Składniki na farsz:
4 cebula szalotki 300 g polędwicy wołowa 50 g boczku pieprz sól 1 żółtko
Składniki na ciasto:
3 żółtka szczypta szafranu mąka tortowa ciepła woda
Sos:
1 łyżka masła 300 g borowików 1 starte jabłko oliwa cytryna pieprz sól
Dodatkowo do dekoracji:
Kwiaty cukinii do dekoracji kilka szparagów zielonych sałata czerwona cykoria
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na maśle. Osobno podsmażamy pokrojoną wołowinę z boczkiem, mielimy, mieszamy z cebulką i żółtkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Składniki na ciasto zagniatamy, odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Wałkujemy cienko i wykrawamy koła. Faszerujemy ciasto farszem i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku. Oczyszczone i pokrojone borowiki smażymy na maśle, pod koniec smażenia dodajemy posiekane jabłko. Przyprawiamy. Na talerzu układamy ugotowane pierogi, polewamy sosem. Dekorujemy smażonymi kwiatami cukinii, ugotowanymi al dente szparagami i sałatą.