Łosoś w sosie winno-owocowym(przepis inspirowany recepturą Karola Okrasy)
Składniki: 3 twarde jabłka 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g filetu z łososia bez skóry i ości 4 liście laurowe 150 g winogron 3 łyżki cukru 250 ml różowego wytrawnego wina 2 łyżki masła 1 limonka 5 goździków 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz olej do smażenia
Przygotowanie:Jabłka kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne. Połowę jabłek obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, winogrona przekrawamy na pół i usuwamy nasiona.
Filet z łososia kroimy na dwa równe kawałki, przyprawiamy pieprzem. Na suchą patelnię kładziemy kawałek papieru dopieczenia, polewamy go 1 łyżką oleju, wkładamy 2 liście laurowe i 1 ząbek czosnku, a następnie wkładamy łososia. Smażymy przez 2 minuty z obu stron (w środku powinien pozostać lekko surowy). Odkładamy łososia na bok. Z patelni, na której smażyła się ryba usuwamy papier, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko bez skórki, połowę winogron, 1 łyżkę cukru, pieprz, zalewamy winem i przesmażamy na dużym ogniu do czasu, aż płyn ulegnie redukcji. Zaciągamy zimnym masłem, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki oraz listkami laurowymi, 2 goździkami i gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pozostałe winogrona i mieszamy. Do sosu wkładamy łososia i podgrzewamy go na małym ogniu przez kilka minut, aby lekko surowy środek doszedł. Sporządzamy karmel z 2 łyżek cukru, dodajemy 2 goździki, wino i redukujemy, aż do uzyskania gęstego syropu. Podsmażamy w nim pozostałe, nieobrane jabłka. Doprawiamy sokiem z limonki i posiekaną świeżą bazylią.
Prezentacja: Na talerzu układamy podsmażone w karmelu jabłka, łososia, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.