Pierś z kaczki z glazurowanymi warzywami i sosem z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI:
-średnia pierś z kaczki
-majeranek suszony
-pieprz, sól
-2 szkl. czarnych porzeczek bez szypułek
-tłuszcz z kaczki
-sól, pieprz
-cukier brązowy
-imbir
-szalotka(niekoniecznie)
-1 szkl. marchewek młodych
-1 łyżeczka startej skórki z limonki
-1 łyżeczka świeżego tymianku
-1 łyżka masła
-1 ½ łyżeczki cukru brązowego
-sok z limonki
-sól
-1 szkl. młodych buraczków
-1 łyżeczka rozmarynu-świeży
-balsam z octu balsamicznego
-miód
-1 łyżka masła
-sól
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Pierś z kaczki natnij w kratkę od strony skóry, zamarynuj z pieprzem i majerankiem. Włóż do lodówki na ok.1 godzinę.
Młode warzywa wyszoruj i ugotuj al dente w dwóch osobnych rondelkach. Buraczki obierz ze skórki i pokrój większe okazy:)
Zamarynowaną kaczkę obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu od strony skóry- ok 8 min, z drugiej ok 4 min, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz w temperaturze 180 st, sprawdzaj na dotyk: nie może być twarda! W rondelku z buraczkami roztop masło, dodaj rozmaryn i miód, a na koniec ocet balsamiczny. Nie gotuj, bo zgęstnieje za bardzo. Marchewkę przygotuj tak samo jak buraczki (pamiętaj że miód ma się roztopić z masłem), tylko sok z limonki dodaj na sam koniec i nie na ogniu. Odlej tłuszcz ze smażonej kaczki z patelni, dodaj starty imbir, porzeczki, oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Przecieraj powoli przez gęste sitko. Gotowe!
Wszystko podaj ciepłe, polej pierś kaczki sosem porzeczkowym.
Źródło: TVN