Przemek Grzegorczyk: Gulasz z policzków i ryjka

PRZEMEK GRZEGORCZYK_03_05_ (2).jpg
PRZEMEK GRZEGORCZYK_03_05_ (2).jpg

Składniki na 2 porcje: 1 ryjek świński 4 policzki wieprzowe 1 marchew 1 cebula przyprawy: papryka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa 200 g kaszy gryczanej palonej masło do smażenia 1 jabłko do dekoracji (opcjonalnie) 150 g portobello 50-100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w plastry marchew, przyprawiamy papryką, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Podlewamy wodą i dusimy. Oczyszczone policzki podsmażamy na maśle, a następnie wkładamy do warzyw. Ryj czyścimy z chrząstek i opalamy nad ogniem. Podsmażamy i dodajemy do gulaszu razem z policzkami. Doprawiamy tymiankiem, majerankiem i gotujemy. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, pod koniec dodajemy 1 łyżkę masła. Na maśle podsmażamy pieczarki, przyprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy śmietanę i redukujemy. Całość wykładamy na talerz. dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości