Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami
1 jajko
1 spory, duży pomidor słodki i pachnący :)
2 łyżki świeżych liści tymianku
1 łyżka posiekanych liści natki pietruszki,
2 małe ząbki czosnku
50g masła
sól, pieprz do smaku
kilka plastrów szynka długo dojrzewającej
kilka żółtych małych patisonów
Pomidora opłukać, osuszyć, wydrążyć miąższ i pestki.
Szynkę pokroić w drobne paski. Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem.
Do pomidora włożyć trochę masła ziołowego, szynkę, i ostrożnie wlać jajko (tak, by nie rozlać żółtka), posolić.
Pomidora włożyć do głębokiego naczynia do zapiekania, wlać troszkę wody i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 10-15 minut.
Patisony opłukać , pokroić w cząstki i podsmażyć na oliwię z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.