Janek Paszkowski - Penne w sosie czosnkowym z parmezanem, suszonymi pomidorami i cukinią
SKŁADNIKI:
Makaron penne
Żółta cukinia
200ml śmietanki 30%
Garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować al dente.
W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).
Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem i jeść póki jest ciepłe!
SMACZNEGO!