POLĘDWICZKA WIEPRZOWA (przepis extra)

polędwiczka wieprzowa.jpg
polędwiczka wieprzowa.jpg

Kilkanaście lat temu kuchnia polska nie istniała bez podrobów. Nasze babcie i mamy znały setki sposobów na ich przygotowanie. Potem nagle zaczęły znikać z naszych jadłospisów. Ich miejsce zajęły owoce morza, polędwice, pieczenie. Na szczęście po wielu latach zaczęły powracać do łask i dziś w wielu restauracjach serwowane są jako wykwintne dania.

Nasi uczestnicy potrafili te skromne składniki wynieść na wyżyny smaku. Przepisy na przygotowane przez nich potrawy z podrobów znaleźć można w dalszej części „ Księgi przepisów”.

Dla tych, dla których to za mało i którzy zamierzają poeksperymentować w kuchni z podrobami, Masterchef opracował dodatkowe, extra przepisy. Oto jeden z nich:

Polędwiczka wieprzowa faszerowana musem drobiowym, kopytka i pieczona papryka

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko 2 łyżki śmietany 30% po 1 papryce czerwonej i żółtej 150 ml oliwy z oliwek 1 pokrojony ząbek czosnku sól pieprz kilka gałązek świeżej bazylii olej do smażeniaKopytka:500 g ziemniaków1 jajko180-200 g mąkisól 50 g masła klarowanego 1 mała łyżeczka maku niebieskiego

PrzygotowanieZiemniaki ugotować w mundurkach. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Paprykę ułożyć na blasze, upiec, a następnie włożyć do torebki plastikowej na 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórę, paprykę pokroić w grube plastry, i zamarynować w oliwie z czosnkiem i liśćmi bazylii oraz odrobiną soli i pieprzu.

Polędwiczkę wieprzową delikatnie naciąć nożem wzdłuż, tworząc kieszeń. Przyprawić. Pierś z kurczaka bardzo dokładnie zmiksować z białkiem jaja kurzego i 2 łyżkami śmietany 30%. Przyprawić solą, pieprzem i 4 listkami bazylii. Za pomocą szprycy faszerować polędwiczkę musem drobiowym. Złożyć, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, dopiekać w piekarniku ok. 10 minut.

Ugotowane ziemniaki przestudzić i obrać, a następnie przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać całe jajko i mąkę, przyprawić solą. Szybko zagnieść kluskowe ciasto. Uformować dwa wałeczki i nożem odkrawać małe kluski. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Przełożyć na patelnię z niewielką ilością podgrzanego, ­­­sklarowanego masła i wymieszać z ziarenkami maku.

Prezentacja:

Polędwiczkę pokroić na plastry. Układać na talerzu wraz z kopytkami i pieczoną papryką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości