Piersi z kaczki w sosie żurawinowo- miodowym
SKŁADNIKI
-2 piersi kaczki
-3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
-2 łyżki stołowe żurawiny
-Łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
-5 ziemniaków
-2 gałązki świeżego tymianku
-Śmietana 16 %- koniecznie kwaśna!
-Masło (1 łyżka stołowa)
-Rukola
-Kwiaty niecierpka
-Oliwa z oliwek
-Sok z cytryny
-Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE DANIA
Piersi nacinamy od strony skóry w małe romby, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu- ok. 10 minut na średnim ogniu, żeby wytopił się z nich tłuszcz.
Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.
W tym czasie robimy sos:
Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.
Puree tymiankowe:
Obrane ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, śmietanę, sól. Do gotowego puree wrzucamy posiekane nie za drobno listki tymianku.
Świeżą rukolę myjemy, odsączamy, wrzucamy do miseczki, z kilku kwiatków niecierpka obrywamy płatki i dodajemy do rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko delikatnie opuszkami palców, żeby nie zniszczyć kwiatowych płatków. Do smaku solimy i pieprzymy.
Wykładamy na talerz.