Przepisy z 6. odcinka - PYSZNE WŁOCHY!

MasterChef
MasterChef

Krystian Pawlik

Pesto Genovese

  • Dwa krzaczki bazylii
  • Orzeszki pinii
  • Oliwa z oliwek
  • Kostka lodu
  • Ząbek czosnku
  • Parmezan 60g
  • Ser pecorino 40g
  • Makaron
  • Ziemniak
  • Zielona fasolka szparagowa

Orzeszki pinii, ząbek czosnku wrzucamy do blendera. Zalewamy oliwą i blendujemy. Dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii oraz kostkę lodu, następnie ponownie blendujemy. Dokładamy starte sery i blendujemy. Makaron gotujemy z drobno pokrojonym ziemniakiem oraz fasolką. Ugotowany makaron z warzywami wykładamy do miski, gdzie łączymy go z pesto z blendera. Wykładamy na talerz i ozdabiamy listkiem bazylii. Posypujemy pieprzem.

Makaron z owocami morza

  • Pomidory
  • Mule
  • Omułki
  • Krewetki
  • Czosnek
  • Papryczka chili
  • Bazylia
  • Makaron świderki

Na patelni szklimy czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojoną papryczkę chili, krewetki oraz wszystkie małże. Po chwili dodajemy liście bazylii, a następnie ściągamy z patelni omułki. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i wszystko razem chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając.

Wykładamy zawartość patelni na talerz, ozdabiając omułkami i liściem bazylii.

Ksawery Rajter

Pesto genovese

  • 2 pęczki bazylii
  • 40g orzechów pinii
  • ¼ ząbka czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 40g pecorino Romano
  • 60g parmeggiano regano
  • 200g makaronu bavette
  • 1 ziemniak
  • 50g fasolki szparagowej

Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii, następnie wrzuć liście bazylii, miksuj. Na koniec dodaj starte 2 sery i blenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (do al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto i nałóż na talerz, dekorując liśćmi bazylii i prażonymi piniami.

Cytrynowe gnocchi z omułkami

  • 200g makaronu gnocchi
  • 15 omułek w muszlach
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • pęczek pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na gorącą oliwę wrzuć rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Smaż przez chwilę i dodaj skórkę z połowy cytryny. Wrzuć omułki, pół pęczka posiekanej pietruszki i podlej winem oraz sokiem z połowy cytryny. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotuj makaron Gnocchi 5 minut. Wpół ugotowany makaron dorzuć na patelnię z omułkami i podlej wodą z makaronu. Tak gotuj, aż do al dente. Podawaj przybrane startą skórką z cytryny i listkiem pietruszki.

Ela Podraza

Pesto genovese

  • 2 pęczki bazylii
  • 40g orzechów pinii
  • ¼ ząbka czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 40g pecorino Romano, 60g parmigiano reggiano
  • 200g makaronu bavette
  • 1 ziemniak
  • 50g fasolki szparagowej
  • kostka lodu
  • 14g soli

Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii. Do miksera wrzuć liście bazylii, kostkę lodu i blenduj składniki do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodaj starte sery i zblenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto. Danie ozdób naoliwionymi liśćmi bazylii.

Rigattoni z pomidorami

  • 500 g pieczonych pomidorów
  • ½ słoiczka anchois
  • 3,5 łyżeczki soli
  • czarne oliwki (w zależności od preferencji, ja użyłam 10 sztuk)
  • ząbek czosnku
  • makaron rigattoni 200 g
  • łyżka oliwy z oliwek

W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron ok. 12 minut (al dente). Pieczone pomidory zblenduj. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj przetarte przez sitko pomidory, oliwki i pokrojone anchois. Dopraw szczyptą soli. Smacznego!

Ania Łempicka

Makaron z zielonym pesto

  • makaron bawette 100 g
  • ser pecorino 60 g, ser parmezan 40 g
  • ziemniak
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • ¼ ząbku czosnku
  • 5 garści liści bazylii
  • szklanka oliwy
  • 4 garście orzeszków pinii
  • szczypta soli
  • kostki lodu

Ziemniaka obieramy, kroimy na małą kostkę. 3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy pokrojonego ziemniaka, fasolkę i makaron, odcedzamy po 8 minutach. Do kielicha blendera wsypujemy lód i chłodzimy naczynie. Wysypujemy kostki lodu, wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i 3 garście orzeszków, blendujemy. Dodajemy bazylię, kostkę lodu, szczyptę soli, blendujemy dalej, na sam koniec dodajemy starte sery, blendujemy. Na patelni prażymy pozostałe orzeszki. Makaron mieszamy z pesto i wykładamy na talerz, posypujemy orzeszkami pinii i ozdabiamy liśćmi bazylii.

