Placki ziemniaczane z pietruszką, sos śmietanowo – szczypiorkowy, kiełki buraka
Składniki na 1 porcję:
1 duży ziemniak ½ korzenia pietruszki ½ małej cebuli 1 jajko ½ pęczku szczypiorku lub zielona dymka 1/3 szklanki maki pszennej cukier, sól 200 ml śmietany 18% 100 g masła świeżo tarta gałka muszkatołowa pieprz cayenne biały pieprz ocet winny (łyżka) 1 łyżeczka skórki z cytryny olej rzepakowy do smażenia świeże zioła lub kiełki do dekoracji
Jak wygląda wzorcowy pieróg?
Ziemniaka, cebulę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok przez szmatkę. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
W małym rondelku, na maśle obsmażyć zieloną część dymki lub szczypiorek z niewielka ilością cukru. Dodać śmietanę i na małym ogniu pozostawić na 5 min. Doprawić pieprzem, solą i octem winnym.
Na oleju smażyć placki z obu stron do momentu aż uzyskają złoty kolor.
Prezentacja:
Placki wyłożyć na talerz i oblać sosem. Ozdobić kiełkami buraka, posypać startą gałką muszkatołową i skórką z cytryny.