Głodni? Dominika Wójciak przygotowała dla Was: raviolo z warzywami i palonym masłem

Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Raviolo z chrupiącymi, zielonymi warzywami, zielone szparagi, botwina, sos z palonego masła

Raviolo z warzywami i palonym masłem

100 g maki 1 jajko 1 łyżeczka oliwy sól

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 min, aby ciasto odpoczęło.

Farsz:

2 łodygi szparagów 1 garść bobu 1 garść groszku 1 ząbek czosnku szalotka 1 łyżka masła + dodatkowo 4 łyżki masła

Warzywa obgotować przez 2 minuty, zahartować w zimnej wodzie. Szparagi pociąć na kawałeczki, bób obrać. Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać starty czosnek i dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut lub do momentu, aż warzywa będą już miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Wystudzić.

Ciasto cienko rozwałkować, nałożyć farsz, przykryć druga częścią ciasta i skleić pierożki.

Masło roztopić w rondelku na średnim ogniu aż nabierze lekko brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Pierożki gotować 3 minuty w osolonym wrzątku, podawać z palonym masłem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości