Raviolo z chrupiącymi, zielonymi warzywami, zielone szparagi, botwina, sos z palonego masła
Raviolo z warzywami i palonym masłem
100 g maki 1 jajko 1 łyżeczka oliwy sól
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 min, aby ciasto odpoczęło.
Farsz:
2 łodygi szparagów 1 garść bobu 1 garść groszku 1 ząbek czosnku szalotka 1 łyżka masła + dodatkowo 4 łyżki masła
Warzywa obgotować przez 2 minuty, zahartować w zimnej wodzie. Szparagi pociąć na kawałeczki, bób obrać. Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać starty czosnek i dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut lub do momentu, aż warzywa będą już miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować, nałożyć farsz, przykryć druga częścią ciasta i skleić pierożki.
Masło roztopić w rondelku na średnim ogniu aż nabierze lekko brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Pierożki gotować 3 minuty w osolonym wrzątku, podawać z palonym masłem.