Profiterole z kremem cytrynowym, świeże owoce sezonowe

_JW20192.jpg
_JW20192.jpg

Profiterole z kremem cytrynowym, świeże owoce sezonowe

Składniki na ptysie: 500 ml wody 200 g masła 400 g mąki 10 jaj

Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli, mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Masę całkowicie wystudzić, kiedy jest chłodna dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając.

Masę nałożyć do worków cukierniczych, szprycować ptysie bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temp. 185-190 stopni.

Składniki na krem:

1 l mleka 250 g cukru 120 g mąki 6 jaj wanilia skórka starta z małej 1 cytryny sok z 1 cytryny

Mleko zagotować z wanilią. Jajka utrzeć z cukrem i mąką, wlać wrzące mleko, postawić na małym ogniu i mieszać energiczne, aby nie przypalić kremu. Masa powinna być gładka. Pod koniec dodać sok oraz skórkę z cytryny.

Prezentacja:

Ptysie przekroić w poprzek na pół, za pomocą worka cukierniczego nadziewać kremem. Z wierzchu posypać cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi owocami sezonowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości