Składniki:
0,5 kg schabu 2 opakowania boczku w plastrach świeża rukola 0,5 kg dyni 100 g orzeszków pinii 1 łyżka miodu wielokwiatowego 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili bratki do przybrania oliwa z oliwek 5 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparagów masło szałwia świeża, świeży tymianek, bratki do dekoracji sól, pieprz imbir
Przygotowanie: Pokrojoną dynię, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru i tymianek polewamy oliwą, wkładamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy do miękkości. Blendujemy i dodajemy pół ostrej papryczki. Rukolę, miód, orzeszki pinii i oliwę oraz pieprz również blendujemy. Schab kroimy na 5 plastrów i rozbijamy. Smarujemy przygotowanym pesto i dodajemy po 1-2 pomidorki pokrojone w paski. Całość zwijamy w roladki i owijamy w boczek. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Ok 12 minut (aby nie były surowe). Szparagom obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 2 łyżeczek soli, główkami do góry na ok 10 minut. Do roztopionego masła dodajemy szałwię i chwilę podgrzewamy. Przy pomocy łyżki robimy łezkę z purée z dyni, na tym układamy pokrojoną na pół roladkę, obok ustawiamy po 3-4 szparagi, polewamy masłem z szałwią i dekorujemy bratkiem.