Przepisy z 6. odcinka - TOTALNY MEKSYK!

MasterChef, odcinek 6
MasterChef, odcinek 6

Marlena Cichocka

Tacosy z wołowiną i guacamole

  • 200 g wołowiny
  • Puszka pomidorów, pasta z czerwonej fasoli (zmiksowana czerwona fasola z puszki)
  • Puszka marynowej papryki chipotle
  • 2 pęczki kolendry
  • Dojrzałe awokado
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos worcester
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 300 ml oleju rzepakowego, oliwa z oliwek
  • 1 świeża kukurydza
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • Smoczy owoc
  • Sól i pieprz

Do mąki kukurydzianej wlewamy pół szklanki gorącej wody i dużą szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Wyrabiamy ciasto i dajemy do odpoczynku w folii spożywczej.

Mięso mielimy i przyprawiamy 3 łyżkami sosu worcester. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mięso, lekko przysmażamy i wrzucamy pół poszatkowanej cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Smażymy 5 minut i zalewamy połową puszki pomidorów. Dodajemy 2 łyżki pokrojonej papryki chipotle oraz 3 łyżki pasty z czerwonej fasoli. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 20 minut. Pod koniec ściągamy przykrywkę z patelni i redukujemy sos, aby zostało jedynie soczyste mięso. Dorzucamy pół pęczka posiekanej kolendry.

Awokado obieramy i gnieciemy widelcem, lekko napowietrzając. Dodajemy pęczek kolendry, pół poszatkowanej cebuli czerwonej, pokrojone drobno mango, doprawiamy solą pieprzem i sokiem z limonki.

Kukurydzę gotujemy 25 minut w gorącej wodzie. Następnie obtaczamy w oliwie i prószymy solą.

Z ciasta kukurydzianego formujemy 3mm placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu na chrupko.

Na talerzu wykładamy tacosy, na to mięso. Obok układamy guacamole, kukurydzę i kawałki smoczego owocu oraz listki szczawika zajęczego i kolendry.

Krystian Pawlik

Meksykańskie ravioli

  • 80g mąki pszennej
  • 20g mąki kukurydzianej
  • Mięso wołowe
  • Papryka (podłużna, słodka)
  • Cebula
  • Papryczka chili
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidory
  • Avocado
  • Limonka
  • Pasta z czarnej fasoli
  • Masło
  • Kolendra w liściach

Mąki mieszamy razem, dodajemy jedno jajo i jedno żółtko, ugniatamy ciasto. Mięso wołowe mielimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone cebulę, paprykę, chili, pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekanej kolendry. Avocado wraz z pastą z czarnej fasoli bledujemy na jednolitą masę, dodajemy odrobinę masła i soku z limonki. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na niego mięsny farsz. Zwinięte ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Na talerz wykładamy ravioli, guacamole i podsmażoną paprykę w plastrach. Ozdabiamy liśćmi kolendry.

Magda Waś

Tacos z wołowiną

Wołowina:

  • wołowina mielona
  • wołowina w kawałku (polędwica, udziec, itp.)
  • pomidory bez gniazd nasiennych
  • sól, pieprz

Mięso mielone przesmażamy, dusimy z pomidorami – doprawiamy do smaku.

Drugi kawałek wołowiny kroimy w drobne paseczki i dusimy w sosie własnym z zielem angielskim – uduszone mięso szarpiemy na włókna.

Guacamole:

  • dojrzałe avocado
  • czerwona cebula
  • pomidor (bez nasion)
  • sok z limonki
  • kolendra

Pomidory i cebulkę drobno posiekać, obrać avocado – rozgnieść widelcem, połączyć składniki w jednym naczyniu, doprawić solą, sokiem z limonki i kolendrą.

  • czarna fasola
  • zielone pomidory
  • jalapeño
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana
  • oliwa z oliwek

Czarną fasolę gotujemy – w końcowej fazie podduszamy.

Zielone pomidory siekamy, podsmażamy na patelni, wrzucamy jalapeño i odrobinę cebuli czerwonej – dusimy aż składniki się połączą – doprawiamy do smaku.

Tortille: mąka kukurydziana – łączymy z gorącą wodą – smażymy na suchej patelni.

Nadziewamy tortille mięsem, guacamole, czarną fasolą, polewamy sosem z pomidorów i posypujemy kolendrą.

Ela Podraza

Papryka nadziewana farszem fasolowo-mięsnym w towarzystwie guacamole

  • Papryka czerwona
  • Po 100 g: fasoli czerwonej, białej i czarnej
  • Sól, pieprz, sos tabasco, papryczka jalapeño
  • Oliwa z oliwek
  • 100g mięsa wołowego mielonego
  • 50g kaszy jaglanej
  • Cebula
  • Pęczek kolendry
  • Pieprz cayenne, sos tabasco do smaku
  • 3 pomidory
  • ½ Awokado
  • Limonka

Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i pieczemy w piekarniku do miękkości ok. 10 minut w temp. 190 stopni. Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Mięso wołowe mielimy, dodajemy sól, pieprz, cebulę, kolendrę, paprykę czerwoną, pieprz cayenne, tabasco do smaku, 2 pomidory, papryczkę jalapeño i dusimy. Dodajemy ugotowane fasolę i kaszę jaglaną. Faszerujemy papryki i zapiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut.

Miąższ z pomidora, paprykę, cebulę i awokado kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki, posiekaną kolendrę i sos tabasco. Doprawiamy solą. Sałatkę podajemy w łupinie z awokado.

Na talerz wykładamy faszerowaną paprykę, guacamole w łupinie z awokado, ozdabiamy fasolą i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Mateusz Kopciuch

Burrito z kurczakiem chipotle

  • mąka
  • masło
  • udka z kurczaka
  • papryczki chipotle
  • oliwa zoliwek
  • czosnek
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • złote pomidory
  • papryka czerwona świeża
  • pomidory z puszki
  • limonki
  • chilli
  • avocado
  • szalotka
  • kukurydza świeża

Tortilla:

Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy 3 łyżki masła i wlewamy gorącą wodę. Łączymy składniki. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez klika minut. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do odpoczynku. Ciasto dzielimy na równe części, lepimy z nich kulki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy na suchej patelni, z dwóch stron po kilka minut – do zarumieniania.

Farsz:

Trybujemy udka z kurczaka, zostawiamy skórę. Mięso marynujemy w zalewie z papryczek chipotle, oliwie, czosnku i posiekanej kolendry. Marynujemy około 30 min. Smażymy na patelni kilka minut, zaczynając od skóry. Podlewamy mięso zalewą chipotle, dodajemy dwie marynowane papryczki. Zdejmujemy z ognia.

Salsa:

Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w plastry złote pomidory oraz pokrojoną w paski słodką paprykę. Gdy pomidory zaczną przywierać, dodajemy dwa czerwone pomidory z puszki, czosnek oraz skórkę z limonki i posiekaną papryczkę chilli.

Guacamole:

W misce rozdrabniamy miąższ z 1,5 awokado, wyciskamy 2-3 łyżki soku z limonki, ścieramy trochę skórki z limonki, dodajemy posiekana szalotkę, liście kolendry i jedną papryczkę chipotle.

Na usmażoną tortillę wykładamy mięso z udka, dodajemy trochę salsy oraz kukurydzy z puszki. Zawijamy i podsmażamy na patelni po 2-3 min z każdej strony. Burrito podajemy z przygotowanym wcześniej guacamole i salsą oraz obgotowaną kukurydzą.

Ksawery Rajter

Uczta meksykańska

  • 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki pszennej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerwone pomidory, 2 żółte pomidory
  • pęczek bazylii, pęczek kolendry
  • pierś z kurczaka
  • papryka wędzona
  • wędzone tabasco
  • czerwona cebula
  • olej sezamowy
  • awokado
  • limonka
  • pieprz, sól, kmin rzymski

Mąki mieszamy i zalewamy 100 ml gorącej wody, ugniatamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki. Pierś gotujemy w osolonej wodzie, ugotowaną szarpiemy widelcem. Szarpanego kurczaka smażymy na patelni, dodajemy łyżkę czerwonej papryki, kminu rzymskiego, kilka kropli tabasco, sól, pieprz. Podlewamy lekko wodą i redukujemy.

Obieramy awokado, dodajemy pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę, dodajemy sok z połowy limonki, sól, pieprz, rozdrabniamy widelcem.

Parzymy pomidory, obieramy ze skóry i wybieramy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy pół czerwonej cebuli pociętej w kosteczkę. Dodajemy pęczek poszarpanych liści bazylii i kolendry, dodajemy kilka kropel tabasco i 2 łyżki oleju sezamowego, sól, pieprz i pastę z fasoli – puszkę fasoli dzielimy na pół, połowę blendujemy z wodą z puszki, 3 ząbkami czosnku, łyżką kminu rzymskiego. Zblendowaną fasolę smażymy na patelni, jak się zredukuje, to dodajemy niezblendowaną fasolę i rozgniatamy lekko łyżką. Z ciasta na tortille wycinamy cienkie placki i smażymy na suchej patelni.

