chwilkę smażymy je na masełku.

Na talerz nakładamy mus truskawkowy, na obok wykładamy pierożki, na wierzch dajemy troszkę twarogu, dekorujemy truskawkami.

Kasia Domańska

Udko z kurczaka na puree ziemniaczanym, karmelizowane marchewki i szybkie pikle z warzyw

1 udko z kurczaka,

  • mała cebula,
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
  • sól,
  • majeranek suszony,
  • słodka papryka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 młode marchewki,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka masła,
  • sól
  • 1 ziemniak,
  • 50ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól
  • pół ogórka,
  • pół zielonego jabłka,
  • kawałek białej kapusty,
  • ¼ szklanki octu z białego wina,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli

Udko nacieramy oliwą, majerankiem, solą i papryką słodką, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół układamy pokrojoną cebulę i gałązki ziół. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, następnie naczynie układamy wyżej w piekarniku, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 5 minut do uzyskania złotej skórki.

Ziemniaka kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Tłuczemy ziemniaki do gładkości, dodajemy masło, śmietankę i sól. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy cukier, czekamy do rozpuszczenia, nie mieszamy. Wrzucamy obrane i przekrojone na pół młode marchewki, dodajemy masło i sól i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilka minut. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w pół-plasterki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojone kawałki białej kapusty. Z octu, wody, cukru i soli przygotowujemy marynatę. Umieszczamy wszystko w misce i marynujemy przez około 30 minut. Na talerz nakładamy puree, na którym kładziemy upieczonego kurczaka. Obok układamy karmelizowane marchewki i pikle warzywne. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Piotr Menkus

Polędwica z Dorsza z sałatką a`la szopska z kluskami lanymi z „zepsutego” puree z ziemniaka, marchewki i dyni.

Składniki:

  • Polędwica z dorsza 250 g
  • Liść Laurowy
  • Ziele Angielskie
  • Tymianek świeży garść
  • 60 g masła

Kluski:

  • Jeden ziemniak
  • 1/5 dyni piżmowej
  • 3 średnie marchewki
  • Mleko 3,2% 100 ml
  • Mąka pszenna pół szklanki

Sałatka:

  • Jeden pomidor malinowy
  • Pół ogórka
  • Parę liści kolendry
  • Mała garść twarogu
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Polędwicę z dorsza kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posypujemy polędwicę pieprzem.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz oraz garść świeżego tymianku.

Polewamy roztopionym masłem dorsza i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok. 25-30 minut.

Do drugiego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Kiedy zawrze, wrzucamy obrane marchewki, ziemniaki oraz dynię. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodajemy mleko oraz mąkę i mieszamy ze sobą do konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Przecieramy przez sito masę do garnka z gotującą się wodą na 15 sekund i od razu przelewamy kluski zimną wodą.

Do sałatki: kroimy ogórek i pomidor w cienkie plastry, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz posiekaną kolendrę.

Sałatkę wykładamy na talerz, na sałatkę wykładamy dorsza, obok kładziemy kluseczki. Posypujemy sałatkę twarogiem oraz solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami kolendry.

Iwona Kurczab

Pieczony filet z dorsza z ryżem i pieczonym płatem białej kapusty

  • 1 Filet z dorsza
  • ćwiartka kapusty
  • 1 pomidor
  • pieprz ,sól
  • Woreczek ryżu
  • 1 piwo
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • rozmaryn
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 100g masła
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Dorsza umyj i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włącz piekarnik na 180 stopni. Podsmaż delikatnie dorsza na patelni z oliwą, po 30 sekund z każdej strony (oprósz wcześniej mąką).

Umieść dorsza w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie małej kostki masła, obtocz dorsza plasterkami pomidora i świeżym rozmarynem. Umieść dorsza w piekarniku na 8-10min (w zależności od wielkości filetu).

Na patelni podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć ryż i powoli mieszaj ryż szpatułką. Gdy ryż się zarumieni, zalej patelnię piwem i gotuj aż do wyparowania, powtórz tę czynność za każdym razem, gdy piwo wyparuje i kontroluj smak i konsystencję ryżu. Dopraw ryż czerwoną papryką.

Ukrój dwucentymetrowy płat białej kapusty. Dodaj do kapusty oliwę, sól, pieprz oraz paprykę słodką. Umieść kapustę na papierze do pieczenia i włóż na 15min do piekarnika (180stopni).

Umyj i obierz marchewkę. Pokrój marchewkę w cieniutkie plasterki, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Umyj ogórka, wykrój nasienie i również pokrój go w cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Podanie: Wyłóż rybę z płatem pomidora na środek talerza. Dodaj ryż po prawej stronie i połóż na nim posiekane ogórki. Po lewej stronie umieść pieczony płat kapusty a na niej posiekaną marchewkę. Dorsza polej dwiema łyżkami masła z ziołami z naczynia żaroodpornego.

Tomek Szewczyk

Ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 80g cukru
  • 75g masła

Ptyś:

  • 90ml wody
  • 90ml mleka
  • 75g masła
  • 95g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka

Krem:

  • 300 ml śmietany,
  • cukier,
  • 0,5 jabłka
  • Kilka truskawek

Zacznij od kruszonki. Wymieszaj przesianą mąkę z cukrem na blacie. Zrób otwór na środku na masło i połącz razem delikatnie (najlepiej na początku nożem). Włóż ciasto na folię spożywczą i rozwałkuj. Przykryj folią z drugiej strony i włóż do zamrażarki na czas robienia ciasta parzonego.

Ciasto na ptysie zacznij od zagotowania w rondelku masła z mlekiem, wodą, solą oraz cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę. Odstaw rondelek i zamieszaj. Następnie z powrotem na gaz i smaż minimum 2 minuty (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek). Włóż do miski do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj po kolei 3 jajka, aż do uzyskania odpowiedniej masy.

Wyciągnij ciasto z zamrażarki.

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Na blaszkę połóż ciasto od ptysia, a na to zamrożone ciasto kruche o tej samej średnicy co ptyś. Włóż do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Po tym czasie zostaw ptysie do wystygnięcia bez otwierania w piekarniku przez 5 minut. Ubij śmietanę i dodaj cukier. Rozkrój czubek ptysia. Ułóż pokrojone jabłka na spód. Na to dodaj ubitą śmietaną i truskawki do dekoracji. Połóż czapkę od ptysia na górę.

Kacper Lach Pierś z kurczaka z puree dyniowo-marchewkowym i karmelizowanym burakiem Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/4 kostki masła
  • 100ml oliwy z oliwek
  • szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu, imbiru suszonego, soli, tymianku
  • 200ml śmietanki 30%
  • pół buraka
  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • ¼ dyni
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru

Pierś wkładamy do mieszanki śmietanki z paprykami, imbirem i pieprzem, odstawiamy do marynowania.

Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

Dynię tniemy na mniejsze kawałki, polewamy połową oliwy, posypujemy tymiankiem i wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut na 200 stopni z funkcją grilla.

Buraka tniemy na cienkie paski obieraczką, cebulę na piórka, zalewamy octem winnym, odstawiamy.

Jak marchewka się ugotuje, dynia też, to blendujemy je z gałką muszkatołową.

Rozgrzewamy patelnię z resztą oliwy, dajemy pierś z kurczaka, a jak się przyrumieni z obu stron, dodajemy masło i rozmaryn.

Pierś wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni termoobieg na 10 minut. Można podlewać resztą płynu z patelni.

Na patelni rozgrzewamy cukier, wrzucamy buraki z cebulą, karmelizujemy. Jak będzie się przypiekać, można dodać troszkę wody. Z patelni bierzemy tylko buraka.

Na talerz wykładamy kurczaka, puree i samego buraka.

Tomek Grabowski

Kurczak z piwem na 2 sposoby

Puree ziemniaczano – buraczane

  • ziemniak,
  • burak,
  • masło 40 g,
  • ocet winny czerwony 1 łyżka,
  • śmietanka 30% łyżka,
  • sól, cukier, pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaka i buraka obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem masła. Odcedzić i doprawić przyprawami, po szczypcie. Dodać śmietankę i ocet winny, zblendować wszystko na gładką masę.

Kurczak duszony w piwie

  • papryka słodka,
  • kurczak,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • śmietanka,
  • twaróg,
  • oliwa,
  • piwo

Z kurczaka wyciąć podudzie, przyprawić solą, pieprzem, świeżymi liśćmi tymianku. Śmietankę zmieszać z twarogiem i wymieszać w tym kurczaka, odstawić na 20 minut do zamarynowania.

Następnie usunąć nadmiar twarogu i ziół, smażyć kurczaka na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażyć z każdej strony po 4 minuty. Do małego rondelka wlać odrobinę piwa, doprowadzić do wrzenia, wstawić kurczaka, niech paruje w wywarze piwnym ok. 8 minut.

Kurczak w cieście piwnym

W misce zmieszać 100 g mąki, 100 ml piwa, sól, pieprz, 2 łyżki śmietanki – ciasto. Skrzydełko z kurczaka zamarynować w przyprawach: papryka ostra, pieprz, sól, curry. Odstawić na 10 minut. Następnie obtoczyć w cieście skrzydełka i smażyć na oliwie z obu stron po 4 minuty.

Smażona cebula z jabłkami

Cebulę pociąć w drobną kostkę, pół jabłka w talarki. Na maśle podsmażać z odrobiną cukru i soli, aż do skarmelizowania.

Grillowana marchewka

Obraną, całą młodą marchewkę posolić, natrzeć oliwą, grillować ok. 12 minut.

Pasta z pomidora

Pomidora pokroić w drobną kostkę, zblendować, zredukować w rondlu z łyżką octu winnego, doprawić świeżym tymiankiem i suszonym oregano.

Na talerz wyłożyć puree, na puree oba rodzaje kurczaka. W ringu obok ułożyć cebulkę z jabłkiem. Zrobić łezkę z pasty pomidorowej, całość przedzielić grillowaną marchewką.

Rafał Fidyt

Udko kurczaka faszerowane marchewką i burakiem, ziemniaki z kapustą, sos piwno – maślany

  • Udko z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • burak,
  • cebula,
  • biała kapusta,
  • ziemniak,
  • piwo jasne,
  • masło,
  • tymianek,
  • kminek,
  • ocet winny czerwony,
  • rozmaryn,
  • majeranek

Udko trybujemy. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, buraka i marchewkę, dusimy na patelni, polewamy octem, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pierzem. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi udko, spinamy wykałaczką. Udko smażymy na oliwie do zbrązowienia. Następnie wstawiamy udko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut.

Ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę poszatkowaną podgotowujemy, potem wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem, doprawiamy solą, pierzem i kminkiem i gałką muszkatołową. Smażymy do zbrązowienia.

Szklankę piwa redukujemy z odrobiną cukru, tymiankiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Gdy cebula zmięknie, przecieramy ją przez sito, wykańczamy masłem do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem.

Na środek talerza dajemy ziemniaki i kapustę, obok kładziemy przekrojone na pół udko, polewamy sosem piwnym.

Gabriela Twardowska

Polskie pierogi

  • pół kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • połowa kapusty,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • twaróg,
  • rozmaryn,
  • kolendra,
  • ziemniaki,
  • mąka

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Do garnka z wodą wrzucamy połówkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy, zagotowujemy. Mąkę z gorąca wodą i szczyptą soli zagniatamy, odstawiamy pod miską. Twaróg, ziemniaki, prażoną cebulkę mieszamy, doprawiamy do smaku – farsz 1.

Farsz 2 – Włoszczyznę z kurczakiem po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy kolendrą i przyprawami, redukujemy rosół.

Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsze, sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Na talerz wykładamy pierogi, polewamy zredukowanym rosołem, posypujemy zgrillowaną cebulką i kolendrą.

Dorota Pieniążek

Kurczak mamuśki

  • filet z piersi kurczaka,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • ćwiartka dyni,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu czerwonego,
  • curry,
  • sól pieprz,
  • banan,
  • cukier,
  • śmietanka 30%,
  • mleko,
  • ziemniak

Pierś marynujemy w oliwie, curry, soli, pieprzu. Rozpuszczamy na patelni masło i oliwę, smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę dynię, marchewki i banana. Po 10 minutach dolewamy wodę i ocet, dusimy 20 minut. Następnie blendujemy. Znowu dajemy na patelnię, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, dolewamy śmietankę i mleko. Kurczaka obsmażamy z obu stron na rumiano, potem dajemy go na patelnię, na której jest zblendowany sos, dusimy w nim kurczaka ok. 15 minut jeszcze. Gotujemy jednego ziemniaka w wodzie z łyżką masła i solą. Po ugotowaniu blendujemy na puree.

Na talerz kładziemy w ringu puree ziemniaczane, przystrajamy listkami rozmarynu, obok kładziemy pierś z kurczaka, polewamy sosem.

Placuszki z serkiem truskawkowym

  • jajko,
  • mąka,
  • mleko,
  • sól,
  • cukier,
  • twaróg,
  • truskawki,
  • śmietanka,
  • bazylia

Ucieramy jedno jajko z ¾ szklanki mąki i ze szklanką mleka, doprawiamy szczyptą soli i cukru, wyrabiamy ciasto. Na suchej patelni smażymy okrągłe placuszki. W misce ucieramy 100 g sera białego razem z pokrojonymi truskawkami, dodajemy śmietankę.

Na talerz kładziemy 3 placuszki, na każdym z nich po łyżce serka truskawkowego, dekorujemy świeżymi truskawkami i bazylią.

Karolina Źródłowska

Polędwica z dorsza z płatkami owsianymi podana na puree z dyni, marchewki i jabłka z dodatkiem kluseczek dyniowych

  • polędwica z dorsza,
  • 3 marchewki,
  • ćwiartka dyni,
  • pół jabłka,
  • mąka 125 g,
  • 1 żółtko,
  • twaróg 50 g,
  • masło pół kostki,
  • tymianek świeży,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru,
  • ostra papryka 2 łyżeczki,
  • płatki owsiane szklanka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • cebula

Gotujemy wodę, solimy. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy ¼ masła, dodajemy tymianek, studzimy. Dorsza solimy, pieprzymy, wkładamy do marynaty, zostawiamy na pół godziny.

Do 3 łyżek mąki dodajemy żółtko i twaróg i ugotowaną, wystygniętą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą i słodką, ugniatamy wszystko, robimy wałek, kroimy kluseczki.

Jabłko smażymy na patelni, dodajemy odrobinę masła, smażymy do miękkości.

Odcedzamy ugotowane warzywa, dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli, dorzucamy jabłko z patelni, blendujemy.

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.

Obtaczamy dorsza w płatkach owsianych. 2 łyżki masła i 2 oliwy rozpuszczamy na patelni, dodajemy połowę cebuli, smażymy dorsza 4 minuty z każdej strony.

Na talerzu robimy łezkę z puree, obok kładziemy kluseczki, na puree kładziemy rybę, dekorujemy kolendrą i tymiankiem.

Natalia Parzysz

Kurczak mole (w czekoladzie) na puree warzywnym

  • udko z kurczaka,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • pół kostki masła,
  • 2 marchewki,
  • ćwierć dyni,
  • ziemniak,
  • 50 g białego twarogu,
  • świeża kolendra,
  • cynamon,
  • imbir mielony,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka,
  • sól

Kurczaka solimy, nacieramy mieszanką przypraw, wkładamy do miski. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, czekoladę, wsypujemy odrobinę ostrej papryki i cynamonu. Jak to się rozpuści, to wylewamy na kurczaka. Kurczaka przekładamy na patelnię, na której jest już masło w kawałkach.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni termoobieg. Jak się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy ok. 40 minut. Gotujemy warzywa pokrojone w kostkę we wrzącej, osolonej wodzie z masłem do miękkości. Odcedzamy, wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, blendujemy na puree. Doprawiamy solą, dodajemy posiekaną kolendrę.

Na talerz wykładamy puree, na puree kładziemy udko z kurczaka, polewamy sosem z pieczenia, posypujemy twarogiem z odrobiną soli, wszystko posypujemy kolendrą.

Sylwia Garska-Chmarycz

Filet z dorsza w cieście piwnym z sosem holenderskim i surówką z białej kapusty

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół piwa,
  • przyprawy: oregano, bazylia, cebula, papryka wędzona, sól, pieprz,
  • jajko,
  • pół butelki oleju.

Surówka:

  • ćwiartka białej kapusty,
  • marchewka,
  • pół jabłka,

Sos holenderski:

  • pół kostki masła
  • żółtko
  • łyżka wody
  • rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • trochę octu.

Pokrojonego w medaliony dorsza marynujemy w cebuli, wędzonej papryce, soli i pieprzu. W innym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy piwo do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Oprószony w mące filet z dorsza moczymy w cieście piwnym i nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złocistego koloru.

Surówka: Poszatkowaną, białą kapustę mieszamy ze startymi na grubym oczku marchewką oraz jabłkiem. Do smaku ścieramy na malutkim oczku odrobinę cebuli. Doprawiamy do smaku również solą i pieprzem.

Sos holenderski: Żółtko mieszamy z wodą, umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Następnie dodajemy delikatnie rozpuszczone wcześniej masło. Ciągle mieszając, doprawiamy octem, solą, rozmarynem i gałką muszkatołową. Na talerz wykładamy filet, polewamy sosem a obok dajemy surówkę.

Krem z dyni

Składniki:

  • ćwiartka dyni piżmowej,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ćwiartka kapusty białej,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • śmietana 30%,
  • 250 ml wody,
  • imbir

Kroimy wszystkie warzywa w kostkę i umieszczamy w garnku wraz z 250 ml wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę imbiru, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie usuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie i umieszczamy wywar w blenderze. Miksujemy na gładką masę, przepuszczamy przez bardzo miałkie sito, wlewamy talerz i dekorujemy kleksem ubitej śmietany.

Pieczony banan z czekoladą podany z naleśnikiem z twarogiem i truskawkami („Choczewska wakacyjna fantazja”)

Składniki:

  • jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła,
  • pół kostki białego twarogu,
  • talerz truskawek,
  • bita śmietana,
  • banan,
  • pasek gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na folię aluminiową wykładamy banana z naciętą skórką. Do szparki bananowej wkładamy pasek gorzkiej czekolady i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy w osobnej misce jajko z mlekiem, dodajemy stopniowo mąki do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Do smaku dodajemy na koniec łyżeczkę cukru. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy naleśnika. Gotowego naleśnika wykładamy na talerz, oprószamy cukrem, dodajemy twaróg wymieszany z cukrem i bitą śmietaną. Dekorujemy truskawkami, a obok kładziemy upieczonego wcześniej banana.

podziel się:

Pozostałe wiadomości