Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami

Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami
Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami
Przepis Oli Niparko

Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami

1 jajko

1 spory, duży pomidor słodki i pachnący :)

2 łyżki świeżych liści tymianku

1 łyżka posiekanych liści natki pietruszki,

2 małe ząbki czosnku

50g masła

sól, pieprz do smaku

kilka plastrów szynka długo dojrzewającej

kilka żółtych małych patisonów

Pomidora opłukać, osuszyć, wydrążyć miąższ i pestki.

Szynkę pokroić w drobne paski. Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem.

Do pomidora włożyć trochę masła ziołowego, szynkę, i ostrożnie wlać jajko (tak, by nie rozlać żółtka), posolić.

Pomidora włożyć do głębokiego naczynia do zapiekania, wlać troszkę wody i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 10-15 minut.

Patisony opłukać , pokroić w cząstki i podsmażyć na oliwię z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości