Krystian Pawlik
Pesto Genovese
- Dwa krzaczki bazylii
- Orzeszki pinii
- Oliwa z oliwek
- Kostka lodu
- Ząbek czosnku
- Parmezan 60g
- Ser pecorino 40g
- Makaron
- Ziemniak
- Zielona fasolka szparagowa
Orzeszki pinii, ząbek czosnku wrzucamy do blendera. Zalewamy oliwą i blendujemy. Dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii oraz kostkę lodu, następnie ponownie blendujemy. Dokładamy starte sery i blendujemy. Makaron gotujemy z drobno pokrojonym ziemniakiem oraz fasolką. Ugotowany makaron z warzywami wykładamy do miski, gdzie łączymy go z pesto z blendera. Wykładamy na talerz i ozdabiamy listkiem bazylii. Posypujemy pieprzem.
Makaron z owocami morza
- Pomidory
- Mule
- Omułki
- Krewetki
- Czosnek
- Papryczka chili
- Bazylia
- Makaron świderki
Na patelni szklimy czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojoną papryczkę chili, krewetki oraz wszystkie małże. Po chwili dodajemy liście bazylii, a następnie ściągamy z patelni omułki. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i wszystko razem chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając.
Wykładamy zawartość patelni na talerz, ozdabiając omułkami i liściem bazylii.
Ksawery Rajter
Pesto genovese
- 2 pęczki bazylii
- 40g orzechów pinii
- ¼ ząbka czosnku
- 100ml oliwy z oliwek
- 40g pecorino Romano
- 60g parmeggiano regano
- 200g makaronu bavette
- 1 ziemniak
- 50g fasolki szparagowej
Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii, następnie wrzuć liście bazylii, miksuj. Na koniec dodaj starte 2 sery i blenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (do al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto i nałóż na talerz, dekorując liśćmi bazylii i prażonymi piniami.
Cytrynowe gnocchi z omułkami
- 200g makaronu gnocchi
- 15 omułek w muszlach
- ząbek czosnku
- pół papryczki chili
- pęczek pietruszki
- 50 ml białego wina
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- oliwa
Na gorącą oliwę wrzuć rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Smaż przez chwilę i dodaj skórkę z połowy cytryny. Wrzuć omułki, pół pęczka posiekanej pietruszki i podlej winem oraz sokiem z połowy cytryny. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotuj makaron Gnocchi 5 minut. Wpół ugotowany makaron dorzuć na patelnię z omułkami i podlej wodą z makaronu. Tak gotuj, aż do al dente. Podawaj przybrane startą skórką z cytryny i listkiem pietruszki.
Ela Podraza
Pesto genovese
- 2 pęczki bazylii
- 40g orzechów pinii
- ¼ ząbka czosnku
- 100ml oliwy z oliwek
- 40g pecorino Romano, 60g parmigiano reggiano
- 200g makaronu bavette
- 1 ziemniak
- 50g fasolki szparagowej
- kostka lodu
- 14g soli
Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii. Do miksera wrzuć liście bazylii, kostkę lodu i blenduj składniki do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodaj starte sery i zblenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto. Danie ozdób naoliwionymi liśćmi bazylii.
Rigattoni z pomidorami
- 500 g pieczonych pomidorów
- ½ słoiczka anchois
- 3,5 łyżeczki soli
- czarne oliwki (w zależności od preferencji, ja użyłam 10 sztuk)
- ząbek czosnku
- makaron rigattoni 200 g
- łyżka oliwy z oliwek
W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron ok. 12 minut (al dente). Pieczone pomidory zblenduj. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj przetarte przez sitko pomidory, oliwki i pokrojone anchois. Dopraw szczyptą soli. Smacznego!
Ania Łempicka
Makaron z zielonym pesto
- makaron bawette 100 g
- ser pecorino 60 g, ser parmezan 40 g
- ziemniak
- 2 garście fasolki szparagowej
- ¼ ząbku czosnku
- 5 garści liści bazylii
- szklanka oliwy
- 4 garście orzeszków pinii
- szczypta soli
- kostki lodu
Ziemniaka obieramy, kroimy na małą kostkę. 3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy pokrojonego ziemniaka, fasolkę i makaron, odcedzamy po 8 minutach. Do kielicha blendera wsypujemy lód i chłodzimy naczynie. Wysypujemy kostki lodu, wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i 3 garście orzeszków, blendujemy. Dodajemy bazylię, kostkę lodu, szczyptę soli, blendujemy dalej, na sam koniec dodajemy starte sery, blendujemy. Na patelni prażymy pozostałe orzeszki. Makaron mieszamy z pesto i wykładamy na talerz, posypujemy orzeszkami pinii i ozdabiamy liśćmi bazylii.
Makaron z czerwonym pesto
- pół szklanki suszonych czerwonych pomidorów
- 4 łyżki orzeszków pinii
- ząbek czosnku
- ¼ szklanki startego parmezanu
- olej z pomidorów lub oliwa
- 1/3 łagodnej papryczki chili
- makaron świderki 100 g
- 5 pomidorków koktajlowych
- liście bazylii i mięty do zdobienia
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- oliwa
3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy makaron, odcedzamy po 11 minutach. Do blendera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, starty parmezan, wlewamy olej z pomidorów, szczyptę soli, ostrą papryczkę, blendujemy. Na gorącą patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i pokrojone pomidorki na 4 części, szczyptę soli, pieprzu i cukru, smażymy chwilkę. Ugotowany makaron mieszamy z czerwonym pesto, na górę kładziemy pomidorki, bazylię, troszkę mięty i posypujemy startym parmezanem.
Mariusz Komenda
Carbonara
- ser pecorino
- 3 jajka
- oliwa
- makaron rurki 100 g
- boczek
- sól, pieprz
Makaron zagotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Na patelni przesmażyć boczek, zdjąć go z patelni. Na patelni po boczku przełożyć makaron z wodą i pogotować jeszcze 10 minut. Ser zetrzeć na tarce, wbić 3 żółtka i wymieszać. Tak powstały sos przełożyć na patelnię z makaronem. Podawać na talerzu owinięty boczkiem ;)
Makaron z pomidorami, szpinakiem i oscypkiem
- garść szpinaku
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół szklanki startego oscypka
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa extra virgin
- makaron spaghetti 100 g
Makaron gotować w osolonej wodzie ok 4 minuty. Szpinak przesmażyć na patelni z czosnkiem, zdjąć z patelni, na powstały sos wrzucić makaron z wodą, ugotować do odparowania wody, dodać pokrojone pomidory w ćwiartki oraz starty oscypek. Makaron wyłożyć na liście szpinaku, posypując świeżo startym oscypkiem.
Mateusz Kopciuch
Bawette a’la genovese
- 100 g makaronu Barilla bawette
- 100 g liści bazylii
- 40 g pecorino, 60 g parmezanu
- oliwa
- sól, pieprz
- orzeszki pinii
- ziemniak
- fasolka szparagowa
Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody, dodajemy pokrojonego ziemniaka i fasolkę, całość gotujemy 8 minut. Odcedzamy całość, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.
Bavette z cukinią, marchewką, parmezanem
- marchewka
- cukinia
- masło
- czosnek
- makaron bawette 100 g
- parmezan
- liście pietruszki
- sól, pieprz
Obieramy marchewkę, strugamy ją w paski, cukinię myjemy i też strugamy w paski. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw, przekładamy do miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy starty parmezan i jeszcze kilka sekund łączymy wszystko razem. Wykładamy na talerz, przystrajamy liśćmi pietruszki.
Dorota Wiśniewska
Bavette a’la genovese
- 100 g makaronu Barilla bavette
- 100 g liści bazylii
- 40 g pecorino, 60 g parmezanu
- oliwa
- sól, pieprz
- orzeszki pinii
Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski i zawijamy folią. Makaron wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 8 minut. Odcedzamy, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.
Spaghetti z krewetkami i mulami
- 3-4 krewetki
- Mule - 5szt.
- makaron spaghetti 100 g
- czosnek
- wino białe 100 ml
- pietruszka
- 5 pomidorków koktajlowych
- skórka z cytryny
- sól, pieprz
Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 5 minut. W międzyczasie na patelnię dajemy czosnek posiekany, oliwę i krewetki, podsmażamy, dodajemy wino, dorzucamy makaron z wody, wyjmujemy krewetki. Gotujemy go przez 5 minut na patelni, dodajemy pietruszkę, pomidory, z powrotem wrzucamy krewetkami, dodajemy mule, przesmażamy jeszcze wszystko razem chwilkę. Na talerz wykładamy makaron z dodatkami, ścieramy skórkę z cytryny, ozdabiamy natką pietruszki.
Adrian Adamczyk
Makaron carbonara
- ser pecorino
- 3 żółtka
- oliwa
- makaron spaghetti 100 g
- boczek
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ścieramy ser pecorino, mieszamy z żółtkami. Makaron odcedzamy, dajemy na patelnię, dolewamy odrobinę wody z gotowania, ściągamy z palnika i dodajemy żółtka z serem, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy natką pietruszki. UWAGA! Ważne by ściągnąć patelnię z gazu, by nie zrobić jajecznicy ;)
Makaron z owocami morza
- ser parmegiano 60 g, ser pecorino 40 g
- 3 żółtka
- oliwa
- makaron bavette 100 g
- 3 cm chili
- natka pietruszki
- wino białe
- szalotka
- małże różne rodzaje
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 9 minut. Małże wrzucamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy posiekaną szalotkę i natkę oraz łodygi natki, gotujemy.
Smażymy chili i czosnek na patelni z dodatkiem oliwy, dodajemy makaron, smażymy. Ściągamy z ognia i mieszamy z żółtkiem i mieszanką startych serów. Serwujemy, ozdabiamy natką.