Przegrzebki z syropem klonowym, grillowaną pietruszką w miodzie, ze smażonym na boczku porem i purée pietruszkowym
Składniki na 2 porcje:
6 przegrzebków 30 g + 50 g masła 100 ml syropu klonowego 4 pietruszki 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz 100 ml miodu oliwa z oliwek 4 plasterki boczku ½ pora
Przygotowanie:
2 pietruszki ugotować w mleku. Odcedzić, przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodać masło. Zblendować. Pozostałą pietruszkę pokroić w talarki i obtoczyć w miodzie, przyprawić solą, a następnie grillować na oliwie. Pora pokroić i usmażyć na boczku. Przegrzebki usmażyć z jednej strony na maśle, z drugiej również, skropić syropem klonowym.
Prezentacja:
Przegrzebki i grillowaną pietruszkę ułożyć na puree pietruszkowym, obok serwować por z boczkiem. Całość polać sosem.