Makaron z czerwonym pesto

  • pół szklanki suszonych czerwonych pomidorów
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • ząbek czosnku
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • olej z pomidorów lub oliwa
  • 1/3 łagodnej papryczki chili
  • makaron świderki 100 g
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • liście bazylii i mięty do zdobienia
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy makaron, odcedzamy po 11 minutach. Do blendera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, starty parmezan, wlewamy olej z pomidorów, szczyptę soli, ostrą papryczkę, blendujemy. Na gorącą patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i pokrojone pomidorki na 4 części, szczyptę soli, pieprzu i cukru, smażymy chwilkę. Ugotowany makaron mieszamy z czerwonym pesto, na górę kładziemy pomidorki, bazylię, troszkę mięty i posypujemy startym parmezanem.

Mariusz Komenda

Carbonara

  • ser pecorino
  • 3 jajka
  • oliwa
  • makaron rurki 100 g
  • boczek
  • sól, pieprz

Makaron zagotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Na patelni przesmażyć boczek, zdjąć go z patelni. Na patelni po boczku przełożyć makaron z wodą i pogotować jeszcze 10 minut. Ser zetrzeć na tarce, wbić 3 żółtka i wymieszać. Tak powstały sos przełożyć na patelnię z makaronem. Podawać na talerzu owinięty boczkiem ;)

Makaron z pomidorami, szpinakiem i oscypkiem

  • garść szpinaku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki startego oscypka
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa extra virgin
  • makaron spaghetti 100 g

Makaron gotować w osolonej wodzie ok 4 minuty. Szpinak przesmażyć na patelni z czosnkiem, zdjąć z patelni, na powstały sos wrzucić makaron z wodą, ugotować do odparowania wody, dodać pokrojone pomidory w ćwiartki oraz starty oscypek. Makaron wyłożyć na liście szpinaku, posypując świeżo startym oscypkiem.

Mateusz Kopciuch

Bawette a’la genovese

  • 100 g makaronu Barilla bawette
  • 100 g liści bazylii
  • 40 g pecorino, 60 g parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • orzeszki pinii
  • ziemniak
  • fasolka szparagowa

Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody, dodajemy pokrojonego ziemniaka i fasolkę, całość gotujemy 8 minut. Odcedzamy całość, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.

Bavette z cukinią, marchewką, parmezanem

  • marchewka
  • cukinia
  • masło
  • czosnek
  • makaron bawette 100 g
  • parmezan
  • liście pietruszki
  • sól, pieprz

Obieramy marchewkę, strugamy ją w paski, cukinię myjemy i też strugamy w paski. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw, przekładamy do miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy starty parmezan i jeszcze kilka sekund łączymy wszystko razem. Wykładamy na talerz, przystrajamy liśćmi pietruszki.

Dorota Wiśniewska

Bavette a’la genovese

  • 100 g makaronu Barilla bavette
  • 100 g liści bazylii
  • 40 g pecorino, 60 g parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • orzeszki pinii

Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski i zawijamy folią. Makaron wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 8 minut. Odcedzamy, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.

Spaghetti z krewetkami i mulami

  • 3-4 krewetki
  • Mule - 5szt.
  • makaron spaghetti 100 g
  • czosnek
  • wino białe 100 ml
  • pietruszka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz

Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 5 minut. W międzyczasie na patelnię dajemy czosnek posiekany, oliwę i krewetki, podsmażamy, dodajemy wino, dorzucamy makaron z wody, wyjmujemy krewetki. Gotujemy go przez 5 minut na patelni, dodajemy pietruszkę, pomidory, z powrotem wrzucamy krewetkami, dodajemy mule, przesmażamy jeszcze wszystko razem chwilkę. Na talerz wykładamy makaron z dodatkami, ścieramy skórkę z cytryny, ozdabiamy natką pietruszki.

Adrian Adamczyk

Makaron carbonara

  • ser pecorino
  • 3 żółtka
  • oliwa
  • makaron spaghetti 100 g
  • boczek
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ścieramy ser pecorino, mieszamy z żółtkami. Makaron odcedzamy, dajemy na patelnię, dolewamy odrobinę wody z gotowania, ściągamy z palnika i dodajemy żółtka z serem, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy natką pietruszki. UWAGA! Ważne by ściągnąć patelnię z gazu, by nie zrobić jajecznicy ;)

Makaron z owocami morza

  • ser parmegiano 60 g, ser pecorino 40 g
  • 3 żółtka
  • oliwa
  • makaron bavette 100 g
  • 3 cm chili
  • natka pietruszki
  • wino białe
  • szalotka
  • małże różne rodzaje
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 9 minut. Małże wrzucamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy posiekaną szalotkę i natkę oraz łodygi natki, gotujemy.

Smażymy chili i czosnek na patelni z dodatkiem oliwy, dodajemy makaron, smażymy. Ściągamy z ognia i mieszamy z żółtkiem i mieszanką startych serów. Serwujemy, ozdabiamy natką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości