Piotr Pielichowski: Makaron z mulami i krewetkami

_JW_8404.jpg
_JW_8404.jpg

Składniki:

100 g mąki pszennej – pasta fresco 100 g mąki kukurydzianej 2 jajek + 1 żółtko 2 cebule szalotki 350 g dużych muli 12 szt. krewetek 16/20 1 ząbek czosnku 0,5 litra białego wytrawnego wina 50 g parmezanu sól morska pieprz oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać i zmieszać razem. Odrobinę, przeznaczoną do podsypywania i posypania ciasta odłożyć. Do większej części mąki dodać całe jajka i żółtko, sól oraz jedną łyżkę oliwy. Całość dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować ręcznie, lub przy pomocy maszynki do makaronu. Wyciąć paski o szerokości około 5 mm, przesypać mąką i pozostawić na kilka minut do lekkiego przeschnięcia. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 2-3 minuty. Odcedzić. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Krewetki oczyścić z pancerza. Mule przebrać, wyrzucić otwarte muszle, wyszorować pod bieżącą wodą. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, włożyć szalotkę, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek, a po chwili krewetki oraz mule. Wlać białe wino. Gotować pod przykryciem do momentu, aż wszystkie mule otworzą się. W trakcie gotowania potrząsać kilkakrotnie garnkiem. Jeżeli jakaś muszla pozostanie zamknięta, usunąć ją z garnka. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać z makaronem, dodać parmezan, polać oliwą z oliwek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości