Paweł Bednarek: Udka kurczaka, marmolada morelowa, skarmelizowana cykoria

Paweł Bednarek: Udka kurczaka, marmolada morelowa, skarmelizowana cykoria
Paweł Bednarek: Udka kurczaka, marmolada morelowa, skarmelizowana cykoria

Udka kurczaka, marmolada morelowa, skarmelizowana cykoria

Składniki na 2 porcje:

4 udka z kurczaka 8 moreli 1 mała papryczka chili cykoria 4 łyżki miodu cukier, sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 150 g masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1/2 laski wanilii świeża kolendra

Przygotowanie:

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoto na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodać 50 g masła.

Morele zblanszować we wrzątku i pokroić. Pestki usunąć.

W małym rondelku utrzeć rozciętą laskę wanilii z nasionami, chili, cukrem, solą, pieprzem i liściem laurowym . Podsmażyć na maśle, włożyć morele i smażyć do momentu uzyskania marmolady. Laskę wanilii usunąć. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.

Obsmażone udka posmarować marmoladą i włożyć do piekarnika na 30 min.

W międzyczasie przekrojoną na pół cykorię usmażyć na maśle z czosnkiem, aż będzie zrumieniona. Odwrócić na drugą stronę, dodać 2 łyżki miodu i odrobinę soli. Karmelizować na średnim ogniu.

Prezentacja:

Kurczaka wyłożyć na talerz, polać gorącą marmoladą morelową, i posypać posiekaną kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości