Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii
Składniki:
Polędwiczki:
1 polędwiczka wieprzowa
5-7 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
1 cukinia
pomidorki koktajlowe
Krem:
2 łyżki kremowego twarożku (np. Philadelphia, mascarpone)
1 łyżka kremowej gorgonzoli
1 łyżka koniaku – opcjonalnie
sól i biały pieprz
Wykonanie:
Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku).
Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Filety smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy, po 3-4 minuty z każdej strony. Polędwiczki muszą być rumiane. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut
Przygotowanie kremu:
Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.
Gorące filety z polędwiczek ułożyć na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.
Carpaccio:
Składniki:
1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia
1 łyżka tartego parmezanu
sól i pieprz
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)
Wykonanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).
Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.
Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).
Podawać od razu.