Salsę, pastę z fasoli, guacamole i szarpanego kurczaka wykładamy osobno, na boku podajemy placki tortilli.

Ania Łempicka

Pulpeciki z chlebkami kukurydziano – pszennymi i sosem pomidorowo-czosnkowym

  • 100 g mięsa mielonego
  • pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki kukurydzianej
  • jogurt grecki
  • suszone pomidory w zalewie
  • cebula
  • papryka świeża
  • 3 jajka przepiórcze
  • 3 pomidory
  • czosnek
  • parmezan
  • świeża kolendra
  • surowe ziarna kukurydzy
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwki zielone
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka, papryka ostra
  • oregano
  • sól, pieprz
  • curry
  • olej
  • śmietana 18%

Do piekarnika wkładamy jedną pokrojoną i oczyszczoną paprykę skórką do góry. Pieczemy w 210 stopniach, aż będzie trochę czarna.

Do mięsa dodajemy pół przeciśniętej przez praskę cebuli, ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 pokrojone drobno suszone pomidory, dodajemy pół upieczonej, drobno pokrojonej papryki bez skóry. 5 pokrojonych oliwek, sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano (wszystko po szczypcie) dodajemy do mięsa. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, oprószamy ręce w mące, formujemy małe pulpeciki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, jak zacznie pachnieć, to wrzucamy pulpeciki, smażymy. Na osobnej patelni wlewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów, pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, 2 suszone pomidory, 3 pokrojone pomidory w kostkę. Podsmażamy, jak pomidory zmiękną, blendujemy i przecieramy przez sitko. 4 łyżki tego sosu dodajemy do smażonych pulpetów i je w tym jeszcze chwilę dusimy. Do blendera wlewamy 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, dodajemy garść kolendry, suszony pomidor, blendujemy, przelewamy przez gazę. Do miski wsypujemy 2 mąki, pół łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki, trochę oregano, 4 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki i oleju. Ciasto wałkujemy, wykrawamy okrągłe placki. Łyżkę oleju wlewamy na czystą patelnię i smażymy placki z dwóch stron. Wrzucamy do placków posiekany w kostkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, ściągamy na papier. Pulpety ściągamy z patelni, obtaczamy w tartym parmezanie. Sos z pomidorów, który został, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pulpeciki wykładamy na sos razem z chlebkami, polewamy oliwą z kolendry. Na sam koniec smażymy kilka ziaren kukurydzy pod przykryciem i dodajemy popcorn do dekoracji, pieczoną paprykę pokrojoną w paski i poszatkowane liście kolendry.

Grzesiek Zawierucha

Tortilla z guacamole i mieloną wołowiną z fasolą

  • 0,5 kg mąki
  • łyżka masła
  • 100 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 30 minut zwinięte w folię. Następnie smażymy na gorącej patelni placki.

  • 0,5kg mięsa wołowego (mielonego)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe chili
  • 2 pomidory
  • 300g fasoli czerwonej
  • 200g kukurydzy
  • kolendra
  • tabasco
  • jedna łyżka tequili silver
  • sól, pieprz, kumin
  • olej

Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko szklimy, wrzucamy zmielone mięso, obsmażamy. Następnie pomidory obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do dania, całość dusimy ok. 10 minut. Gdy soki puszczą dodajemy fasolę, kukurydzę, łyżkę tequili, połowę papryczki chili, przyprawiamy kminem, pieprzem, solą i tabasco i dalej dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec wrzucamy garść kolendry.

  • Awokado
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • połowa papryczki chili
  • pomidor bez pestek i skóry
  • cebula
  • garść kolendry
  • limonka

Oliwę mieszamy z solą, wsypujemy 1,5 łyżki drobno posiekanej cebuli, 3 łyżki pokrojonych w kostkę pomidorów, 2 łyżki kolendry i awokado pokrojone w kostkę. Całość mieszamy, przykrywamy folią, aby składniki przeszły smakami.

Na talerzu układamy 2 prostokątne tortille, na jednej układamy mięso, na drugiej guacamole. Na całość ścieramy skórkę z limonki, dekorujemy liśćmi kolendry.

Adrian Adamczyk

Rolada z nadzieniem meksykańskim, guacamole i sos paprykowy

  • 250 g mięsa wołowego
  • cebula czerwona
  • papryka habanero, papryka chili, papryczka zielona mała, papryka czerwona duża
  • kolendra, limonka
  • awokado
  • sól, pieprz
  • kolba kukurydzy
  • śmietanka 36%
  • fasola czarna i czerwona
  • pitahaja
  • słodka i ostra papryka w proszkach
  • masło
  • jajko
  • pomidory zielone i żółte
  • tabasco

Mielimy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, dodajemy pół jajka, odstawiamy na bok. Obieramy kukurydzę, smażymy ją na masełku, dodajemy 3 rodzaje papryk posiekanych, cebulę posiekaną. W tym czasie gotujemy fasolę do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy z dodatkiem śmietanki na gładką masę. Łączymy z tym, co na patelni, dodajemy połowę jajka, mieszamy, doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Wałkujemy mięso na ok centymetr grubości, wkładamy farsz, zwijamy. Smażymy na masełku z każdej strony i wkładamy do piekarnika o temp 180 stopni i pieczemy 10-12 minut. Razem z mięsem pieczemy też całą paprykę i pieczemy, aż skórka zacznie odchodzić. Pół awokado wrzucamy do miski, kroimy 2 rodzaje papryk: zieloną i czerwoną, pomidora meksykańskiego, dodajemy posiekaną kolendrę, łyżkę soku z limonki, sól, żółtego pomidora. Do guacamole wbijamy 3 nachosy i polewamy tabasco. Dodajemy 3 łyżki śmietanki, wszystko wyrabiamy na gładką masę.

Wyciągamy paprykę, obieramy ze skóry, blendujemy, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.

Wykładamy wszystkie składniki na talerz, roladę kroimy na pół, dekorujemy pomidorkiem i pitahają

Mariusz Komenda

Łosoś z sałatką z pomidorów i grillowanej papryki, puree z fasoli i sos z kolendry

  • Łosoś 200 g
  • pomidory żółte i czerwone
  • papryka żółta, czerwona i zielona
  • biała fasola
  • awokado
  • biała cebula
  • oliwa
  • tabasco
  • musztarda dijon
  • kolendra
  • wędzona papryka
  • limonka
  • masło
  • sól, pieprz
  • gotowana kukurydza
  • papryczka jalapeño

Łososia zamarynować w startej skórce limonki i soli. Fasolę ugotować do miękkości. Paprykę pokroić na kwadraty o wielkości ok 1 cm, grillować na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidory wyfiletować, pokroić w drobną kostkę. Pomidory, grillowaną paprykę, cebulę, kukurydzę wymieszać, doprawić solą, pieprzem, sosem tabasco, dodać oliwę. Połowę awokado, pęczek kolendry, odrobinę papryczki jalapeño, łyżkę musztardy dijon zmiksować w blenderze, dodać oliwy, wymieszać. Ugotowaną fasolę włożyć do blendera, dodać pół kostki masła, sos tabasco, wędzoną paprykę, zmiksować i przecisnąć przez sito. Łososia upiec w piekarniku w temp. 110 stopni ok. 25 minut. Tak przygotowane produkty wyłożyć na talerz i przyozdobić kiełkami.

Dorota Wiśniewska

Meksykański kopiec

  • szklanka mąkikukurydzianej , szklanka mąki pszennej
  • woda wrząca
  • oliwa z oliwek
  • mięso wieprzowo-wołowe mielone 250 g
  • 3 pomidory
  • pół papryki
  • sól, pieprz
  • worcester sos
  • czosnek
  • cebula
  • fasola biała, czerwona, czarna

Salsa:

  • pół mango
  • pół awokado
  • pęczek kolendry, garść pietruszki, szczypiorek
  • pomidor żółty i czerwony
  • papryka czerwona
  • chili
  • limonka

Wsypujemy mąki do miksera, wlewamy oliwę, szczyptę soli, gorącą wodę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do odpoczynku na 15 minut. Następnie wałkujemy i wykrawamy kółka. Na rozgrzanej patelni kładziemy te kółka i pieczemy, kładziemy na talerz do serwowania później.

Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z czosnkiem, cebulą, pomidorami i papryką przemielonymi przez maszynkę, dodajemy fasole, sos worcestershire, sól, pieprz i wszystko dusimy razem.

Salsa:

Kroimy wszystkie składniki w kosteczkę. Pietruszkę, chili, szczypiorek, kolendrę siekamy, mieszamy wszystko, na koniec dodajemy sok z limonki.

Wszystko wykładamy na talerz wg uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości