Pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką

Pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką
Pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką

DRUŻNA NIEBIESKICH : Kinga, Janek, Agnieszka

Pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką

SKŁADNIKI na 2 porcje:

2 piersi z kaczki ze skórą sól i pieprz 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 duża marchew 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kminku 1 kieliszek dobrego czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżeczki miodu 150 g mąki 1 jajko woda sól łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kaczki naciąć w kratkę po stronie skóry. Natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić.

Marchew obrać i pokroić w ukośne plastry o grubości około 0,5 cm. Zblanszować we wrzącej wodzie z solą przez około 5 minut. Na patelnię wrzucić kawałek masła i wrzucić na nią marchewkę. Dodać odrobinę wody z blanszowania, wsypać cukier oraz kminek i karmelizować aż całość zgęstnieje, stanie się lepka i złocista.

Na dużym ogniu postawić patelnię i mocno nagrzać. Położyć na niej pierś kaczki skórą do dołu i smażyć, aż większość tłuszczu wytopi się a skóra stanie się złota i chrupiąca. (ok 3-4minuty). Przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Zdjąć z patelni i przykryć folią aż soki się ustabilizują. Następnie soki zebrać na patelnię i dolać wino. Płyny zredukować, aż powstanie aromatyczny sos. Skosztować, w razie potrzeby doprawić. Z mięsa zdjąć folię, skórę posmarować miodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok 6 min. Po dopieczeniu kaczka powinna jeszcze odpoczywać 2-3 minuty. Kaczka po przekrojeniu powinna być soczysta i lekko różowa w środku.

W misce wymieszać mąkę, jajko, sól i taką ilość wody, aby powstało gęste ciasto, zdatne do formowania z niego łyżką klusek (tzw. Kładzionych). Mieszać do momentu, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Dodać posiekany świeży tymianek. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Wkładać formowane łyżką kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody. Przełożyć do miski i dodać odrobinę masła, aby się nie posklejały. Kaczkę pokroić pod skosem na dwie części. Na talerz wyłożyć karmelizowaną marchewkę, kluski i pierś kaczki. Polać sosem winnym. Dekorować świeżym tymiankiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości